Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
16.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fides Konrad Kuštrin vlada

Petek, 5. 12. 2014, 16.58

7 let, 12 mesecev

Konrad Kuštrin: Samo zdravniki z močnim pritiskom na politiko lahko izboljšamo naše zdravstvo, državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdravniški sindikat Fides ne bo podpisal dogovora o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015, so sklenili na današnji letni konferenci.

Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je izrazil upanje, da jim bo uspelo zlepa ali zgrda doseči izboljšanje položaja zdravnika. Vladi dajejo čas do marca, sicer ne izključujejo niti možnosti opozorilne stavke.

"Vladi dajmo čas do marca, sicer bomo zaostrili sindikalno dejavnost" Zdravniki do marca pričakujejo aneks h kolektivni pogodbi, ki vključuje spremembe določbe o dopustih ter standarde in normative za zdravnike. "Vladi dajmo čas do marca, sicer bomo zaostrili sindikalno dejavnost, morda z opozorilno stavko," je bil jasen Kuštrin.

Konferenca je danes med drugimi izglasovala tudi sklep, da se Fides zavzema za spremembo plačnega sistema, sprostitev napredovanj in uvedbo vertikalnih napredovanj ter da konferenca meni, da si morajo še naprej prizadevati za izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju.

Ob tem je Kuštrin poudaril, da izstop ne pomeni odpovedi kolektivne pogodbe, ampak da želijo znotraj trenutnega plačnega sistema doseči fleksibilizacijo plač glede na specifiko poklica.

"Ta pot lahko pomeni tudi hud spopad Davida z Goljatom" "Upam, da se vsi zavedate, na kakšno pot smo stopili. Ta pot lahko pomeni tudi hud spopad Davida z Goljatom. Povejte svojim kolegom, kaj vse bomo morali biti pripravljeni storiti, če nastane konflikt, kaj vse bo država pripravljena storiti, da nas poniža in spravi tja, kjer bi nas rada imela. Ne dvomim o naši sposobnosti, da si izborimo boljši položaj in izboljšamo naše zdravstvo, našo državo. Samo zdravniki z močnim pritiskom na politiko lahko to naredimo," je prepričan Kuštrin.

Kuštrin ne izključuje "zelo zaostrenih razmer" v prihodnjih mesecih, saj obstajajo tudi predlogi, da bi dogovore z vlado podpisovale le še konfederacije, ne več posamezni sindikati.

"Marca se pripravlja velika sprememba" Današnje konference Fidesa so se udeležili tudi predstavniki nekaterih drugih sindikatov. Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič je v nagovoru poudaril, da tudi njihov sindikat ne bo podpisal novega plačnega dogovora z vlado, predvsem zaradi neprimerljivosti različnih poklicev in obremenitev zaposlenih v javnem sektorju. "Marca se pripravlja velika sprememba. Če bo treba, bomo takrat tudi stisnili pest, če drugače ne bo mogoče prepričati vlade, naj dela v dobro bolnikov," je bil jasen Muževič.

"Samo zaradi vladnih ukrepov je v zadnjem mesecu odpoved dalo od 100 do 150 policistov" Predsednik policijskega sindikata Zoran Petrovič pa je v svojem nagovoru presodil, da so zdravniki in policisti med bolj prizadetimi v zadnjih plačnih dogovorih. Poklic policista se po njegovih besedah v zadnjem času pridružuje zdravniškemu v tem, da je postal deficitaren. "Samo zaradi vladnih ukrepov je v zadnjem mesecu odpoved dalo od 100 do 150 policistov. Čaka nas trdo delo, z zdravniki smo že sinhronizirali nekatera svoja stališča, do 1. marca moramo biti pripravljeni in začeti diktirati tempo," je poudaril Petrovič.

Podobno kot Kuštrin je izrekel nekaj kritik na račun sindikalnega delovanja in logike "če jaz nimam, tudi ti ne boš imel".

Ne spreglejte