Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2012,
15.43

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koža opekline

Petek, 7. 12. 2012, 15.43

8 let, 1 mesec

Koža iz pršila za zdravljenje opeklin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdravljenje opeklin je v zadnjih desetih letih močno napredovalo, nemški zdravniki zdaj uporabljajo še posebno pršilo, ki močno olajša in pospeši zdravljenje.

Tehniko pršila je razvila avstralska kirurginja Fiona Wood, ko je z njim leta 2002 začela zdraviti žrtve bombnega napada na Baliju leta 2002. Pri tej tehniki z biopsijo pacientu odstranijo del zdravega kožnega tkiva, ga nato postavijo v suspenzijo in kultivirajo pet dni. Nato to tkivo spet popršijo po rani. Telo se odzove na svoje celice in začne zdraviti z veliko manj brazgotinjenja kot v primeru presajanja kože. To tehniko zdaj uporabljajo številni zdravniki po vsem svetu. Berlinski zdravniki pa so zdaj razvili še svojo različico pršila, pri kateri so kožne celice za pršenje nared že v slabih dveh urah, poroča Deutsche Welle. Pomembna razlika Peggy in Reginald Rothbarth sta bila junija 2009 na počitnicah na Sardiniji, ko je uhajajoč plin v njunem stanovanju povzročil požara. Utrpela sta 50-odstotne opekline, med drugim tudi obraza, vratu, prsi, dlani, nog in rok. Po tem, ko sta v Italiji prejela prvo zdravljenje, so ju prepeljali nazaj v Nemčijo in v berlinski bolnišnici sta prejela nadaljnje zdravljenje. Ko danes srečamo Peggy in Reginalda, si je težko predstavljati, da sta kdaj sploh utrpela tako močne opekline. Reginald se spominja terapije, v okviru katere se je srečal tudi z drugimi žrtvami opeklin, ki so jih zdravili v drugih bolnišnicah in niso prejele zdravljenja s pršilom. "Njihovi obrazi so bili polni brazgotin, in to predvsem zaradi tega, ker v drugih nemških bolnišnicah niso prejeli zdravljenja s pršilom. Prav to je bila najina največja sreča," Reginalda Rothbartha navaja Deutsche Welle. Rothbarthova je v berlinski bolnišnici zdravil Bernd Hartmann s svojo ekipo. Tako kot večino bolnikov s hujšimi opeklinami so tudi njiju za tri tedne dali v umetno komo. V tem času so jima očistili in dezinficirali rane ter začeli zdravljenje. Hartmann je s pršilom zdravil njune obraze, vratove in dlani.

Zaradi obsega njunih opeklin sta zakonca dobila kombinacijo različnih zdravljenj, kar je vključevalo tako pršilo kot presaditve kože. S tehniko pršila se poškodovani predel pozdravi v približno desetih dneh, vendar lahko pršilo zdravniki uporabljajo zgolj v primeru opeklin druge stopnje, ne pa v primeru hujših opeklin, tretje ali četrte stopnje.

Preprost postopek Profesor Matthias Augustin, direktor inštituta za raziskavo zdravstvenih storitev in dermatologijo iz Hamburga, pojasnjuje, da je prednost zdravljenja s pršilom v tem, da je to v primerjavi s presaditvami kože, ki trajajo več tednov, bistveno hitrejše. Nadaljnja prednost je, da v postopku uporabijo pacientove lastne kožne celice, zato jih telo ne zavrača. "Popršeno kožo je mogoče uporabiti brez stika in brez neposrednega posega na rani. Gre za zelo preprost postopek, ki ne terja več bolečine, kot je je potrebne. Ta popršena koža se po poškodovani površini tudi bolj enakomerno razporedi, zato tudi samo zdravljenje poteka bistveno bolj enakomerno kot pri drugih tehnikah."

To je še posebej pomembno v primeru zdravljenja obraznih opeklin, saj to, da ni brazgotin, ni le bistveno bolj estetsko, temveč v resnici močno pripomore k zdravju pacientov. Tudi Peggy poudarja, da zaradi tovrstnega zdravljenja večina ne more verjeti, da sta utrpela tako težke opekline. Zaradi uspešnega zdravljenja se je lahko vrnila na svoje delovno mesto, imata pa oba kljub temu še vedno trajne zdravstvene težave. Vendar zdravnik Hartmann še naprej razvija svojo tehniko zdravljenja opeklin in se nadeja, da bo v naslednjih petih letih ta postopek zdravljena mogoče razširiti tudi na hujše opekline, še poroča Deutsche Welle.

Ne spreglejte