SiolNET. Novice Slovenija
2,33

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Koliko vojnih veteranov ima Slovenija in kako je zanje poskrbljeno?

2,33

termometer

Slovenski teritorialci razorožujejo vojake JLA
Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Sloveniji živi 60.826 vojnih veteranov iz časa osamosvojitvene vojne leta 1991 in 7.060 vojnih veteranov iz obdobja druge svetovne vojne, med njimi 14, ki so se borili v zavezniških vojskah. Kako je poskrbljeno zanje in kakšne ugodnosti jim pripadajo?

Zgodba veterana vojne za Slovenijo in nekdanjega policista Branka Šalamuna, ki mu kljub njegovi invalidnosti in zaslugam za osamosvojitev države grozi deportacija iz najemniškega stanovanja policije, pretresa slovensko javnost. 

VIDEO: Oglejte si Šalamunovo zgodbo

[video: 66421 / ]

Video: Planet TV


Preverili smo, koliko je v Sloveniji vojnih veteranov in kako je zanje poskrbljeno.

Vsi veterani so tudi dejansko branili državo

Slovenska ustava vojnim veteranom in žrtvam vojnega nasilja zagotavlja posebno varstvo, ki je urejeno v zakonu o vojnih veteranih. Ta določa kategorije vojnih veteranov, pravice vojnih veteranov ter pogoje za njihovo uveljavitev, postopke in podobno.

Po statistiki za september 2017 v Sloveniji živi:

 • 7.046 vojnih veteranov iz obdobja druge svetovne vojne,
 • 14 vojnih veteranov, ki so se v drugi svetovni vojni borili v zavezniških vojskah, in
 • 60.826 vojnih veteranov iz časa osamosvojitvene vojne leta 1991.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, ki je pristojno za področje vojnih veteranov, zgornje številke predstavljajo dejansko število vojnih veteranov, ki so v vojni ali vojaški agresiji na Slovenijo opravljali vojaško dolžnost ali katero od drugih dolžnosti na področju njene obrambe in zaščite.

Katere pravice jim pripadajo?

Pravice vojnih veteranov so po Zakonu o vojnih veteranih naslednje:

 • veteranski dodatek, ki je odvisen od socialnega položaja vojnega veterana,
 • dodatek za pomoč in postrežbo,  
 • letni prejemek,
 • zdravstveno varstvo s plačilom premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovalnici, pri kateri ima vojni veteran urejeno zavarovanje; trenutno je ta pravica zagotovljena 44.984 vojnim veteranom,
 • brezplačna vožnja,
 • pogrebnina, ki gre pa osebi, ki oskrbi pogreb, in
 • priznanje pokojninske dobe.

Država vojnim veteranom pobere 25 odstotkov letnega prejemka. Država vojnim veteranom pobere 25 odstotkov letnega prejemka. Foto: Thinkstock

Pravice lahko koristijo, ko dopolnijo 55 let

Pravico do varstva po tem zakonu ima vojni veteran, ko dopolni 55 let ali ima trajno popolno izgubo delovne zmožnosti. Priznanje pokojninske dobe lahko vojni veteran uveljavi ne glede na navedeno. 

Kot pravijo na ministrstvu, lahko naštete pravice vojni veteran uveljavi le, če jih ne more uveljaviti po drugih predpisih, kot na primer pravico do dodatka za pomoč in postrežbo, če te pravice ne more uveljaviti po predpisih pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Veteranski dodatek znaša od 50 do 500 evrov

Veteran je do veteranskega dodatka upravičen, če višina prejemkov na družinskega člana ne presega 497,15 evra. Gre za tako imenovano osnovo za veteranski dodatek, veljavno v letu 2017. Mesečni znesek veteranskega dodatka se določi v odstotku od razlike med osnovo in deležem prejemkov na družinskega člana.

Mesečni zneski veteranskega dodatka so lahko določeni v zneskih od 49,72 evra do 497,15 evra. Do veteranskega dodatka je trenutno upravičenih 7.951 veteranov, ki so leta 2017 v povprečju prejemali 125,88 evra mesečno, pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

53 veteranov prejema dodatek za pomoč in postrežbo

Dodatek za pomoč in postrežbo se zagotavlja vojnemu veteranu ob pogojih in v višini po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Do dodatka za pomoč in postrežbo je po podatkih ministrstva za delo upravičeno:

 • 21 veteranov, ki prejemajo 292,11 evra,
 • 31 upravičencev, ki prejemajo 146,06 evra, 
 • en veteran pa je upravičen do 418,88 evra.

Država si nazaj vzame 25 odstotkov letnega prejemka

Letni prejemek pa je pravica, ki pripada samo določenim kategorijam vojnih veteranov. Prizna se na podlagi zahteve enkrat letno. Njegova višina, 1.104,77 evra,  je nespremenjena že zadnjih nekaj let, a je 25-odstotno obdavčen. Po podatkih za leto 2016 je bilo izplačanih 620 letnih prejemkov. 

Glede letnega prejemka zakon pravi:

Vojni veteran s priznano pokojninsko dobo v dvojnem trajanju od leta 1941 neprekinjeno do 15. 5. 1945, borec za severno mejo in vojni dobrovoljec, odlikovanec z najvišjim državnim odlikovanjem ter organizator narodne zaščite ima pravico do letnega prejemka v višini odmerne osnove po zakonu o vojnih invalidih iz januarja tekočega leta.

Vojni veteran iz prejšnjega odstavka je upravičen do letnega prejemka ne glede na uveljavljeno pravico do dodatka za rekreacijo po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin