SiolNET. Novice Slovenija
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vizjak pod drobnogledom ATVP zaradi nakupa delnic Petrola

1,53

termometer

Andrej Vizjak
Foto: STA

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je zaradi spomladanskega nakupa večje količine delnic Petrola znašel pod drobnogledom ATVP. Ta je uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij, potem ko se je vlada odločila popolnoma liberalizirati cene pogonskih goriv, to pa bi lahko pomembno vplivalo na poslovanje Petrola.

Kot so že v začetku meseca poročale Finance, je okoljski minister od marca letos kupil 415 delnic Petrola, ki so bile ob nakupu vredne 120 tisoč evrov. Največ jih je kupil konec maja. Za ta namen je po navedbah časnika najel tudi posojilo. Že pred prevzemom ministrske funkcije je imel v lasti nekaj več kot 80 delnic Petrola. "Nakup delnic družbe Petrol sem ocenil kot priložnost za dobro naložbo, saj je borzni tečaj v obdobju epidemije drastično upadel," je v začetku meseca pojasnil Vizjak, piše STA.

Prijavo prejeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije

Toda vlada je v sredo sprejela odločitev o popolni liberalizaciji cen pogonskih goriv, nova ureditev bo začela veljati z oktobrom. Odločitev lahko bistveno vpliva na poslovanje Petrola in s tem gibanje cene delnice. Vpliv na poslovanje Petrola imajo tudi okoljski standardi, ki jih oblikujejo in določajo prav na okoljskem ministrstvu, ki ga vodi Vizjak.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaradi suma zlorabe notranjih informacij uvedla postopek zoper Vizjaka. Podrobnih informacij v zvezi s tem sicer regulator kapitalskega trga ne razkriva, piše STA.

bencinska črpalka Foto: Ana Kovač

Prijavo v zvezi s tem so po pisanju Financ danes prejeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije. Ta doslej postopka ni uvedla, ker nimajo podatkov, ki bi kazali na sum kršitev nasprotja interesov v konkretnem primeru, bodo pa v tej zadevi uvedli predhodni preizkus.

Vizjak: Z nakupom delnic Petrola nisem še nič zaslužil

Vizjak je za časnik Večer danes pojasnil, da je dolgoletni delničar v Petrolu, prve delnice je namreč kupil že pred 25 leti, saj meni, da gre za perspektivno podjetje. "Letos spomladi so cene delnic upadle, zato sem menil, da je to dober čas za nakup, in takrat o deregulaciji cen pogonskih goriv ni govoril še nihče," je pojasnil, piše STA.

Dodal je še, da pri tem predlogu ni sodeloval. "Gradivo je pripravilo gospodarsko ministrstvo, sodelovalo je tudi ministrstvo za finance. Jaz v to nisem bil vključen. Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta," je še dejal v odzivu za Večer.

V Hrastniku je dodatno pojasnil, da ni z nakupom delnic Petrola še nič zaslužil. "Delnic nisem prodal, imam jih za dolgoročno naložbo. Ko bom prodal, se bomo lahko pogovarjali, če sem kaj zaslužil," je poudaril. Da bo deregulacija cen povzročila dvig marž naftnih trgovcev, so po Vizjakovih besedah zgolj ugibanja. Vlada se je odločila, da bo kot zadnja v EU odprla trg naftnih derivatov, mislim, da s tem dajemo možnost razvoja konkurence na trgu. Sprostitev cen je dobra za potrošnike, je prepričan Vizjak.

Postopka ATVP je Vizjak, ki, kot pravi, vseskozi kupuje delnice slovenskih podjetij, za katere ocenjuje, da so dobra, vesel. "Vesel sem sleherne preiskave, da se ugotovi, kaj je prav," je dejal in dodal, da je pripravljen prevzeti odgovornost, če se bo izkazalo, da je z njegovim dejanjem karkoli narobe. Zaradi odločitve o sprostitvi trga pogonskih goriv se je danes precej podražila delnica Petrola. Njen tečaj je trgovanje sklenil pri 320 evrih, kar je dobrih šest odstotkov več kot ob koncu sredinega trgovanja, še piše STA.

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka Posel danes Vlada liberalizirala še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin