SiolNET. Novice Slovenija
2,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zaposlitev kandidatke SD

KPK v preiskavo kadrovanja v Toninovi komisiji

2,37

termometer

KPK | Ali je v ozadju imenovanja nove sekretarke KNOVS politična trgovina, zanima tudi KPK. | Foto: STA
Ali je v ozadju imenovanja nove sekretarke KNOVS politična trgovina, zanima tudi KPK. Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije je v zvezi z imenovanjem nove sekretarke Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), ki jo vodi Matej Tonin (NSi), začela preverjati, ali so se v postopku zgodile kršitve. 

Dejan Židan Matej Tonin Novice Je to ključ do skrivnosti, zakaj Dejan Židan podpira Mateja Tonina? #video

KNOVS se je pred kratkim pridružila pravnica Anka Zajc, ki je po odhodu prejšnje sekretarke KNOVS Marinke Bogolin prevzela njen položaj. Bogolinova je namreč po prihodu Anke Zajc sama prosila za premestitev na novo delovno mesto.

"Ko sem dozdajšnjo sekretarko KNOVS Marinko Bogolin seznanil, da smo dobili dodatno pomoč, je na moje veliko presenečenje dejala, da dodatne pomoči ne potrebuje. Njena trditev se ni skladala z objektivnimi dejstvi: sekretarka je imela veliko nadur, priprava poročil je začela zamujati, pri administrativnem poslovanju so se začele pojavljati napake," nam je pojasnil Tonin.

Ob tem je zanikal, da bi Bogolinova kadarkoli zavrnila naloge, ki ji jih je odredil, ker bi se ji zdele sporne.

Politično kadrovanje razlog, da je Židan podprl Tonina?

Ker je Anka Zajc na lanskih lokalnih volitvah kandidirala na listi SD, se pojavljajo očitki, da gre za politično kadrovanje. Prav tako naj bi bilo po imenovanju Anke Zajc na položaj sekretarke KNOVS bolj jasno, zakaj je predsednik DZ in stranke SD Dejan Židan Mateja Tonina javno podprl pri preiskovanju domnevno spornih zaposlitev v Sovi.

Kaj se je dogajalo v ozadju imenovanja nove sekretarke KNOVS-a, očitno zanima tudi KPK.

"Komisija je v povezavi z zaposlovanjem sekretarke Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na podlagi medijskih objav začela postopek na lastno pobudo. Zadeva je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi postopka. Drugih informacij o vsebini in obsegu postopka pa komisija trenutno ne more podati," so nam sporočili.

V DZ zanikajo kakršnokoli vpletenost Dejana Židana

Iz DZ so nam sicer prejšnji teden glede imenovanja nove sekretarke KNOVS in postopka zaposlitve Anke Zajc v komisiji sporočili, da ostro zanikajo vsako namigovanje, da bi se predsednik državnega zbora Dejan Židan kakorkoli vmešaval v katerokoli kadrovsko odločitev v državnem zboru oziroma da bi se s komerkoli dogovarjal o imenovanjih ali prerazporejanjih.

Kot so pojasnili, je bilo Anki Zajc odrejeno, da za določen čas poleg svojih nalog opravlja tudi naloge sekretarke navedenega delovnega telesa. 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin