Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koalicija Miro Cerar vlada

Četrtek, 12. 3. 2015, 12.41

8 let

Koalicija deluje nemoteno, ime novega šolskega ministra je blizu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V koaliciji zagotavljajo, da po odstopu ministrice Stanke Setnikar Cankar ni razloga za preplah. Premier Cerar sicer še ni predstavil mogočih imen, so pa pogovori o tem blizu.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer premier Miro Cerar opravlja intenzivne pogovore v zvezi z iskanjem naslednjega ministra za izobraževanje, znanost in šport, ki so blizu tega, da bo Cerar povedal tudi ime. Ob tem je Kustec Lipicerjeva v izjavi za medije po današnjem rednem koalicijskem sestanku zatrdila, da bo novi minister ali ministrica član oziroma članica SMC.

Tudi po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je Cerar napovedal, da bo ime povedal zelo hitro.

Cerar začasno šolski minister DZ se bo z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar sicer seznanil v petek na izredni seji. Cerar pa je v današnjem obvestilu predsedniku DZ Milanu Brglezu sporočil, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam.

Setnikar Cankarjeva je v petek Cerarju ponudila odstop, potem ko je protikorupcijska komisija objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

Rešitve glede zaslužkov Poslanec DeSUS Uroš Prikl je na vprašanje, ali lahko Mramor v njegovih očeh v prihodnje dela nemoteno, odgovoril, da Mramor mora delati nemoteno, pospešeno še naprej.

Han pa je glede vprašanja zadovoljivosti odgovoril, da to najbolje ve premier. "Če mu Cerar zaupa pri tej zadevi, mi nimamo nič proti. Mi se bomo z gospodom Mramorjem pogovarjali takrat, ko bo šlo za zategovanje pasu pri navadnih ljudeh," je dejal.

Sicer pa je po Hanovem mnenju treba najti rešitev, ki bo delila javno in zasebno sfero. Tudi predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan je v izjavi za medije po seji vlade poudaril, da je treba priti do sistemske rešitve, po kateri "bo javno javno, zasebno pa zasebno in ne bo pretakanja denarja med javnim in zasebnim". Ljudje, ki so zaposleni v javnem sektorju, morajo po njegovih besedah razumeti, da to pomeni bolj varno zaposlitev, nekaterih podjetniških idej pa se v tem sektorju ne da izkoristiti. Tako je, kot pravi, tudi "zelo težko pričakovati, da boš postal zelo bogat, če delaš v javnem sektorju". "Če ima kdo podjetniške zamisli in sposobnosti, naj jih izkoristi. Naj potem dobimo tudi slovenskega milijarderja, ki ga še nimamo, vendar ne preko javnega sektorja," je dejal.

Kot je pojasnila Kustec Lipicerjeva, se problematika javnega in zasebnega poleg področja visokega šolstva dotika tudi celotnega izobraževalnega in zdravstvenega sektorja. Po njenih besedah so sklenili, da bo treba izpeljati celovitejšo razpravo o tem, na kak način je mogoče optimizirati sistem in te razmejitve narediti bolj jasne, nato pa poiskati nove sistemske rešitve.

Kustec Lipicerjeva je sicer, kot pravi, tudi sama dobivala honorarje kot predavateljica. Njihove natančne višine sicer ne pozna, gre pa za okoli 2000–3000 evrov dodatnega denarja na leto, je pojasnila.

Koga moti vlada? Predstavniki koalicijskih strank so se danes odzvali tudi na Cerarjeve sredine navedbe, da ta vlada očitno nekoga moti. Kot pravi Prikl, se mora strinjati s predsednikom vlade, da očitno nekoga res moti, ker se okoli vlade toliko praši. Koga moti, ne ve. "Ampak očitno je to tako, ker smo začeli delati, ker so prvi rezultati že tukaj," je dejal.

Ob tem Prikl zatrjuje, da "ni razloga za kakršenkoli preplah". "Koalicija nemoteno dela, na vladi zadeve tečejo, v parlamentu prav tako," je dejal.

Preiskava pri predsednici ZaAB Glede sredinih preiskav pri predsednici ZaAB in nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek zaradi suma zlorabe položaja pri kandidaturi za evropsko komisarko je Han dejal, da bi moralo biti po njegovem mnenju res nekaj hudo narobe, če policija obišče vlado in parlament. "Verjamem, da so se držali vseh zakonov, predpisov, ampak zaradi tega iti v takšno akcijo, kot bi bil terorizem v Sloveniji, se mi zdi skrajno neresno," je dejal Han.

Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da o sredinih preiskavah na današnjem koalicijskem sestanku niso govorili. "Verjamemo in zaupamo vsem institucijam, ki so bile vpletene v preiskavo, da so to delo naredile transparentno in v mejah svojih pristojnosti," je dejala.

Na današnji seji vlade, po kateri sicer ni bilo novinarske konference pa po pojasnilih Židana o sredini preiskavi niso spregovorili niti ene besede.

Ne spreglejte