Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
8.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča PETROL D.D.

Natisni članek

električna energija advertorial elektrika Petrol

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 8.31

2 meseca, 1 teden

Koliko plačujete za elektriko? Morda bi šlo ceneje!

Vsebino omogoča PETROL D.D.
Petrol elektrika

Preverili smo, kako lahko je pri nas zamenjati dobavitelja električne energije in na kaj vse moramo biti ob tem pozorni.

V  Sloveniji imamo potrošniki namreč na izbiro več različnih ponudnikov električne energije, in ker je pri nas trg električne energije liberaliziran, lahko med njimi prosto izbiramo.

V praksi to pomeni, da se lahko vsak izmed nas sam odloči, komu želi plačevati elektriko – povsem neodvisno od tega, kje kdo živi, v hiši ali v stanovanju, in neodvisno od želja sosedov ali upravitelja bloka.

Naša izbira ni odvisna niti od tega, kje v državi živimo. V nasprotju s ponudniki telekomunikacijskih storitev je izbira ponudnika električne energije namreč prosta, kot je na primer pokritost določenega geografskega območja s signalom ali omrežjem. Vsi obstoječi ponudniki elektrike lahko tako zagotavljajo dobavo povsod po Sloveniji.

Vse lepo in prav, a nam, kot pri vsaki drugi stvari, kjer je izbire preveč, menjava dobavitelja velikokrat prinaša zgolj vrsto vprašanj, pomislekov in dilem.

Kako se je torej lotiti?

S sodelavcem, ki je že nekaj časa razmišljal o drugem ponudniku elektrike, smo prehodili pot, ki bi ji za menjavo dobavitelja sledil povprečen potrošnik.

Daljnovod, elektrika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Primerjajte cene na trgu

 Vse se, seveda, začne s primerjavo cen.

Tudi sodelavec se je postopka zamenjave dobavitelja lotil tako, da je najprej preveril spletne strani različnih ponudnikov električne energije, kjer ti navajajo svoje cenike. Kaj kmalu pa je ugotovil, da se je med različnimi popusti in drugimi pogoji precej težko znajti, skoraj tako kot med različnimi telekomunikacijskimi paketi. Še težje pa je razumeti, koliko bi z zamenjavo lahko prihranili – znesek je namreč odvisen tudi od tega, ali imamo doma enotarifni ali dvotarifni števec elektrike, kakšno obračunsko moč imamo, pa tudi od naših življenjskih navad.

Na pomoč vam lahko priskoči Zveza potrošnikov Slovenije, ki redno preverja aktualne cenike dobaviteljev elektrike ter pogoje, ki ob sklenitvi pogodbe veljajo. Vseeno pa smo ugotovili, da je najbolj pregledna primerjava ponudbe mogoča pri dobaviteljih, ki uporabnikom ponujajo možnost dejanskega izračuna prihranka. Taka je, na primer, Petrol Elektrika, kjer je sodelavec lahko prek spletnega kalkulatorja svojo porabo elektrike primerjal z akcijami v ponudbi ter izračunal, koliko in ali bi v posameznem paketu prihranil.

Ugotovite, koliko boste plačali v enem letu

Pametno je tudi, da cene na trgu med seboj primerjate na letnem nivoju – zanima naj vas, koliko boste prihranili v dvanajstih mesecih in ne samo v kratkem času, ko traja akcija, ki vas je prepričala o menjavi.

Redni ceniki dobave električne energije so namreč velikokrat vse prej kot denarnici prijazni, akcije z izredno ugodnimi cenami pa kratkega roka. Tako se lahko hitro zgodi, da boste tri mesece za elektriko plačevali izredno malo, naslednjih devet mesecev pa preveč, skupni znesek električnih položnic bo tako presegel vsoto, ki jo za elektriko plačujete zdaj.

Nekateri dobavitelji vam ugodno ceno podaljšujejo z novimi akcijami, ki pa zahtevajo spet nov podpis pogodbe in podaljšanje obdobja, v katerem ste naje vezani. Drugi so se nižanja rednih cen lotili drugače. Sodelavec, ki se je na podlagi izračuna prihranka odločil za Petrol Elektriko, je tako zadovoljno ugotovil, da bo lahko svojo ceno električne energije po izteku akcijske pogodbe zniževal z unovčevanjem točk, ki jih dobi za vsak račun elektrike, vsako točenje goriva, pa tudi za druge nakupe na Petrolu.

Razumite, da cena elektrike ni enaka vsoti na vaši položnici in pazite na skrite stroške

Ko smo že pri ceni električne energije: sodelavec pravzaprav tudi ni razumel, kaj se ob primerjavi cen elektrike sploh primerja. Kako zneske na spletnih straneh primerjati z zneskom, ki ga trenutno plačuje vsak mesec?

Postavka “redna cena elektrike”, ki jo najdete na cenikih dobaviteljev, namreč ni enaka končnemu znesku, ki bo zapisan na vašo položnico. Do tega pripomore še vrsta drugih postavk: prispevek za obnovljive vire energije, prispevek za proizvodnjo električne energije v soproizvodnji ter tarife za obračunsko moč. In kaj se skriva pod zapletenimi izrazi? Gre za zneske, ki so določeni na državni ravni in na katere ponudniki nimajo vpliva. Zaračunavajo jih vsi dobavitelji električne energije, v enaki višini.

Pozorni pa bodite na postavke na računu, ki se morda ne pojavljajo povsod. Nekateri dobavitelji vam bodo namreč zaračunavali tudi fiksne mesečne stroške svojega poslovanja, ki lahko vaš strošek elektrike na letni ravni zvišajo tudi do trideset in več evrov.

Do informacij o tem, kaj vse bo zapisano na novi položnici, je morda malce težje priti, a je pametno, da se potrudite – preverite izkušnje prijateljev in znancev, prebrskajte forume in si, če so te na voljo, na spletu oglejte razlage postavk na računih dobaviteljev ter se prepričajte, da med njimi ni neželenih stroškov. Petrol Elektrika, ki jo je izbral sodelavec, tako na primer že na svoji spletni strani zagotavlja, da skritih mesečnih stroškov ne zaračunava, postavke na položnici za plačilo elektrike pa so sestavljene zgolj iz redne cene elektrike in prispevkov ter tarif, ki jih določa država.

Preverite, kako zamenjati dobavitelja

Druga dilema sodelavca je bilo vprašanje, kako bo z elektriko med tem, ko se dobavitelj menja. Bo ta motena in bo lahko ostal brez "štroma”? Izkazalo se je, da ne. Za električno omrežje namreč skrbi povsem neodvisni sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, imenovan SODO, ki zagotavlja neprekinjeno dobavo elektrike ne glede na to, s kom podpisujete pogodbo in v kateri fazi podpisa ste.  

Petrol elektrika | Foto:

Kaj pa podpis same pogodbe?

Ta je lahko bodisi “stare šole”, kjer boste (osebno) podpisovali številne pole papirja, čedalje bolj pa se uveljavlja digitalno podpisovanje pogodb. Tako vrsta dobaviteljev električne energije že omogoča podpis pogodbe na spletu. Med njimi je tudi Petrol Elektrika, kjer je sodelavec pogodbo podpisal kar s svojega pametnega telefona. V prvem koraku je v spletni obrazec vpisal svoje osebne podatke, v drugem koraku pa podatke, ki naj bodo na pogodbi. Priložil je še sliko trenutnega računa za elektriko, nato pa po elektronski pošti prejel pogodbo, ki jo je podpisal z vnosom prejete SMS-kode. 

“No, pa smo končali,” je bil vesel sodelavec, ko je bila pogodba enkrat podpisana, SODO pa obveščen o njegovem novem ponudniku električne energije – brez skrbi, tudi ta del bo za vas uredil vaš novi dobavitelj, pa ne glede na to, katerega boste izbrali.

Ne spreglejte