SiolNET. Novice Slovenija
6,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Končno dobra novica: Japonci bodo v Slovenijo poslali posebno zdravilo

6,78

termometer

koronavirus
Foto: Getty Images

Japonska bo Sloveniji poslala zdravilo favipiravir, ki se je pri zdravljenju bolezni covid-19 izkazalo za učinkovito, je danes v pogovoru za Val 202 potrdila dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu. Slovenija bo tako prva država na svetu, ki bo poleg Japonske, razpolagala s tem zdravilom. 

Ne gre za čudežno zdravilo, ki bi ozdravilo vse bolnike, okužene z virusom sars-covid-19, se je pa izkazalo, da je zdravilo učinkovito pri lajšanju bolezni, saj je pri bolnikih za osem dni skrajšalo kužnost in pomagalo k hitrejšemu okrevanju.

Po besedah Matičičeve gre za zdravilo, ki ga na Japonskem že od leta 2014 uporabljajo za zdravljenje gripe, uporabili pa so ga tudi na bolnikih s covid-19.

Dr. Mojca Matičič je vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu in najbolj zaslužna za to, da bo Slovenija z Japonske dobila učinkovito zdravilo za boj proti virusu sars-covid-19. Dr. Mojca Matičič je vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu in najbolj zaslužna za to, da bo Slovenija z Japonske dobila učinkovito zdravilo za boj proti virusu sars-covid-19. Foto: Ana Kovač

Po poročanju Guardiana je favipiravir razvila podružnica Fujifilma Toyama Chemical. V kliničnih preizkusih pri obolelih v kitajskih mestih Wuhan in Šenzen je sodelovalo 340 ljudi. Rezultati so bili zelo obetavni. Bolniki v Šenzenu so v povprečju po štirih dneh po potrditvi okužbe na testih postali negativni, medtem ko so v kontrolni skupini, torej skupini okuženih, ki niso prejeli zdravila, testi v povprečju postali negativni po 11 dneh.

Zdravilo je zelo pozitivno vplivalo tudi na rentgensko sliko pljuč. Ta je pokazala, da se je pri bolnikih, ki so bili zdravljeni s favipiravirjem, stanje izboljšalo pri 91 odstotkih bolnikov, pri kontrolni skupini pa pri 62 odstotkih.

Matičičeva je raziskavo zasledila v strokovni literaturi 18. marca letos. 

koronavirus Japonska Foto: Getty Images

Vrsta slovensko-japonskih usklajevanj

Za to, da bomo zdravilo dobili tudi v Slovenijo, je bila potrebna cela vrsta usklajevanj, je razkrila Matičičeva.  

Začelo se je takrat, ko je glasno željo Matičičeve, da bi zdravilo imeli tudi v Sloveniji, slišal predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, ki je bil prisoten v klicnem centru za informacije o novem koronavirusu. "Takoj je zavrtel številko slovenske ambasade v Tokiu, povezali smo se s slovensko ambasadorko, nato smo po naključju izvedeli še za uglednega slovenskega kirurga, ki dela na Japonskem in še njega zaprosili za pomoč, enako prošnjo smo naslovili na vse, ki imajo kakršnekoli kontakte na Japonskem," je razložila Matičičeva, ki je neizmerno hvaležna vsem, ki so kakorkoli pomagali pri tem projektu.

Kako zajeziti epidemijo?

Klicni center za informacije o koronavirusu lahko pokličete na telefonsko številko 080 1404.

koronavirus Foto: Getty Images

A to še ni bilo vse, je povedala Matičičeva. Direktorju podjetja, ki proizvaja zdravilo, je morala našteti deset razlogov, zakaj naj bi bila Slovenija med izbranci, ki bodo prejeli njihovo zdravilo, in bila, kot kaže, uspešna.

Slovenija je včeraj ob 12. uri dobila zeleno luč za uvoz zdravila. 

Slovenska ekipa je že uredila vso papirologijo in certifikate, navezala je stik z distributerjem omenjenega japonskega podjetja na Dunaju in slovensko veleposlanico.

Zdravilo bo namenjeno bolnikom v blažji ali zmerni fazi z namenom preprečitve najtežjega poteka bolezni.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 216
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin