Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Četrtek,
12. 9. 2024,
14.39

Osveženo pred

6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Natisni članek

Borut Sajovic premoženje nepremičninski davek Matjaž Han koalicija Asta Vrečko Jani Prednik Matej Tašner Vatovec Robert Golob zdravstvo reforme Brdo pri Kranju koalicijski vrh vlada

Četrtek, 12. 9. 2024, 14.39

6 minut

Golob: V tem mandatu premoženjski davek še ne bo uveljavljen

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
Nepremičnine bloki stanovanja stanovanje | Zaradi neurejenih evidenc premoženjski davek še ne bo uveljavljen v tem mandata. Bo pa vlada do konca mandata pripravila ustrezno zakonodajo na področju premoženjskih davkov. | Foto Bojan Puhek

Zaradi neurejenih evidenc premoženjski davek še ne bo uveljavljen v tem mandata. Bo pa vlada do konca mandata pripravila ustrezno zakonodajo na področju premoženjskih davkov.

Foto: Bojan Puhek

Zaradi neurejenih evidenc premoženjski davek še ne bo uveljavljen v tem mandatu, je po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedal predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob. Bo pa vlada do konca mandata pripravila ustrezno zakonodajo na področju premoženjskih davkov.

"Davčne spremembe, ki so danes v parlamentu, so tisti prvi korak, ki bo stopil v veljavo s 1. januarjem 2025. Med njimi ni ne razbremenitve dela širšega značaja niti ne premoženjskega davka. Izhodišča za ta del davčnih sprememb bo ministrstvo za finance pripravilo do konca tega leta. Ne, ne pričakujemo uveljavitve tega dela zakonodaje v tem mandatu," je premier odgovoril na vprašanje, kdaj bo uveljavljen premoženjski davek, ki je bil ena od prednostnih nalog koalicije, in ali bo ta zbrala pogum za uveljavitev davčne reforme s 1. januarjem 2026, torej nekaj mesecev pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami.

Skoraj zagotovo reforma bo

Dodal je, da bo reforma "skoraj zagotovo" uveljavljena v naslednjem mandatu in da morajo biti za obdavčitev premoženja urejene evidence. Pri tem je kot ključnega omenil projekt množičnega vrednotenja nepremičnin.

Že do konca leta izhodišča, potem pa iskanje konsenza

Na dodatno vprašanje, ali bo torej ta zakonodaja v tem mandatu sprejeta, uveljavljena pa v naslednjem, je dejal: "V tem mandatu bomo najprej pripravili izhodišča, ta bodo še v tem letu. Na njihovi podlagi bomo poskušali poiskati konsenz glede zakonodaje in da, načrt je, da se v tem mandatu potrdi, medtem ko stopi v veljavo takrat, ko bodo izpolnjeni pogoji. Za zdaj je videti, da bodo ti pogoji izpolnjeni 2027."

Koalicijo primerja s svetovnimi zvezdami

Predsednik vlade je v uvodu v novinarsko konferenco omenil uspešne posameznike, "svetovne zvezde" na področju gospodarstva, kulture, znanosti in športa. "Vsem njim je skupno, da so predani svojim vrednotam, imajo jasne cilje in so se za te jasne cilje pripravljeni povezovati z vsemi tistimi, ki verjamemo v enake vrednote in imajo iste cilje. To je skupno tudi naši koaliciji."

V Gibanju Svoboda ocenjujejo, da so po polovici mandata uresničili četrtino predvolilnih obljub. Koalicijsko pogodbo je sicer premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob označil kot dokument za dva mandata. | Foto: STA V Gibanju Svoboda ocenjujejo, da so po polovici mandata uresničili četrtino predvolilnih obljub. Koalicijsko pogodbo je sicer premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob označil kot dokument za dva mandata. Foto: STA

Oni znajo treti trde orehe

Golob je večkrat poudaril, da so si na začetku mandata postavili ambiciozne cilje za dva mandata, ker se je večina preteklih vlad najtrših orehov izogibala, ker so presegali en mandat.

"Mi smo kljub temu takrat in danes vztrajali na tem, da so spremembe v Sloveniji še vedno potrebne. Slovenija in naše volivke in volivci si zaslužijo, da te spremembe tudi izvedemo." Golob je ocenil, da so lahko zadovoljni z opravljenim delom, kar potrjujejo tudi podatki.

Nizka inflacija, visoka gospodarska rast

Omenil je inflacijo, ki je globoko pod evropskim povprečjem, je tudi med tremi državami EU z najnižjo stopnjo brezposelnosti, visoka pa je tudi gospodarska rast. Urad za makroekonomske analize in razvoj je sicer napoved rasti za letos znižal z 2,4 na 1,5 odstotka, a Golob pravi, da je še vedno skoraj dvakrat presega evrsko povprečje. Poudaril je tudi, da so v času njegove vlade plače rasle hitreje od inflacije.

Plače so prehitele inflacijo

"Nismo in tudi ne bomo poskušali okrevanja po gospodarski in energetski krizi graditi na plečih zaposlenih. In tudi zaradi tega je Slovenija v Evropi najmanj izpostavljena tveganju revščine, še posebej med otroci in med tistimi, kjer je enakost med zaposlenimi in kot tudi po premoženju med najvišjimi v Evropi," se je pohvalil Golob.

Predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han je prepričan, da se je koalicija izkazala. | Foto: STA Predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han je prepričan, da se je koalicija izkazala. Foto: STA

Zadovoljen je tudi Matjaž Han

Predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han je prepričan, da so opravili veliko dobrih stvari. "Zato so danes tudi rezultati takšni kot so, torej gospodarska rast, brezposelnost, BDP, zmanjšujemo nominalno zadolženost."

Po poplavah bi lahko naredili še kakšen korak naprej, a je omenil tudi visoka finančna sredstva, ki so jih namenili po vremenski ujmi. Razume pa posameznike, ki so v težavah. "Verjemite mi, do konca mandata bodo vsi na nek način tudi na tem področju rešeni."

V Levici izbrali zahtevne resorje 

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da so izbrali zahtevne resorje. Glavna obljuba je bila ureditev stanovanjske politike, ki ni vključevala zgolj izgradnjo novih stanovanj, ampak tudi urejanje najemniškega trga in Airbnb. Omenila je tudi davek na premoženje.

Spomnila je na ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in minimalno plačo, ki presega 1200 evrov bruto in bo postala izhodiščni plačni razred v javnem sektorju".

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da so izbrali zahtevne resorje. | Foto: STA Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da so izbrali zahtevne resorje. Foto: STA

Kakšni so bili občutki pred koalicijskim vrhom?

"Občutki so dobri. Koalicijski vrh je namenjen pregledu opravljenega, uresničili smo več kot 25 odstotkov koalicijske pogodbe, več kot tri četrtine zadev je odprtih in v reševanju. Govorili bodo o ciljih za naprej. O zdravju, zdravstvu, energiji ter seveda o trdnih in stabilnih financah z gospodarstvom," je pred sestankom treh koalicijskih strank na Brdu pri Kranju dejal Borut Sajovic, vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda.

Občutki so dobri kljub slabemu vremenu

"Občutki so dobri kljub slabemu vremenu," je ocenil "drugi po velikosti", vodja poslancev Socialnih demokratov Jani Prednik. Manj zadovoljen je z oceno Sajovica o odstotku izpolnjenih obljub. "Verjetno je 25 odstotkov precej nizek odstotek, tako da mora koalicija narediti bolj pospešene korake k večji izvedbi."

Oni so presegli 25 odstotkov

Vodja druge stranke po številu poslancev se je v koaliciji pohvalil, da so njihovi štirje ministri uresničili več kot 25 odstotkov na štirih resorjih, za katere so neposredno odgovorni (zunanje zadeve, gospodarstvo, pravosodje ter kohezija in regionalni razvoj).

Med prednostnimi nalogami je Prednik omenil zdravstvo. "Tega resorja žal Socialni demokrati ne vodimo, a je to prioriteta celotne vlade. Pričakujemo bistvene korake naprej v tem letu in pol."

Občutki so običajni

Kakšni so občutki vodje poslancev najmanjše koalicijske stranke? "Občutki so običajni, kot za vsak vrh koalicije. Pregledali bomo, kaj je bilo storjeno v prvi polovici mandata, in se pogovorili o tem, katere so ključne stvari, ki jih mora ta koalicija še izpeljati do konca mandata," je ocenil Matej Tašner Vatovec.

Vsi upokojenci bodo na boljšem

Za Levico so med ključnimi cilji financiranje stabilne gradnje javnih najemnih stanovanj, pokojninska reforma, za katero si seveda želijo, da bo takšna, da bodo vsi upokojenci na boljšem, ter številni projekti na področju kulture, v prvi vrsti medijski zakon.

Med "nadstrankarskimi projekti" je Tašner Vatovec omenil obdavčitev premoženja ter zdravstveno in plačno reformo. "Če bo izpeljana tako, kot je bila začrtana, bo uresničen tudi dolgoletni programski cilj Levice, da minimalna plača predstavlja prvi izhodiščni plačni razred."

Slovenija bo nova družba solidarnosti

O oceni Sajovica, da so po polovici mandata opravili četrtino dela, je Tašner Vatovec opozoril, da je bila koalicijska pogodba zelo širokopotezna, saj jo je premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob označil kot dokument za dva mandata. Večji projekti, kot sta zdravstvo in plače, potrebujejo več časa. Če jim uspe izpeljati omenjene projekte, bo Slovenija postala nova družba solidarnosti in to bo dobra popotnica za nadaljnje mandate, je dejal Tašner Vatovec.

Robert Golob
Novice Bo Golob v drugem polčasu poletel ali strmoglavil?
Robert Golob
Novice Anketa Dela: večina dvomi v uspešno izvedbo napovedanih reform
Robert Golob, Janez Janša
Novice Razmerje sil med vodilnima strankama brez sprememb
Klemen Boštjančič
Novice Golob Janšo obtožuje zavlačevanja in oviranja dela vlade #video
Von_der_Leyen_Golob
Novice Analitika o komisarski zgodbi: slabo, neresno, zaušnica Golobu
Ne spreglejte