SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko zaslužijo zdravniki v bogatih evropskih državah

1

termometer

V Veliki Britaniji zdravnik začetnik prvo leto zasluži okoli 2.584 evrov bruto mesečno. Več dobi v Nemčiji, in sicer 3.844 evrov. V Avstriji začetnik zasluži okoli tri tisoč evrov.

V Sloveniji je osnovna bruto plača zdravnika v javnem sektorju od 2.422 do 3.537 evrov mesečno. Če upoštevamo neto izplačilo, dobi zdravnik začetnik od 1.300 do 1.600 evrov mesečno, zdravnik z desetimi leti izkušenj pa od 1.500 do 1.820 evrov osnovne mesečne plače (vir: Finance, Moje finance). V slovenskem javnem zdravstvu pa so tudi izjemno visoka plačila: tako je UKC Ljubljana izraelskemu srčnemu kirurgu Davidu Mishalyju, ki je v Slovenijo prihajal operirat otroke s prirojeno srčno napako, leta 2009 plačeval 10.576 evrov neto na dan.

Kolikšno plačo imajo nemški zdravniki Poglejmo, koliko zaslužijo zdravniki v javnem sektorju v nekaterih najbogatejših evropskih državah (upoštevati je treba, da so v teh državah tudi višji življenjski stroški, op. p.). V Nemčiji, ki je največje evropsko gospodarstvo, po podatkih spletne strani Via Medici zdravnik začetnik v občinski bolnišnici dobi osnovno bruto plačo 3.844 evrov mesečno. Zdravnik s šestimi leti delovnih izkušenj dobi 4.942 evrov mesečno.

Zdravnik specialist (Fachartz) dobi prvo leto 5.074 evrov mesečno, po 11 letih pa 6.303 evre. Tako imenovani Oberartz, tj. zdravnik, ki ima eno od vodilnih funkcij v bolnišnici (ne pa vodilne, tj. Chefartz), pa dobi prvo leto 6.355 evrov mesečno, sedmo leto pa 7.263 evrov mesečno. Zdravniki v nemških univerzitetnih bolnišnicah dobijo malenkost višjo plačo kot zdravniki v občinskih (komunalnih) bolnišnicah.

Koliko zaslužijo švicarski zdravniki V nominalnih zneskih več kot v Nemčiji zaslužijo zdravniki v Švici, kjer pa so tudi življenjski stroški višji kot v Nemčiji. Po podatkih Združenja švicarskih zdravnic in zdravnikov (Verbindung der schweizerischen Ärztinnen und Ärzte – FMH) dobi zdravnik asistent (to je zdravnik na začetku svoje poklicne poti, pred specializacijo in preden odpre zasebno prakso) 7.008 evrov plače (zneski so preračunani iz frankov, op. p).

V Švici več kot polovico zdravnikov deluje v okviru zasebne prakse (freier Praxis). Njihove plače so odvisne od specializacije in različne od kantona do kantona. V povprečju je njihova povprečna bruto plača 16.030 evrov. Največ zaslužijo kirurgi: povprečno 30.532 evrov na mesec. Zdravniki splošne medicine, ki so najštevilčnejša skupina med zdravniki, povprečno zaslužijo 14.850 evrov mesečno.

Koliko zaslužijo avstrijski zdravniki Precej manjše plače imajo avstrijski zdravniki v javnem sektorju. Plače zdravnikov določa vsaka zvezna dežela sama zase in ne država. Na Tirolskem na primer ima zdravnik začetnik osnovno mesečno plačo od 2.731 do 2.824 evrov bruto.

Zdravnik stažist, ki ima od tri do pet let delovnih izkušenj, dobi od 2.824 do 2.917 evrov, zdravnik specialist (od pet do osem let delovnih izkušenj) pa od 2.917 do 3.010 evrov. Zdravnik, ki opravlja eno od vodilnih funkcij, zasluži od 3.010 do 3.865 evrov.

Koliko zaslužijo britanski zdravniki Poglejmo še v Veliko Britanijo, v njihov javni zdravstveni sistem (National Health Service – NHS). Začetnik ima prvo leto osnovno bruto plačo v višini 2.584 evrov (preračunano iz britanskih funtov, op. p.), drugo leto pa 3.205 evrov. Zdravnik stažist, ki se izpopolnjuje za specialista, ima od 3.425 do 5.386 evrov osnovne bruto plače, zdravnik specialist pa od 4.244 do 7.915 evrov. Svetovalci dobijo na mesec od 8.248 do 11.582 evrov osnovne bruto plače.

V Veliki Britaniji so zdravniki splošne prakse zasebniki (zaslužek je odvisen od dobička) ali del javne mreže v okviru NHS (ti prejemajo plačo v okviru pogodbe). Zdravniki splošne prakse, ki so del NHS, dobijo na mesec od 6.327 do 9.546 evrov bruto plače.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin