SiolNET. Novice Slovenija
5,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Komisija v sporu med Slovenijo in Hrvaško ravna nenačelno in licemerno" #arbitraža #video

5,86

termometer

Nenačelno je, da Evropska komisija na eni strani poudarja pomembnost spoštovanja arbitražne razsodbe, na drugi strani pa na bolj konkreten način Hrvaške ne pozove, da mora sodbo spoštovati, meni mednarodna pravnica Dominika Švarc Pipan. Čeprav naša južna soseda po njenem mnenju z zavračanjem arbitraže krši evropsko pravo, je epilog slovenske tožbe pred Sodiščem EU negotov.

Po besedah mednarodne pravnice Dominike Švarc Pipan je bila današnja poteza Evropske komisije, da ne da mnenja v povezavi z napovedano tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne odločbe, pričakovana.

"Glede na politično sestavo Evropske komisije in odkrite simpatije, ki jih do Hrvaške izraža zlasti predsednik Jean-Claude Juncker, je bilo to pričakovano," pojasnjuje strokovnjakinja za mednarodno pravo, ki na ravnanje komisije v primeru slovensko-hrvaškega arbitražnega spora gleda kritično.

Danilo Türk Novice Türk: Če strankarska logika šteje več kot pravo, potem je komisija zadela avtogol #arbitraža

Švarc Pipanova: Komisija pripomore k zavlačevanju spora

Evropska komisija po njenih besedah s svojim mlačnim stališčem do hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe, za katero komisija sicer na načelni ravni poudarja, da je veljavna in pravno zavezujoča za obe državi, pripomore k nadaljnjemu zavlačevanju spora med Slovenijo in Hrvaško.

"Komisija na eni strani poudarja pomembnost spoštovanja arbitražne razsodbe kot zavezujoče mednarodne odločbe, na drugi strani pa Hrvaške, ki spora glede na dozdajšnje izjave očitno ni pripravljena rešiti mirno z implementacijo arbitražne odločbe, konkretno ne pozove, da to izpolni," razlaga Švarc Pipanova.

Hrvaška spora s Slovenijo očitno ni pripravljena rešiti mirno in z implementacijo arbitražne razsodbe, meni mednarodna pravnica Dominika Švarc Pipan. Hrvaška spora s Slovenijo očitno ni pripravljena rešiti mirno in z implementacijo arbitražne razsodbe, meni mednarodna pravnica Dominika Švarc Pipan. Foto: STA

Jean Claude Juncker Novice Evropska komisija brez mnenja, Slovenija sama proti Hrvaški #arbitraža #video

"Ravnanje Evropske komisije je nenačelno in licemerno"

Ne dvomim, da Hrvaška z nespoštovanjem mednarodno zavezujoče arbitražne razsodbe krši tudi evropsko pravo, pojasnjuje strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan. Ne dvomim, da Hrvaška z nespoštovanjem mednarodno zavezujoče arbitražne razsodbe krši tudi evropsko pravo, pojasnjuje strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan. Foto: YouTube Ravnanje komisije v omenjenem sporu mednarodna pravnica ocenjuje kot "nenačelno oziroma licemerno sporočilo", hkrati pa ne dvomi, da naša južna soseda z nespoštovanjem arbitražne odločbe krši mednarodno in evropsko pravo. 

"Če državi ne izvajata arbitražne razsodbe in ena od njiju ne spoštuje z arbitražo določene meje, potem ne ena ne druga država ne more korektno izvajati evropskih pravil, ki se nanašajo na ribiško politiko, schengenska pravila, okoljsko politiko," poudarja Švarc Pipanova.

Po njenih besedah je glede na dozdajšnji razvoj dogodkov popolnoma jasno, katera država je pripravljena izpolniti arbitražno razsodbo in katera država je tista, ki z nespoštovanjem krši mednarodno in evropsko pravo. 

"Spoštovanje načela vladavine prava je ne nazadnje tudi obveznost, ki jo države sprejmejo že ob vstopu v Evropsko unijo," opozarja mednarodna pravnica.

Slovenska in hrvaška zastava Novice Večernji list: Pravniki podprli Slovenijo, na hrvaški strani Evropska komisija

Sodišče bo najprej presojalo, ali ima v tej zadevi sploh pristojnost

Na vprašanje, koliko časa bo trajal postopek pred Sodiščem EU po tem, ko bo Slovenija dejansko vložila tožbo zoper Hrvaško, Švarc Pipanova odgovarja, da pričakuje, da bo odločanje v omenjeni zadevi trajalo od enega leta do leta dni in pol.

"Sodišče bo naprej presojalo, ali ima v tej zadevi pristojnost oziroma ali gre pri tem bilateralnem sporu za vprašanje evropskega prava. Zadeva se lahko ustavi že na tej točki," poudarja strokovnjakinja za mednarodno pravo.

Na vprašanje, kako lahko Evropska komisija vpliva na razplet spora med državama pred Sodiščem EU, Švarc Pipanova odgovarja, da komisija lahko med sodnim postopkom v skladu s svojimi pristojnostmi poda bodisi splošno stališče bodisi predstavi konkretno pravno stališče.

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović Novice Grabar-Kitarovićeva: Tusk nevtralen glede vprašanja arbitraže

"Bojim se, da komisija mnenja pravne službe ne bo predstavila v celoti"

Mnenje komisije sodniki po njenih besedah preučijo, vendar ni nujno, da to odločilno vpliva na končno sodbo. Glavno vprašanje, ki se poraja Švarc Pipanovi, je, kaj bo komisija storila z mnenjem svoje pravne službe, ki po neuradnih, a zanesljivih informacijah potrjuje slovensko argumentacijo glede hrvaških kršitev.

"Glede na trenutno stališče komisije me skrbi, da to pravno mnenje, ki govori v prid slovenskim argumentom, na sodišču ne bo predstavljeno v celoti. Lahko se zgodi, da pravna služba v imenu komisije tega mnenja na sodišču ne bo predstavila takšnega, kot dejansko je," meni Švarc Pipanova.

Vlada. Novice Sindikalni apetiti, kočljiv položaj NLB in bitka za arbitražo – to čaka novo vlado

Če bo sodišče odločilo, da je pristojno za obravnavo zadeve in da hrvaško nespoštovanje arbitražne razsodbe pomeni kršitev evropskega prava, je Švarc Pipanova sicer prepričana, da bodo sodniki pritrdili argumentom Slovenije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 194
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin