Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
10.05

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

5

Natisni članek

Bruselj schengen Hrvaška Slovenija

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 10.05

5 let, 10 mesecev

Večernji list: Pravniki podprli Slovenijo, na hrvaški strani Evropska komisija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

5

Evropska komisija Bruselj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pravniki Evropske unije so predlagali Evropski komisiji, naj podpre Slovenijo v dveh od štirih točk, ki jih je Ljubljana navedla v pismu glede tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje, danes piše časnik Večernji list. Dodaja, da je Evropska komisija za zdaj zadržana glede podpore Sloveniji in si prizadeva za dvostranski dogovor.

Kakšna bo končna odločitev Komisije, ki želi ostati nevtralna, a do zadnjega tehta vse možnosti, bo znano danes, ko se izteče trimesečni rok za mnenje o slovenskem predlogu, piše zagrebški časnik. Ob tem spomni, da Bruselj lahko odprto podpre Slovenijo ali pa ne poda mnenja. V tem primeru mora Slovenija sama tožiti Hrvaško na Sodišču EU.

Pravniki EU podpirajo Ljubljano

Časnik navaja, da so v Bruslju čakali izide slovenskih parlamentarnih volitev, a ni še jasnih odgovorov, kdo bi lahko zamenjal dosedanjega premierja Mira Cerarja.

Priporočila pravne službe EU kažejo, da ima Slovenija določeno pravno osnovo v tožbi, ter so priporočili Evropski komisiji, naj podpre Ljubljano, ko gre za ribištvo in schengen.

Begunci iz Afrina
Novice Györkös-Žnidarjeva: Slovenija dobro varuje schengensko mejo

Izhodišče za ribištvo je skupna ribiška politika, ki predstavlja aneks hrvaške pristopne pogodbe z EU, a Hrvaška zavrača slovenski argument, češ da arbitražna sodba ni bila uveljavljena. Pravniki EU podpirajo Ljubljano tudi pri trditvah, da ima Slovenija obveznost varovanja schengenske meje, a tega ne more izvajati, ker nima nadzora nad ozemljem, ki je po arbitražni sodbi pripadel Sloveniji. | Foto: Reuters Pravniki EU podpirajo Ljubljano tudi pri trditvah, da ima Slovenija obveznost varovanja schengenske meje, a tega ne more izvajati, ker nima nadzora nad ozemljem, ki je po arbitražni sodbi pripadel Sloveniji. Foto: Reuters

Hrvaška ima v tem času Komisijo na svoji strani

Pravniki pa zavračajo preostali dve slovenski trditvi o onemogočanju izvajanja slovenskih prostornih načrtov na morju ter o hrvaškem kršenju 4. člena temeljne pogodbe o delovanju EU, ko gre sodelovanje držav članic.

Dimitris Avramopolus
Novice Bolgarija in Romunija v schengen takoj, Hrvaška še ni izpolnila pogojev

Časnik se sklicuje na vire, tesno povezane z Evropsko komisijo, in poudarja, da ima Hrvaška v tem trenutku Komisijo na svoji strani. Pojasnjuje, da je predsednik Komisije Jean-Claude Juncker do pred kratkim intenzivno komuniciral s premierjema Hrvaške in Slovenije Andrejem Plenkovićem in Cerarjem, da bi se državi dogovorili za skupno rešitev, sprejemljivo za obe strani.

Predlagal naj bi podpis memoranduma, v katerem bi arbitražno sodbo predstavili kot dvostranski dogovor.

Memorandum bi olajšal situacijo predsednikoma obeh vlad, ker ne bi bila potrebna ratifikacija v parlamentih, kot je to v primeru drugih sporazumov, sklene časnik.

V vladnem uradu za komuniciranje so danes zanikali navedbe hrvaških medijev, da naj bi pred kratkim potekali intenzivni pogovori med slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem glede arbitražnih zapletov. Ni bilo tudi nobenih pogovorov o "memorandumu".
Jeff Sessions
Novice Sessions: ZDA podpirajo vstop Hrvaške v schengen
Ne spreglejte