Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
18.25

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

53

Natisni članek

Covid-19 Sledilnik Zdravstvena fakulteta Ljubljana Janez Žibert

Sreda, 9. 2. 2022, 18.25

2 leti, 2 meseca

Koronavirus v Sloveniji: epidemija je v upadu, za vogalom pa sproščanje ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

53

Po mnenju Janeza Žiberta z ljubljanske zdravstvene fakultete je epidemija covid-19, potem ko je konec januarja dosegla vrh, v upadu, vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih pričakujejo še v tem tednu, predvidoma v četrtek, vrh števila smrti pa v prihodnjem. V strokovni skupini za covid-19 medtem že razmišljajo o možnostih postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov.

Po doseženem vrhu bo število dnevnih okužb počasi upadalo še kar nekaj tednov, napoveduje Žibert. V tem tednu bomo predvidoma potrdili 60 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, kar je še vedno veliko, a manj kot v preteklih tednih, ko smo v enem tednu potrdili tudi sto tisoč novih okužb, je pojasnil.

Kot je napovedal Janez Žibert, lahko pričakujemo, da se bo število dnevno potrjenih okužb v začetku marca v povprečju spustilo na dva tisoč oziroma 2.500. | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Kot je napovedal Janez Žibert, lahko pričakujemo, da se bo število dnevno potrjenih okužb v začetku marca v povprečju spustilo na dva tisoč oziroma 2.500. Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Zadeve se bodo umirile marca 

Pričakuje, da se bo število dnevno potrjenih okužb v začetku marca v povprečju spustilo na dva tisoč oziroma 2.500. "V marcu bi se morale zadeve umiriti, če ne bo novih različic ali česa drugega nepričakovanega," je napovedal.

Število hospitaliziranih zaradi bolezni covid-19 pa bo po doseženem vrhu začelo predvidoma upadati nekoliko počasneje. Ob tem je spomnil, da vlada po novem objavlja ločene podatke o hospitaliziranih z boleznijo covid-19 in zaradi covid-19. Sam v napovedih upošteva hospitalizirane zaradi covida, ki bolnišnično zdravljenje torej potrebujejo zaradi bolezni covid-19.

Po Žibertovih modelih je zadnje ocenjeno reprodukcijsko število epidemije pred petimi dnevi znašalo manj kot ena. To pomeni, da vsaka s koronavirusom okužena oseba v povprečju okužbo prenese na manj kot eno drugo osebo. Reprodukcijsko število sicer upada vse hitreje, kar je označil za pomemben podatek.

Bojana Beović
Novice Beovićeva: Kmalu bomo dosegli vrh okužb

Jereb: V strokovni skupini razmišljamo o možnostih postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov

Razmere na covidnih oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sicer še vedno niso dobre, je povedal. Število covidnih bolnikov v največji slovenski bolnišnici še vedno počasi narašča, upad pa Jereb pričakuje konec meseca. | Foto: Ana Kovač Razmere na covidnih oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sicer še vedno niso dobre, je povedal. Število covidnih bolnikov v največji slovenski bolnišnici še vedno počasi narašča, upad pa Jereb pričakuje konec meseca. Foto: Ana Kovač
V strokovni skupini za covid-19 pa razmišljajo o možnostih postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov, je dejal član skupine in vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb. Ob tem je opozoril, da bo glavno merilo za morebitno sproščanje stanje na covidnih oddelkih, to je trenutno še resno.

Kot je v izjavi za medije nakazal Jereb, mnenja o morebitnem sproščanju epidemioloških ukrepov znotraj skupine niso popolnoma enotna. V skupini sicer razmišljajo o tem, da bi postopno ukinjali posamezne epidemiološke ukrepe.

Ključno merilo naj bi bila kot doslej zasedenost covidnih intenzivnih postelj. "Če bo število kritično bolnih upadalo, potem seveda ni razloga, da ukrepov ne bi postopoma ukinjali," je poudaril. Več naj bi bilo jasnega v začetku prihodnjega tedna.

Ob tem pa je Jereb še poudaril, da je še prezgodaj za ocene, kakšne bodo epidemiološke razmere v prihajajočih tednih.

Na covidnih intenzivnih oddelkih UKC Ljubljana sicer še vedno prevladujejo bolniki, ki se tam zdravijo zaradi bolezni covid-19, ne zaradi katere druge bolezni ob okužbi z novim koronavirusom. "Marsikdo na teh oddelkih leži že več kot 14 dni, imamo bolnike, ki ležijo že več kot mesec dni," je pojasnil Matjaž Jereb. Pri bolnikih, ki so bili na intenzivni oddelek UKC Ljubljana sprejeti v zadnjih 14 dneh, pa je stanje nekoliko drugačno. Tako so koronavirusno različico omikron doslej potrdili pri petih bolnikih. Pri enem od njih gre za klasično obliko in potek covid-19 s hudo prizadetostjo spodnjih dihal. Preostali štirje bolniki intenzivno zdravljenje potrebujejo zaradi drugih zdravstvenih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom. Pri nekaterih bolnikih preiskave, ki bodo pokazale, s katerim tipom koronavirusa so okuženi, še niso končane. | Foto: Planet TV Na covidnih intenzivnih oddelkih UKC Ljubljana sicer še vedno prevladujejo bolniki, ki se tam zdravijo zaradi bolezni covid-19, ne zaradi katere druge bolezni ob okužbi z novim koronavirusom. "Marsikdo na teh oddelkih leži že več kot 14 dni, imamo bolnike, ki ležijo že več kot mesec dni," je pojasnil Matjaž Jereb. Pri bolnikih, ki so bili na intenzivni oddelek UKC Ljubljana sprejeti v zadnjih 14 dneh, pa je stanje nekoliko drugačno. Tako so koronavirusno različico omikron doslej potrdili pri petih bolnikih. Pri enem od njih gre za klasično obliko in potek covid-19 s hudo prizadetostjo spodnjih dihal. Preostali štirje bolniki intenzivno zdravljenje potrebujejo zaradi drugih zdravstvenih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom. Pri nekaterih bolnikih preiskave, ki bodo pokazale, s katerim tipom koronavirusa so okuženi, še niso končane. Foto: Planet TV

Podrazličica omikrona BA.2 lahko upad epidemije nekoliko upočasni 

Ob morebitnem pospešenem širjenju podrazličice omikrona BA.2 bi se upad epidemije sicer lahko nekoliko zmanjšal ali za krajši čas ustavil. Na število covidnih bolnikov v bolnišnicah in število smrti covidnih bolnikov pa nova različica najverjetneje ne bo vplivala, je pojasnil.

Žibert sicer opozarja, da so modeli razvoja epidemije različno kakovostni. Pri napovedovanju razvoja epidemije so splošno gledano najbolj zanesljivi, ko vanjo ni posegov s proticovidnimi ukrepi oziroma če se razmere ne spremenijo zaradi pojava nove različice.

Peru jeklenke s kisikom
Novice Države, ki jim je v boju s covid-19 najbolj spodletelo
Izrael. covid-19
Novice Izrael opušča covidna potrdila
Janez Janša
Novice Janša okužen s koronavirusom
Ne spreglejte