SiolNET. Novice Slovenija
6,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk: Če strankarska logika šteje več kot pravo, potem je komisija zadela avtogol #arbitraža

6,34

termometer

Ravnanje Evropske komisije glede napovedane tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe je previdno, morda tudi oportunistično, zadnje dogajanje v Bruslju v povezavi z arbitražo komentira nekdanji predsednik države Danilo Türk. Takšno ravnanje ne bo pripomoglo k avtoriteti komisije, ki po njegovih besedah očitno opušča vlogo varuha prava EU. 

Nekdanji predsednik republike in mednarodni pravnik dr. Danilo Türk današnje sporočilo Evropske komisije, da ne bo dala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršitev evropskega prava, ki so nastale kot posledica hrvaškega zavračanja pravnomočne in mednarodno zavezujoče arbitražne razsodbe, ocenjuje kritično. Jean Claude Juncker Novice Evropska komisija brez mnenja, Slovenija sama proti Hrvaški #arbitraža #video

"Komisija opušča vlogo varuha prava Evropske unije"

"Takšno ravnanje komisije govori o previdnosti, morebiti tudi o oportunizmu komisije in o tem, da komisija opušča vlogo varuha prava Evropske unije," pojasnjuje Türk in dodaja, da takšno ravnanje zagotovo ne bo pripomoglo k njeni avtoriteti.

Na vprašanje, ali stališče komisije, da je spor glede arbitraže v prvi vrsti dvostransko vprašanje Slovenije in Hrvaške, ne pa evropski problem, kot poudarja Slovenije, predstavlja neke vrste zaušnico slovenski diplomaciji in zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, nekdanji predsednik države odgovarja, da ni tako.

Vlada. Novice Sindikalni apetiti, kočljiv položaj NLB in bitka za arbitražo – to čaka novo vlado

Türk: Če nad pravom prevlada strankarska logika, je to avtogol za komisijo

"Ne, sploh pa odsvetujem uporabo termina zaušnica. Če komisija bolj upošteva strankarsko logiko kot mednarodno pravo, pa je to njen avtogol. Ne nazadnje smo v času svetovnega nogometnega prvenstva," je poudaril Türk.

S tem se je nekdanji predsednik republike navezal na neuradne informacije, da naj bi pravna služba komisije pritrdila slovenskim argumentom, medtem ko je vodstvo komisije vztrajalo, da gre za dvostransko vprašanje.

Stališče, da je arbitražni spor med državama dvostransko vprašanje, je do zdaj nenehno zagovarjala tudi Hrvaška. Stališče, da je arbitražni spor med državama dvostransko vprašanje, je do zdaj nenehno zagovarjala tudi Hrvaška. Foto: Matej Leskovšek

Slovenska in hrvaška zastava Novice Večernji list: Pravniki podprli Slovenijo, na hrvaški strani Evropska komisija

"Sloveniji se ne mudi, vprašanje meje je pravno rešeno"

Današnje stališče komisije je bilo po besedah Türka pričakovano. Nekdanji predsednik republike je zato prepričan, da ima vlada, ki opravlja tekoče posle, zagotovo pripravljen načrt o nadaljnjih korakih.

Če bo Slovenija tožila Hrvaško, postopek pred Sodiščem EU po njegovih besedah zagotovo ne bo kratek: "To je dobro, naj gre pravni postopek po svoji ustaljeni poti. Pred sodiščem nastopajo usposobljeni pravniki in ne strankarsko motivirani predstavniki."

Hkrati meni, da se pri nadaljnjem ravnanju ni treba prenagliti. "Sloveniji se ne mudi, saj je vprašanje meje pravno rešeno. Seveda bo, tam in v tolikšni meri, kot bo potrebno, treba delovati tudi diplomatsko," dodaja Türk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin