Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

20

Natisni članek

Erik Brecelj Andrej Možina Zdenka Čebašek-Travnik Zdravniška zbornica Slovenije

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 12.20

6 let, 7 mesecev

Zaradi zahteve Čebašek-Travnikove po višji plači odstopili trije najožji sodelavci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

20

Zdenka Čebašek Travnik | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Trije ožji sodelavci nove predsednice zdravniške zbornice Zdenke Čebašek-Travnik naj bi zaradi njenega predloga, da se ji plača zviša z osem na deset tisoč evrov, odstopili. To je zaskrbljujoče, meni nekdanji predsednik zbornice Andrej Možina, a dodaja, da se vprašanje plače predsednice ne bi smelo razčiščevati v javnosti. Če bo delala vsaj 12 ur dnevno, je plača primerna, pa pravi kirurg Erik Brecelj.

Zdenka Čebašek-Travnik naj bi za svoje delo na čelu Zdravniške zbornice mesečno prejemala 8.000 evrov bruto, a kot so že prejšnji teden poročali na 24ur, je zahtevala dvig na 10.000 evrov. Pričakovala naj bi znesek nekje med tem, kar sta prejemala njena predhodnika - Andrej Možina je prejemal 6.400 evrov bruto, Gordana Živčec Kalan pa 12.000 evrov bruto.

Čebašek-Travnikovo smo prosili za komentar, odgovor čakamo. A po navedbah zbornice naj bi izjavo o višini svoje plače podala šele po podpisu pogodbe.

Z zbornice so sicer za STA danes sporočili, da plača predsednice še ni določena. Kot so dodali, je predlog za izračun njene plače narejen na enakih osnovah, kot za pretekla dva mandata Možine in Živčec Kalanove.

Zdravniška zbornica infografika | Foto:

Trije odstopi

Zahteva Čebašek-Travnikove je sprožila neodobravanje celo med njenimi najožjimi sodelavci, podpredsednica zbornice Irena Manfreda pa je takoj zagrozila z odstopom. Svojo grožnjo je v petek tudi uresničila.

Irena Manfreda Facebook | Foto: Facebook Foto: Facebook

Poleg nje sta včeraj odstopni izjavi podala tudi predsednica odbora za strokovno-medicinska vprašanja Bojana Pinter in predsednik odbora za pravno-etična vprašanja Zdenko Šalda, so za STA potrdili na Zdravniški zbornici. Razlogov za odstop treh članov izvršilnega odbora na zbornici niso navedli.

Šalda je po pisanju Žurnala24 kolegom sporočil, da je prejšnji teden postal predsednik odbora za pravno-etična vprašanja na Zdravniški zbornici, a se je zdaj njegova kariera tam že končala. Kot že navaja omenjeni spletni portal, so se sprli zaradi plače predsednice in ker Čebašek-Travnikova ni pristala na njegov kompromisni predlog, da bi imela največ 9.440 evrov bruto plače in od tega največ 5.900 evrov fiksnega deleža, je odstopil.

Da sta Manfreda in Šalda že nekdanja člana ekipe nove predsednice Zdravniške zbornice, je razvidno tudi s spletne strani zdenkacebasektravnik.si, medtem ko je profil Pinterjeve na predstavitveni strani že izbrisan. Manfreda dogajanja za naš portal ni želela dodatno pojasnjevati, komentar Šalde pa še čakamo.

"Čebašek-Travnikova se je zagovarjala, da je v zbornici dovolj denarja"

Če ima zbornica dovolj denarja, bi "pričakovala znižanje obvezne članarine, kar je bilo tudi v programu," pravi zdravnica Bojana Pinter. | Foto: Bor Slana Če ima zbornica dovolj denarja, bi "pričakovala znižanje obvezne članarine, kar je bilo tudi v programu," pravi zdravnica Bojana Pinter. Foto: Bor Slana Svoj odstop je za Siol.net potrdila Pinterjeva in kot glavni razlog navedla zahtevo predsednice zbornice po višji plači, česar pa kljub zahtevi članov ni utemeljila. Niti ni imela posluha za alternativne predloge. "Mislim, da je zvišanje plače kot prvi ukrep nedostojno in nemoralno, glede na to, da ni bilo še nič narejeno," je dejala Pinterjeva.

Čebašek-Travnikova se je po njenih navedbah zagovarjala, da je v zbornici dovolj denarja. Če je to res, bi Pinterjeva "pričakovala znižanje obvezne članarine, kar je bilo tudi v programu."

Sogovornica je tudi povedala, da jim je Čebašek-Travnikova v soboto zvečer poslala sporočilo, da od svoje zahteve ne bo odstopila ter da naj, kdor se s tem ne strinja, odstopi s funkcije. S tem 24-urnim ultimatom je po besedah Pinterjeve še dodatno potrdila avtokratsko vodenje, v takem sistemu pa sama ni videla možnosti za sodelovanje.

Kaj bo, ko pride do afer ali reformnih nesoglasij?

Čebašek-Travnikova bi morala stopiti pred javnost in pojasniti okoliščine predloga za višjo plačo, meni njen predhodnik Andrej Možina. | Foto: Matej Leskovšek Čebašek-Travnikova bi morala stopiti pred javnost in pojasniti okoliščine predloga za višjo plačo, meni njen predhodnik Andrej Možina. Foto: Matej Leskovšek Zdaj že nekdanji predsednik zbornice Andrej Možina, ki je bil sicer tudi protikandidat Čebašek-Travnikove na zadnjih volitvah za predsednika zbornice, meni, da so odstopi sodelavcev nove predsednice zaskrbljujoči.

"Če se je tako zataknilo že pri relativno obrobnem vprašanju plače, se sprašujem, kaj bo, ko se bo zbornica soočila z aferami, vprašanji v okviru zdravstvene reforme," meni. 

Možina: Predsednica bi morala pred javnost

Možina je sicer v današnji izdaji Primorskih novic dejal, da gre pri anonimnih obtožbah, ki se v zadnjih dneh zgrinjajo zoper Čebašek-Travnikovo, za zlonamerno blatenje.

Kot pravi, bi morali vodstveni organi zbornice, predvsem skupščina in njen predsednik Marko Bitenc, zdaj postaviti standard, ki ga vse do danes ni. Torej povedati, kolikšna je primerna plača za predsednika zbornice. "V javnosti odločati, koliko je primerna plača za to zahtevno funkcijo, bi bilo neodgovorno. To mora odločiti članstvo."

A vendarle opozarja, da je pristop Čebašek-Travnikove k reševanju medijsko izpostavljene tematike njene plače okoren. "V takih primerih je potrebno takoj stopiti pred javnost in pojasniti stališče zbornice. Potrebno je zaščititi ugled institucije. Tu je zbornica zamudila vsaj teden dni," meni. 

Kirurg Erik Brecelj: Če bo delala vsaj 12 ur dnevno, je plača primerna

Erik Brecelj | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Za štiri tisoč evrov neto plače ne bi pustil službe v bolnišnici in šel delat na zdravniško zbornico. Uživam v kirurgiji. Če Čebašek-Travnikar ne bo delala, si takšne plače ne zasluži. Če pa bo delala vse dneve, dnevno vsaj 12 ur in imela rezultate, potem je takšna plača upravičena in normalna. Ob tem se je treba zavedati, da je njena strokovna kariera končana.

Slovenci si vedno predstavljamo, da bosta predsednik vlade za tri tisoč evrov in direktor UKC Ljubljana za dva tisoč in pol na mesec delala čudeže. Za takšno plačo na odgovorne položaje ne dobiš najboljšega kadra. Če nekdo upravlja na primer 400 milijonov, si ga ne bi upal postaviti na mesto direktorja in mu dati dva tisoč evrov plače. Dal bi mu 10 tisoč evrov neto plače in pričakoval, da nekaj naredi. Tako pa jih uvedemo v lastne koruptivne posle.

 
Ne spreglejte