SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec leta še po julijanskem koledarju

2

termometer

Pravoslavni verniki bodo nocoj pričakali novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa novoletne zabave, tudi v Sloveniji, pripravili nekateri gostinci.

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem zaostaja za 13 dni. Julijanski koledar je uvedel rimski vladar Gaj Julij Cezar, uporabljati pa so ga začeli v prvem stoletju pred našim štetjem.

So pa nekatere pravoslavne Cerkve skozi zgodovino sprejele Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale enako kot mi.

V Sloveniji sta registrirani dve verski skupnosti, ki se uvrščata med Vzhodne pravoslavne cerkve, to sta Srbska pravoslavna cerkev in Makedonska pravoslavna skupnost v Sloveniji. Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45 tisoč ljudi.

V Srbiji pravoslavno novo leto verniki običajno pričakajo pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkev v regiji, v nekaterih mestih pa pripravijo tudi praznovanja na mestnih trgih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin