Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
13.10

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delo na črno pokojninska reforma

Petek, 3. 6. 2011, 13.10

5 let, 8 mesecev

Kopač Mrakova: Očitka o uničevanju sosedske pomoči in podeželja veliki laži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Državna sekretarka Anja Kopač Mrak je znova poudarila, da sosedska pomoč tudi po novem zakonu ostaja izjema in da se glede na sedaj veljavni zakon iz leta 2000 praktično ne spreminja.

Nasprotniki novele zakona o zaposlovanju in delu na črno so v kampanji pred referendumom navedli več laži, največje pa so, da z njim uničujemo sosedsko pomoč, da uničujemo podeželje, da ljudem odvzemamo možnost preživetja in da bi prostovoljni nadzorniki lahko vpogledovali v osebne podatke državljanov, je na novinarski konferenci ministrstva za delo, družino in socialne zadeve dejala Kopač Mrakova. Spomnila je, da brezplačne sosedske pomoči obrtniki in podjetja, torej tisti, ki to isto dejavnost opravljajo na trgu, ne morejo ponujati še po sedaj veljavnih pravilih in da se v tej luči, če bo novela na referendumu v nedeljo padla, ne bo nič spremenilo. Novela v zvezi s sosedsko pomočjo po njenih besedah na novo uvaja le določilo, po katerem nekdo ne bo mogel brezplačno pomagati sosedu, ki ima registrirano dejavnost - sosed denimo ne bo mogel brezplačno pomagati v sosedovi gostilni.

"Novela ne uničuje podeželja, ravno nasprotno"

V zvezi z očitkom nasprotnikov, da novela uničuje podeželje, je državna sekretarka poudarila, da je v resnici ravno nasprotno, da torej spremembe predvidevajo širitev legalne brezplačne možne pomoči v sezonskih konicah. Pri tem je poudarila trgatev, pri kateri bi lahko skladno z novelo pomagali ne le sosedje, kot to velja sedaj, temveč tudi prijatelji, sorodniki.

Po besedah Kopač Mrakove je nesprejemljivo tudi zavajanje, da novela ljudem odvzema možnost preživetja ljudi. Predstavnica ministrstva za delo je bila zelo kritična, ker da nasprotniki novele zaposlovanje in delo na črno postavljajo kot alternativo socialni državi.

"Tisti, ki delajo na črno, slabijo socialno državo"

Pri zaposlovanju in delu na črno gre za kaznivo dejanje, za goljufanje državljanov, saj tisti, ki zaposlujejo in delajo na črno, ne prispevajo v skupne blagajne in tako slabijo socialno državo in pravice, ki iz nje izhajajo. To so porodniški dopust, otroški dodatki, štipendije ter javne storitve, kot so zdravstvo, šolstvo, vrtci, je naštela.

"Edino sporočilo nasprotnikov je, da so te oblike sprejemljive, dovoljene, ne pa nekaj, kar bi morali preganjati," je dodala.

"Prostovoljni nadzorniki so bili pobuda poslancev"

Glede nadzornikov pa je Kopač Mrakova povedala, da so določbo o prostovoljnih nadzornikih vključili na pobudo poslancev. Zatrdila je, da ti ne bodo pooblaščeni za vodenje postopka in ne bodo imeli vpogleda v posameznikove osebne podatke.

Ker je glavni očitek nasprotnikov pokojninske reforme vezan na dejstvo, da ni bila usklajena s socialnimi partnerji, je državna sekretarka poudarila še, da je bila novela o delu na črno v nasprotju s tem usklajena z vsemi socialnimi partnerji, pa tudi s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije.

Glas za novelo je po njenih besedah glas za zaposlitev delavcev, ki delajo na črno, za nedoločen čas, za višje kazni za tiste, ki zaposlujejo na črno, za oprostitev kazni tistih, ki prijavijo delodajalce, ki zaposlujejo na ta način, za učinkovitejši nadzor, za sosedsko pomoč, za humanitarna, prostovoljska in solidarna dela po naravnih nesrečah ter za širitev dela na kmetijah, ne da bi bilo to delo na črno.

Ne spreglejte