SiolNET. Novice Slovenija
8,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kongres DeSUS: odkrili naj bi več ponarejenih glasovnic

8,56

termometer

Karl Erjavec |  | Foto: STA
Foto: STA

Karl Erjavec se po letu dni vrača na politično prizorišče. Na kongresu stranke DeSUS, ki se je zaključil včeraj, je prejel 146 glasov delegatov, njegov protikandidat Srečko Felix Krope pa 71. Neuradno pa naj bi pri štetju našli tudi nekaj ponarejenih glasovnic. V stranki so to danes tudi potrdili. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so prejeli 25 dodatnih kuvert, ki so ob prejemu takoj vzbudile sum na ponarejeno kongresno gradivo, zato so se, kot so še poudarili, avtomatično izločile. V DeSUS ob tem dodajajo, da so bile volitve izvedene pravilno in v skladu z določbami statuta stranke ter da so bili vsi kandidati izvoljeni na podlagi uradnih kongresnih glasovnic.

Karl Erjavec Novice Karl Erjavec je novi predsednik DeSUS #video

Zaradi novega koronavirusa in slabe epidemiološke slike je tokratni kongres DeSUS potekal po pošti. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom. Največ glasov je dobil nekdanji predsednik stranke Karl Erjavec, ki je zamenjal Aleksandro Pivec. Ta je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki. 

Ponarejene glasovnice naj bi bile za Kropeta

Portal 24ur.com pa je nato poročal, da naj bi neuradno med prispelo pošto za kongres našli tudi 23 "očitno ponarejenih glasovnic". Kot pišejo, so bile vse glasovnice izločene že pred začetkom štetja, večina glasovnic pa je bila za protikandidata Srečka Felixa Kropeta. Za še dve kuverti pa morajo ugotoviti, ali sta prav tako ponarejeni, še poroča medij. 

Da so bile med pošto tudi ponarejene glasovnice, so v današnji izjavi za javnost potrdili tudi v stranki DeSUS. Kot so pojasnili, so 2. decembra prejeli 25 dodatnih kuvert, podobnih uradnim kongresnim, ki so bile poslane 231 delegatom. Ker je vse uradne kongresne kuverte natančno preštela sedemčlanska delovna skupina za pripravo kongresa in je bilo natanko 231 enakih kuvert poslanih 231 delegatom, je vizualno odstopanje ob prejetju dodatnih 25 kuvert takoj vzbudilo sum na ponarejeno kongresno gradivo. Zato so jih avtomatično izločili, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v stranki.

Robert Polnar Novice Polnar: Poslanci DeSUS ne bomo zapustili Janše

Ker gre za ponareditev uradnih dokumentov, bodo v stranki podali prijavo

"Do tistega trenutka smo prejeli tudi že skoraj vse uradne kongresne kuverte, ki smo jih iz stranke poslali delegatom. O tem so bili pred odpiranjem uradnih kongresnih kuvert obveščeni vsi prisotni člani organov," so poudarili v stranki. Kot še dodajajo, so po zaključku kongresa, njegova delovna skupina in predsednica volilne komisije, ob prisotnosti tudi treh kandidatov, ki so bili navedeni med pošiljatelji dodatnih kuvert, slednje odprla.

"Ugotovljeno je bilo, da vse kuverte vsebujejo ponarejeno kongresno volilno gradivo - barvne fotokopije glasovnic, drugačen barvni odtenek ožigosanih in podpisanih glasovnic, prisotni kandidati so potrdili, da na njih niso njihovi podpisi). O ugotovitvah se je sestavil zapisnik in vsi prisotni so ga podpisali," izpostavljajo v stranki. 

Desus | Foto: STA , Foto: STA ,

V DeSUS še zagotavljajo, da bo ugotovitev dodatno obravnavalo vodstvo stranke in podalo ustrezno prijavo organom pregona. "Gre namreč za ponareditev uradnih dokumentov stranke, tako žiga in podpisa generalne sekretarke stranke kot tudi kandidatov. Volitve so bile izvedene pravilno in v skladu z določbami Statuta stranke DeSUS in vsi kandidati, ki so bili izvoljeni, so bili izvoljeni na podlagi uradnih kongresnih glasovnic," so sklenili. Na včerajšnjem kongresu so poleg Erjavca izvolili tudi podpredsednike stranke, in sicer Ireno MajcenAntona Balažeka in Brigito Čokl

dvorana Stožice Sportal Ljubljanski "mini Orlando" za 300 tisoč evrov

V katero smer se bo po prihodu Erjavca nagnil DeSUS?

Sicer pa je bil včerajšnji kongres stranke DeSUS pomemben zlasti v luči političnega dogajanja. Nekateri ugibajo, da bi lahko Erjavec stranko odpeljal iz vlade Janeza Janše in se pridružil Koaliciji ustavnega loka (KUL), ki jo s podporo LMŠ, Levice, SD in SAB vodi Jože P. Damijan. Erjavec se je pred kongresom stranke sestal tako s premierjem kot z Damijanom, pa tudi z vodstvom SMC.

Srečko Felix Krope | Foto: STA , Srečko Felix Krope Foto: STA ,

DeSUS ima določene zaveze, a bo razpravljal o vseh možnostih

Erjavec je včeraj po poročanju STA spomnil, da ima DeSUS določene zaveze do koalicije na podlagi sklepov organov stranke. Napovedal pa je, da bodo v stranki razpravljali tudi o tem, ali so ti sklepi še vedno primerni ali pa bo treba razmisliti o drugačni politiki.

O tem Erjavec sicer ne bo odločal sam, ampak bo moral slediti odločitvam organov stranke in poslancev, ki so se dogovorili, da na vrat na nos ne gre zapuščati Janševe vlade, saj nimajo večjih pripomb na izvajanje in vsebino koalicijske pogodbe, četudi so nezadovoljni z odpiranjem ideoloških vprašanj.

Aleksandra Pivec Novice Pivčeva: Delovala sem v dobro ljudi, Erjavec in Gantar pa dajeta prednost ideologiji Karl Erjavec Novice Kako so se na Erjavčevo zmago na kongresu odzvali politiki?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin