Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2023,
18.47

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

Natisni članek

Studio Moderna Sandi Češko

Torek, 22. 8. 2023, 18.47

8 mesecev, 1 teden

Konec je s Studiem Moderna Sandija Češka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43
Sandi Češko | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Podjetnik Sandi Češko je za N1 potrdil, da je direktorica Studio Moderna Jana Umek danes na sodišče podala vlogo za stečaj tega podjetja. Danes so to informacijo predali tudi zaposlenim, ki bodo nadaljnja navodila dobili v dveh dneh.

"Enostavno so bili finančni izzivi, ki smo jih podedovali od prejšnjih lastnikov, preveliki. Noben vlagatelj ni bil pripravljen pokriti 60-milijonske luknje," je za N1 dejal Češko. Večini od dvesto zaposlenih je zaposlitev pripravljen ponuditi nemški Matratzen Concord, ki mu je Češko pred kratkim prodal maloprodajni segment. "Podjetje bo večini zaposlenih ponudilo službo, končna odločitev bo nato v rokah delavcev. Poleg tega podjetje prevzema posle s trgovinami, ki so Studiu Moderni že odpovedale pogodbe."

Na portalu Ajpes uradne objave o začetku stečaja sicer še ni.

Umkova je med razlogi za stečaj navedla, da je podjetje insolventno, saj se že dlje časa spopada s pomanjkanjem obratnega kapitala, nižjimi prihodki, poleg tega pa ni zmožno poravnati obveznosti do upnikov in zaposlenih. 

Težave se vrstijo že dlje časa 

Težave Studia Moderna se sicer vrstijo že dlje časa, med drugim so zamujale plače zaposlenih. Majsko so dobili sredi julija, junijsko v začetku avgusta, na julijske plače pa še čakajo. Čakajo tudi na izplačilo regresa.

Češko je aprila lani prek finančne holdinške družbe Studio Moderna Founders znova prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal skladom različnih vlagateljev. Prodajni postopek pa je pokazal, da je bila družba že takrat v krizi, nato pa so Studio Moderna dodatno zelo prizadeli še ruski napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji.

S težavami je rasel tudi dolg do dobaviteljev. "Tega smo podedovali od prejšnjih lastnikov, smo ga pa že zmanjšali. Zdaj znaša približno 50 milijonov evrov," je maja dejal Češko. Kot pravi, nimajo dolgov do bank, a jim obenem manjka obratnega kapitala.

Češko je sicer maja letos potrdil, da je švicarsko podjetje Darka Horvata, ki se ga je v javnosti oprijel naziv privatizacijski tajkun, kupilo blagovne znamke ponudnika potrošniških izdelkov Studia Moderna. Kot so takrat poročale Finance, je kupec blagovnih znamk Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop novoustanovljeno Horvatovo podjetje Dormeo AG. Koliko je Horvat plačal za blagovne znamke, Češko ni želel povedati.

Sandi Češko
Novice Finance: Matratzen Concord kupil drobnoprodajni del Studia Moderne
Darko Horvat, Sandi Češko
Novice Sandi Češko: Ni res, da je konec sodelovanja z Darkom Horvatom
Darko Horvat, Sandi Češko
Novice Studio Moderna v škripcih, ga rešuje Darko Horvat?
Darko Horvat, Sandi Češko
Novice Češko po prodaji Dormea in Top Shopa: Če bi vsakega preverjal, ne bi sodeloval z nikomer
Ne spreglejte