Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2011,
12.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koalicija

Nedelja, 8. 5. 2011, 12.37

7 let, 12 mesecev

Koalicija pred odhodom DeSUS, o morebitnem izstopu razpravlja tudi Zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ponedeljek bo DeSUS najverjetneje izstopil iz vladne koalicije, o morebitnem izhodu iz koalicije po referendumih pa razpravljajo tudi v Zares.

S tem bi koalicija ostala v DZ le z dvema strankama, kar bi ogrozilo sposobnost njenega nadaljnjega dela. Premier Borut Pahor išče zavezništvo z opozicijo, v SDS pravijo, da se takih "avantur" ne bodo šli.

Možni številni scenariji Po referendumih so možni številni scenariji - od manjšinske do tehnične vlade, predčasnih volitev ter paktiranja "ostankov" koalicije z opozicijo. Zadnja dva scenarija sta po ocenah analitikov skoraj nemogoča. Po mnenju Vlada Miheljaka je še najbolj verjetna možnost "životarjenje" vlade do konca.

Pahor: Treba bo stopiti skupaj Pahor je dejal, da bo treba stopiti skupaj. V soboto je na strankarskem posvetu v začetku kampanje na vprašanje o sodelovanju z opozicijo odgovoril, da se je ta teden že sestal s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom. Napovedal je tudi srečanje s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem in s prvakom SDS Janezom Janšo, ni pa pojasnil, kakšno obliko sodelovanja išče.

Pahor je na posvetu člane SD pozval, naj stojijo za njim, dokler ima mandat premiera in predsednika SD. Ko se bodo odločili, da potrebujejo novega voditelja, bo skupaj s stranko stal za njim, zagotavlja. Po njegovih ocenah obstoji majhna možnost, da uspejo z reformo, toda dokler možnost obstoji, ne bodo popustili. Na vprašanje, ali bo na interventni zakon, ki ga vlada pripravlja v primeru padca reforme, vezal zaupnico, pa odgovarja, da natančno ve, kaj bo storil. Ob tem upa na podporo stranke.

SDS ne namerava sodelovati pri nobenih "avanturah" SDS na vprašanje možnosti njihovega povezovanja z "ostanki koalicije" v primeru padca reforme zagotavlja, da ne namerava sodelovati pri nobenih takšnih "avanturah".

SDS: predčasne volitve edina produktivna možnost Možnosti delovanja vlade in DZ, če ostaneta le dve stranki v koaliciji, pa so po mnenju SDS slabe. Če bi res prišlo do položaja, da bi poleg izstopa DeSUS iz koalicije izstopil še Zares, bi to "pomenilo, da je ostanek KGB koalicije Slovenijo dokončno vzel za talca". Zato vztrajajo, da bi bile predčasne volitve v vsakem primeru edina produktivna možnost za izhod iz krize, ne glede na izid referendumov.

Organi Zares razpravljajo o morebitnem izstopu iz koalicije, vendar zaradi "obljubljenega predreferendumskega miru" o tem ne bodo odločali pred referendumom, so potrdili viri STA blizu stranke. Predsednik Zares Gregor Golobič odpira vprašanje, kako bo do izteka mandata ter ali je mogoče doseči širši dogovor.

Sodelovanje ni dajanje ultimatov Meni sicer, da je volja po sodelovanju koalicije in opozicije obstajala ves čas, vendar sodelovanje ni dajanje ultimatov, pri čemer navaja ravnanja SDS.

Če bo Pahor želel uresničiti to, o čemer govori, torej da se mu zdi po referendumu relevantna tudi možnost predčasnih volitev, pa pot do tega vodi preko širšega dogovora, je dejal Golobič. Sam meni, da je pri govorjenju o predčasnih volitvah v nekaterih strankah veliko retorike.

Predsednica LDS Katarina Kresal je ponovno dejala, da se s špekulacijami o tem, kaj bo z vlado v prihodnjih mesecih, ne želi ukvarjati. Njena pozornost bo usmerjena pojasnjevanju ljudem, kako pomembna je pokojninska reforma. DeSUS pa po njenih besedah že eno leto praktično ni bil v koaliciji in njegov odhod ne bo prinesel bistvenih sprememb pri delovanju koalicije. Čas za politično matematiko bo potem, ko zagotovijo sprejetje pokojninske reforme, je odločna Kresalova.

Manjšinska vlada do referenduma? Prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da bo njihova stranka v ponedeljek po vsej verjetnosti zapustila koalicijo, kar pomeni, da bomo imeli samo še manjšinsko vlado najmanj do referenduma. To pa je po njegovem mnenju tudi ključen trenutek, saj bo moral premier v primeru padca zakonov na referendumu potegniti določene poteze. Težko bo namreč "vztrajal" naprej s takšno vlado, ki ni več sposobna izpeljati nobene resne reforme.

Odprte vse možnosti Po referendumu so po Erjavčevem mnenju odprte vse možnosti; premier lahko v DZ vloži zaupnico ali ponudi svoj odstop, lahko pride do predčasnih volitev. Te so, ocenjuje, edina rešitev, saj so ljudje izgubili zaupanje v to politiko. Kljub izstopu iz koalicije pa zagotavlja, da DeSUS ne bo trda opozicija in bodo podprli tiste predloge, ki so koristni za državo.

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav vztraja, da so edina resna in odgovorna odločitev predčasne volitve. Slovenija namreč potrebuje vlado, ki bo pri ljudeh imela podporo, ki bo enotna, kredibilna in ki bo sposobna sprejemati pomembne reforme. Vlada brez podpore "tega pač ne more, pa tudi z rekonstrukcijo vlade ni moč povrniti zaupanja ljudi v to vlado". Torej kakršno koli krpanje vlade ni rešitev iz te politične krize, je navedel Žerjav.

Zmago Jelinčič je ocenil, da je izstop Zares vprašljiv Prvak SNS Zmago Jelinčič je ocenil, da je izstop Zares vprašljiv, saj bo Golobič "postavil svojega ministra". Koaliciji bo po njegovem mnenju pomagala SLS. Predčasne volitve so slaba možnost, pravi Jelinčič, saj bi koalicija imela izgovor, češ da so imeli še leto in pol mandata, vendar jim niso dovolili izpeljati rešitev do konca. Nova sestava pa bi bila kriva tudi za sedanje stanje.

Po mnenju prvaka SNS so predčasne volitve v interesu predsednika republike Danila Turka, ki bi prihodnje leto ob skupnih parlamentarnih in predsedniških volitvah izgubil.

Ne spreglejte