Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
2. 11. 2016,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

4

Natisni članek

Andy Bara NK Koper Prva liga Telekom Slovenije prisilna poravnava Boris Popovič Milan Mandarić FC Koper

Sreda, 2. 11. 2016, 15.50

6 let, 6 mesecev

Nov Mandarićev udarec županu Popoviču

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

4

Milan Mandarić | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sodišče je presodilo, da FC Koper ne sme v postopek poenostavljene prisilne poravnave, s katerim so se hoteli znebiti milijonskega dolga do Milana Mandarića. Je s tem dokončno zapečatilo usodo primorskega prvoligaša?

Ekipa koprskega župana Borisa Popoviča, ki poskuša nogometnega prvoligaša FC Koper rešiti pred bankrotom in ga postaviti na evropski zemljevid, je doživela novo hladno prho. Načrt, ki bi jih rešil več kot milijonskega dolga do predsednika Olimpije Milana Mandarića, ima trhle temelje.

Kot smo poročali, so v klubu FC Koper sredi leta sprožili poenostavljeno prisilno poravnavo. Še pred tem se je zgodil domnevno fiktiven posel s podjetjem iz davčne oaze, ki ga obvladuje nogometni menedžer Andy Bara. S tem so želeli ustvariti možnost za odpis velike večine dolgov do Mandarića, tudi če se ta ne bi strinjal.

Poenostavljena prisilna poravnava ni dovoljena

Vse kaže, da je njihove upe razblinilo višje sodišče v Ljubljani. To je ugodilo Mandarićevi pritožbi in razveljavilo začetek insolventnega postopka. Odločilo je namreč, da nad FC Koper sploh ne bi smeli voditi postopka poenostavljene prisilne poravnave, saj klub ne izpolnjuje temeljnih pogojev zanjo.

Boris Popović (v sredini) v pogovoru s hrvaškim agentom Andyjem Baro na tekmi v Stožicah. Koper bo v nedeljo v 16. krogu Prve lige Telekom Slovenije gostil Olimpijo na Bonifiki. | Foto: Vid Ponikvar Boris Popović (v sredini) v pogovoru s hrvaškim agentom Andyjem Baro na tekmi v Stožicah. Koper bo v nedeljo v 16. krogu Prve lige Telekom Slovenije gostil Olimpijo na Bonifiki. Foto: Vid Ponikvar

Omenjeni postopek je mogoče izvesti zgolj v primerih mikro družb, za kar bi pa moral nogometni klub obvezno izpolnjevati dve od treh meril:

  • povprečno število zaposlenih ne presega 10,
  • premoženja je za manj kot 350 tisoč evrov, 
  • čisti prihodki od prodaje ne presegajo 700 tisoč evrov.

Sodišče je že ob preverjanju osnovnih poslovnih podatkov ugotovilo, da je imel FC Koper v zadnjem poslovnem letu za več kot pol milijona evrov premoženja in za več kot dva milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. To pomeni, da prej omenjenih pogojev ne izpolnjuje.

Ne spreglejte