Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2018,
14.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

schengen begunci Vesna Györkös Žnidar

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 14.50

5 let, 10 mesecev

Györkös-Žnidarjeva: Slovenija dobro varuje schengensko mejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Begunci iz Afrina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar je ob robu današnje slovesnosti v Tacnu poudarila, da slovenska policija obvladuje razmere na področju nezakonitih migracij in budno spremlja, kaj se dogaja na migracijskih poteh. Zunanjo schengensko mejo dobro varuje in tako bo treba nadaljevati tudi v prihodnje, je dejala.

Razmere so pod nadzorom in stabilne tudi zaradi ukrepov, ki se izvajajo ob meji in v notranjosti države, je poudarila ministrica Györkös-Žnidarjeva. Ponovila je svoje opozorilo, da se postopki mednarodne zaščite izkoriščajo za to, da se izogiba policijskim postopkom, da se ljudje izogibajo vračanju. To bo še večja težava ob povečanem migracijskem pritisku in s tem se bo v prihodnje treba ukvarjati, je poudarila.

Prihaja nova žičnata ograja?

Ministrica še poudarja, da v tem trenutku Avstrija nima popolnoma nobenega razloga za zapiranje meje. "Že statistika potrjuje, da slovenska policija zelo dobro varuje zunanjo schengensko mejo, o tem priča tudi minimalno število vrnjenih oseb iz Avstrije v Slovenijo," je dejala ministrica in ocenila, da gre v tem primeru za "notranjepolitična vprašanja Avstrije, ki se ne bi smela prelivati v Slovenijo".

"Slovenska policija zaradi svojega dobrega varovanja zunanje schengenske meje dokazuje, da z vidika varnosti v schengenskem območju ne pomenimo nevarnosti niti Avstriji niti nobeni drugi državi," je še dodala ministrica.

Begunci v Srbiji
Novice Po več urah rešen zaplet z begunci v BiH

Kar zadeva možnost postavljanja nove zaščitne ograje na meji, je Györkös-Žnidarjeva pojasnila, da v celoti sledijo strokovnim ocenam policije. "Določeni predlogi so, upam, da se bodo odločitve v kratkem tudi sprejele. Tam, kjer začasnih tehničnih ovir ni, predvsem zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva, je namreč porast nezakonitih migracij. Začasne tehnične ovire tudi zaradi kadrovske slike policije pomenijo del učinkovitega varovanja zunanje schengenske meje," je dejala.

Ministrica poudarja, da se glavnina migracijskega pritiska ne more in ne sme reševati v Sloveniji. | Foto: Matej Leskovšek Ministrica poudarja, da se glavnina migracijskega pritiska ne more in ne sme reševati v Sloveniji. Foto: Matej Leskovšek

Letos se je povečalo število ilegalnih migrantov

Ministrica je še poudarila, da je zmanjšati migracijski potencial na zahodnobalkanski migracijski poti tudi v interesu Slovenije. Ob tem je poudarila, da je treba migracije zaustaviti na zunanjih mejah EU, "če želimo, da bo za Evropo sistem vzdržen". Tako je ponovila, da je treba na zunanjih mejah EU vzpostaviti žariščne točke, kjer se bo resnično ugotavljalo, kdo je upravičen do mednarodne zaščite in kdo ne. Tiste, ki do nje niso upravičeni, pa je treba vračati. 

Tunizija brodolom
Novice Po brodolomu ladje z begunci v Tuniziji odstavili notranjega ministra

Generalni direktor policije Simon Velički pa je spomnil, da so v policiji povečanje nezakonitih migracij v letošnjem letu predvidevali, zadevo obvladujejo in vse postopke izvajajo v mejah svojih pristojnosti. Kot je navedel, so letos zaradi kaznivega dejanja nezakonitega sprovajanja čez državno mejo prijeli že več kot 50 oseb, povečalo se je tudi število ilegalnih migrantov.

Izpostavil je, da imajo na voljo tudi 400 pomožnih policistov za izvedbo nalog v notranjosti države in tudi za obravnavanje morebitnega dodatnega povečanja problematike ilegalnega prehajanja državne meje na zeleni meji.

​​​​​​​Velički je zagotovil, da so pomožni policisti dovolj usposobljeni za opravljanje vseh nalog, med njimi je skoraj 200 policistk in policistov, ki so zaključili svoje redno delo v policiji in so vrhunski strokovnjaki. S tem je zavrnil tudi očitke Sindikata policistov Slovenije, ki je v nedavnem pismu članstvu kritiziral vodstvo policije zaradi vpoklica rezervnih policistov. | Foto: STA , ​​​​​​​Velički je zagotovil, da so pomožni policisti dovolj usposobljeni za opravljanje vseh nalog, med njimi je skoraj 200 policistk in policistov, ki so zaključili svoje redno delo v policiji in so vrhunski strokovnjaki. S tem je zavrnil tudi očitke Sindikata policistov Slovenije, ki je v nedavnem pismu članstvu kritiziral vodstvo policije zaradi vpoklica rezervnih policistov. Foto: STA ,

Ne spreglejte