SiolNET. Novice Slovenija
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK ni zaznala kršitev pri Vizjakovem nakupu Petrolovih delnic

0,66

termometer

Andrej Vizjak |  | Foto: STA
Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije v primeru nakupa delnic Petrola okoljskega ministra Andreja Vizjaka ni zaznala sumov kršitev iz lastnih pristojnosti. Je pa prijavo v informacijo odstopila Agenciji za trg vrednostnih papirjev in jo zaprosila, da jo obvesti o ugotovitvah v konkretni zadevi.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala postopek v zvezi s prijavo, ki se je nanašala na nakup delnic družbe Petrol ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka in njegovo odločanje o deregulaciji cen pogonskih goriv. "Ker je bila javnost s postopkom pred Komisijo že seznanjena, obveščamo, da prijava na podlagi predhodnega preizkusa ni bila sprejeta v nadaljnjo obravnavo, saj KPK ni zaznala sumov kršitev iz lastnih pristojnosti," so sporočili iz KPK.

Andrej Vizjak Novice Vizjak pod drobnogledom ATVP zaradi nakupa delnic Petrola

Je pa KPK prijavo v informacijo odstopila Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in jo zaprosila, da jo obvesti o ugotovitvah v konkretni zadevi. Če bo na podlagi teh ugotovitev potrebna dodatna obravnava zadeve v skladu z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, bo KPK to tudi uvedla, so sporočili.

Kupil 415 delnic naftnega trgovca

Vizjak je od marca letos kupil 415 delnic Petrola, te so bile ob nakupu vredne 120 tisoč evrov; največ jih je kupil konec maja. V povprečju je za eno delnico tako odštel okoli 290 evrov. Do konca septembra je cena delnic narasla na 337 evrov, nato pa konec oktobra zdrsnila na 300 evrov. Danes se z njimi trguje po ceni 325 evrov.

Vizjak je za nakup delnic po navedbah časnika Finance najel tudi posojilo. Že pred prevzemom ministrske funkcije je imel v lasti nekaj več kot 80 delnic Petrola.

Petrol Posel danes Skupina Petrol v devetih mesecih s prepolovljenim čistim dobičkom

"Nakup delnic družbe Petrol sem ocenil kot priložnost za dobro naložbo, saj je borzni tečaj v času epidemije drastično upadel," je v začetku septembra pojasnil Vizjak. Toda vlada je konec septembra sprejela odločitev o popolni liberalizaciji cen pogonskih goriv, po tem pa je vrednost delnic Petrola narasla.

Vizjak je konec septembra še pojasnil, da se je za nakup odločil spomladi, ko o deregulaciji cen pogonskih goriv ni govoril še nihče. Dodal je, da pri tem predlogu in pri mnenju okoljskega ministrstva, ki ga mora v tem primeru to podati, ni sodeloval, odločitev je prepustil strokovni službi in državni sekretarki. "Gradivo je pripravilo gospodarsko ministrstvo, sodelovalo je tudi ministrstvo za finance. Jaz v to nisem bil vključen. Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta," je še dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin