Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boris Koprivnikar dodatki plače vlada

Četrtek, 11. 2. 2016, 17.00

8 let

Koprivnikar: Dodatki so potrebni in legitimni del plačnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dodatki so potrebni in legitimni del plačnega sistema, je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Pregled, ki so ga na ministrstvu pripravili za vlado, je po njegovih besedah pokazal, da je distribucija dodatkov med proračunskimi uporabniki in različnimi poklicnimi skupinami logična.

"Ocene v javnosti glede dodatkov so bile precej nekritične" V vladi so v minulih tednih po besedah ministra ugotavljali, da so bile ocene v javnosti glede dodatkov precej nekritične. Zato je vlada naložila ministrstvu za javno upravo, naj pripravi celovit pregled dodatkov na področju javnega sektorja.

S pregledom so na ministrstvu ugotovili, da dodatki predstavljajo osem odstotkov celotne mase plač. Če odštejemo dodatek za delovno dobo, ki ga prejemajo vsi, je vseh ostalih v masi plač le še za 3,5 odstotka. Ta delež je po oceni Koprivnikarja razmeroma nizek.

Dodatek za stalno pripravljenost predstavlja 0.4 odstotka plače Prav tako je logična distribucija dodatkov med proračunskimi uporabniki in različnimi poklicnimi skupinami, je poudaril minister. Delež, ki ga dodatki – neupoštevajoč dodatek za delovno dobo – predstavljajo pri policistih, je denimo 16-odstoten, pri medicinskih sestrah 11-odstoten, pri vojakih devetodstoten. Sledijo zdravniki, zobozdravniki in pravosodni organi, je navedel.

Dodatek za stalno pripravljenost, o katerem je bilo v minulih tednih največ govora, v masi plač predstavlja 0,4 odstotka. Delež, ki ga dodatek predstavlja v plačni skupini visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev, pa je štiri promile, je povedal Koprivnikar.

Po plačni reformi obstaja le še devet tipov dodatkov Pregled je tako po besedah ministra pokazal, da ne prihaja do sistemskih anomalij; kadar pride do nepravilnosti, pa stečejo tudi sankcije. Če se ugotovi, da kateri od javnih uslužbencev dodatek prejema neupravičeno, je sicer pravilo, da ta dodatek vrne za deset mesecev, vendar ne v višji vsoti od dveh polnih bruto plač.

Minister je ob tem izpostavil, da po plačni reformi obstaja le še devet tipov dodatkov, ki imajo potem še različice glede na plačne skupine.

Ne spreglejte