Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
10. 11. 2016,
14.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije prisilna poravnava Milan Mandarić Boris Popovič FC Koper

Četrtek, 10. 11. 2016, 14.47

6 let, 6 mesecev

Komedija zmešnjav: o usodi FC Koper bo odločal Mandarić

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Milan Mandarić | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Medtem ko so v FC Koper želeli izpeljati prisilno poravnavo in se na domnevno sporen način rešiti dolgov do Milana Mandarića, jih je ta prehitel in usodo nogometnega prvoligaša znova vzel v svoje roke.

Ekipa koprskega župana Borisa Popoviča, ki poskuša nogometni klub FC Koper rešiti milijonskega dolga do predsednika Olimpije Milana Mandarića, je doživela novo hladno prho.

Takoj zatem, ko je višje sodišče v Ljubljani prižgalo rdečo luč poenostavljeni prisilni poravnavi, so v FC Koper predlagali uvedbo navadne prisilne poravnave. Cilj je bil isti - odpis dolga do Mandarića s pomočjo domnevno fiktivne terjatve podjetja iz davčne oaze. Toda načrte jim je (spet) prekrižalo okrožno sodišče v Kopru.

Do zdaj načrte prekrižala sodišča

Zavrglo je predlog za začetek prisilne poravnave, ki jo je v začetku tega meseca podalo vodstvo FC Koper. Namesto tega je uvedlo prisilno poravnavo, ki jo je pred tem predlagal Mandarić. Ta je namreč vlogo za njen začetek vložil že julija letos, takoj ko je izvedel, da hočejo v Kopru mimo njegove volje odpisati 95 odstotkov klubskega dolga. 

Glavna razlika med Mandarićevo prisilno poravnavo in tisto, ki jo je predlagal FC Koper, je v tem, kako bo videti načrt finančnega prestrukturiranja nogometnega kluba in katere upnike oziroma dolgove bodo upoštevali pri odločanju o njem.

Kamen spotike je več kot dva milijona evrov visok dolg koprskega kluba do podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov, ki je tesno povezano z ekipo župana Popovića.


Preberite še:

-> Hladen tuš za Mandarića: sodišče znova začelo poenostavljeno prisilko FC Koper
-> Nov Mandarićev udarec županu Popoviču
-> Ekipa Borisa Popoviča ubrala drugo pot, Mandariću spet grozi izguba milijona evrov


Čez noč do glavne besede v FC Koper

V FC Koper so, kot smo razkrili, pripravili načrt, v katerem je med upniki tudi omenjeno podjetje. To je visoko terjatev do kluba vzpostavilo v začetku letošnjega leta in s tem dobilo odločilno besedo pri odločanju o njegovi prisilni poravnavi.

Mandarić je ubral drugačno pot. Prisilno poravnavo je predlagal na podlagi revidirane bilance koprskega prvoligaša iz konca lanskega leta. V tej še ni bilo domnevnega dolga do podjetja iz davčne oaze. V tem primeru bi imel srbsko-ameriški poslovnež glavno besedo pri določanju načrta in izglasovanju prisilne poravnave.

Končni odgovor na vprašanje, ali mora FC Koper poravnati milijonski dolg do Mandarića, kar pomeni njegov bankrot, bo v vsakem primeru dalo sodišče.

Sodišče bo ugotavljalo obstoj dolga

Okrožno sodišče v Kopru je namreč ob tem, ko je začelo Mandarićevo prisilno poravnavo, jasno napisalo, da lahko v FC Koper naknadno vložijo svoj predlog prisilne poravnave.

Odločanje o usodi koprskega kluba bo tako zelo verjetno potekalo po naslednji dinamiki:

  1. FC Koper in Mandarić bosta v okviru prisilne poravnave vložila vsak svoj predlog finančnega prestrukturiranja. Klub bo vztrajal, da dolg do podjetja z Maršalovih otokov obstaja, Mandarić bo trdil nasprotno. 
  2. O obstoju dolga se bo kot prvi opredelil upravitelj, ki vodi postopek prisilne poravnave in bo preizkušal terjatve. Kakorkoli se bo odločil, bo druga stran iskala pravico na sodišču. Pri tem je pomembno, da je bil za upravitelja prisilne poravnave imenovan Matija Vičar, ki ga je kot upnik predlagal Mandarić.
  3. O tem, ali je terjatev podjetja z Maršalovih otokov "verjetno izkazana" in ali bo v boju za FC Koper zmagala ekipa župana Popovića ali Mandarić, bo torej odločilo sodišče, ki bo pregledalo vso listinsko dokumentacijo.
Ne spreglejte