Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
23. 2. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

5

Natisni članek

Zdenka Čebašek-Travnik Branko Meh Miran Golub Marjan Mačkošek Marija Lah Lekarniška zbornica Slovenije Trgovinska zbornica Slovenije OZS GZS Zdravniška zbornica Slovenije

Četrtek, 23. 2. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Koliko služijo zbornični šefi? #infografika

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

5

Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, ki se je odločno podala v boj za višjo plačo, bo z obstoječo ali višjo plačo med bolje plačanimi zborničnimi šefi. Predsednika Gospodarske zbornice Slovenije in Trgovinske zbornice Slovenije delata brez plačila.

Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik se je ob vseh težavah, ki tarejo zdravstvo, najprej lotila spremembe – svoje plače. To je sprožilo upor v njeni najožji ekipi. V začetku tedna smo poročali, da so odstopili trije njeni ožji sodelavci

Čebašek-Travnikova pa tudi po tem protestnem dejanju sodelavcev vztraja pri dvigu plače z osem na deset tisoč evrov bruto. Prejšnji predsednik zbornice Andrej Možina je za 80-odstotno opravljanje funkcije prejemal 6.400 evrov bruto, pred njim Gordana Živčec Kalan 12 tisoč evrov bruto.

Koliko zaslužijo zbornični šefi?

Preverili smo, koliko prejemajo šefi nekaterih drugih zbornic. Pri tem uvodoma poudarimo, da so zbornice pravne osebe zasebnega prava, kar je ob zadnji problematiki v zdravniškem cehu za Siol.net že opozoril tudi nekdanji prvi mož zdravniškega ceha Možina. O plači šefa zbornice tako odloča članstvo. Poudarimo tudi, da je primerjava med zbornicami nehvaležna, saj imajo precej različen obseg članstva ter nalog in pooblastil.

Marjan Mačkošek | Foto: STA , Foto: STA , Gospodarska zbornica Slovenije (GZS)

Predsednik GZS Marjan Mačkošek funkcijo opravlja brezplačno, medtem ko prejemkov direktorja Sama Hribarja Miliča na GZS ne razkrivajo.

"Plače naših zaposlenih niso javne, zato o njih javno ne razpravljamo," pravijo na zbornici, ki ima od leta 2006 prostovoljno članstvo. Prihodki zbornice so v zadnjih letih stabilni, je pa v letu 2015 edinkrat v zadnjih petih letih poslovala pozitivno. Rezultatov za lansko leto še ni, pravijo.

Opomba: Sprva smo napačno zapisali, da predsednik GZS Marjan Mačkošek svojih prejemkov ne razkriva. Mačkošek za delo v zbornici ne prejema plačila, nerazkrivanje prejemkov pa se nanaša na plačo Sama Hribarja Miliča. Za napako se opravičujemo. 

GZS | Foto:

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) 

Branko Meh | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Plača predsednika zbornice Branka Meha znaša 2.600 evrov bruto na mesec, nima pa nobenih bonitet in dodatkov," pravijo na OZS, kjer je članstvo od konca leta 2013 prostovoljno.

Na zbornici pravijo, da imajo trenutno 22 tisoč članov ter da vsako leto pridobijo okrog tisoč novih, kar pa se ne odraža v prihodkih, ti so do leta 2015 upadali. V letih po ukinitvi obveznega članstva zbornica posluje z izgubo in krči število zaposlenih.

OZS | Foto:

Marija Lah, Trgovinska zbornica Slovenije | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše Trgovinska zbornica Slovenije (TZS)

Funkcija predsednice Mariče Lah in članov upravljavskih organov je neprofesionalna in zato ni plačana, pravijo na TZS. 

Članstvo v zbornici je prostovoljno. "Zbornica ima v zadnjih sedmih letih stabilno članstvo, ki obsega okoli šest tisoč podjetij in podjetnikov."

TZS | Foto:

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS)

Zdenka Čebašek Travnik | Foto: STA , Foto: STA , Zdenka Čebašek-Travnik bi bila z osem tisoč evri bruto plače med najbolje plačanimi zborničnimi šefi, dvig plače, ki ga želi zdaj doseči, pa bi razliko med večino drugih vodij zbornic še povečal.

O zvišanju plače bo odločala skupščina zbornice oziroma njen predsednik, kirurg Marko Bitenc. Tega smo v začetku tedna prosili za mnenje, a nam do zdaj ni odgovoril.

Zbornica ima v zadnjih letih – podatkov za lani še ni – stalne prihodke iz članarin, tržne dejavnosti in izvajanja javnih pooblastil.

ZZS | Foto:

Miran Golub, Lekarniška zbornica Slovenije | Foto: STA , Foto: STA , Lekarniška zbornica Slovenije (LZS)

Predsednik zbornice Miran Golub prejema okrog 4.600 evrov bruto plače na mesec, skoraj toliko pa naj bi dobil še od potnih stroškov, nam je sporočil anonimni vir.

Pri tem je treba poudariti, da gre za neprofesionalno opravljanje funkcije. Golub je tako zaposlen v lekarni, poleg tega pa zaseda še položaj šefa zbornice. 

Zbornica ima ob obveznem članstvu stalne prihodke.

LZS | Foto:

 

Ne spreglejte