Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
30. 7. 2015,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Jadranka Kosor Borut Pahor

Četrtek, 30. 7. 2015, 10.37

8 let

Kosorjeva razkriva: Med nama s Pahorjem se je ustvarila kemija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Jadranka Kosor je za revijo Globus razkrila nekatere podrobnosti pogovorov s takratnim slovenskim premierjem Borutom Pahorjem glede sklepanja arbitražnega sporazuma o meji med državama.

Nekdanja hrvaška premierka pravi, da so Američani pozorno spremljali ves potek pogovorov. Sam predsednik ZDA Barack Obama ji je, kot trdi, dal podporo za sklenitev sporazuma s Slovenijo, še pred začetkom pogovorov pa so ji Američani dejali, naj vse pogovore opravi za zaprtimi vrati, kar je tudi upoštevala. S potekom pogovorov tako ni seznanjala niti predsednika države Stipeta Mesića.

Glede srečanja s Pahorjem v Trakoščanu leta 2009 je povedala, da bi se skorajda spremenilo v katastrofo. Med oteževalnimi okoliščinami dogodka je izpostavila, da je imel Pahor poškodovano roko, ki ga je močno bolela. Kosorjevi je po srečanju naš premier povedal, da so mu sodelavci svetovali, naj med srečanjem ne pije, da ne bi morebiti s tem celo okrepil bolečine.

Pahor se ni hotel pogovarjati na vročini Pogovori bi morali potekati na veliki terasi gradu v Trakoščanu, a je Pahor po besedah Kosorjeve dejal, da to zaradi prevelike vročine ne pride v poštev. Zaradi prisotnosti kamer je v tem trenutku Kosorjevo zgrabila panika, a so položaj hitro rešili in se odločili za izvedbo pogovorov v hladnejših notranjih prostorih gradu, čeprav to ni bilo v skladu s predvidenim protokolom.

V notranjih prostorih je nato Pahorja zmotila prevelika temačnost, a so tudi to zadevo kmalu uredili in pogovor, med kateri je Pahor ves čas govoril hrvaško, se je lahko začel.

Barroso upal na kemijo med Pahorjem in Kosorjevo Pojasnila je tudi, da takratni predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ni bil najbolj optimističen glede uspeha pogovorov med Slovenijo in Hrvaško, a je kljub vsemu dejal, da bosta mogoče s Pahorjem rešila težavo meje med državama, saj bi se med njima lahko ustvarila kemija. "To se je izkazalo za točno," je zatrdila Kosorjeva.

Pahor Kosorjevi: Izgorela boš Na vprašanje, čigava ideja je bila arbitraža, je odgovorila, da sta na to idejo prišla skupaj s Pahorjem. Zaradi dogovora s Slovenijo so jo nato mnogi na Hrvaškem označili za izdajalko. Nekdo v njeni HDZ ji je celo dejal, da mora zaradi izdaje zamenjati stranko.

Kosorjeva je še razkrila, da ji je Pahor po napovedi, da bodo pogajanja Hrvaške o vstopu v EU končana junija 2011, dejal, da Bruselj ne verjame v ta scenarij in da bo po koncu tega obdobja od utrujenosti izgorela.

Ne spreglejte