Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2024,
18.43

Osveženo pred

2 uri, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Natisni članek

Valentina Prevolnik Rupel NSi ZZZS stroški operacija spolna identiteta

Četrtek, 12. 9. 2024, 18.43

2 uri, 14 minut

NSi: ZZZS za operacijo genitalij Slovenca plačal 24 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
spol, kavbojke, moški, ženska | Prevolnik Rupel v NSi dajejo pobudo, da poskrbi za dopolnitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na način, da ZZZS ne bo več porabljal davkoplačevalskega denarja za financiranje postopkov medicinske potrditve spolne identitete, temveč bo denar "raje namenil za nujnejše storitve". | Foto Guliverimage

Prevolnik Rupel v NSi dajejo pobudo, da poskrbi za dopolnitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na način, da ZZZS ne bo več porabljal davkoplačevalskega denarja za financiranje postopkov medicinske potrditve spolne identitete, temveč bo denar "raje namenil za nujnejše storitve".

Foto: Guliverimage

V poslanski skupini NSi ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel pozivajo, da iz obveznega zdravstvenega zavarovanja izvzame kritje stroškov operacij za spremembo spola. Poudarjajo, da se povečuje število ljudi, ki na zdravstvene storitve čakajo nad dopustno čakalno dobo, in menijo, da je presoja o financiranju določenih storitev nujna.

V poslanski pobudi izpostavljajo primer Slovenca, ki se je v okviru spolne tranzicije odločil tudi za postopek telesne tranzicije. Po pridobitvi psihiatričnega mnenja je najprej začel hormonsko terapijo, nato pa so ga napotili na operacijo genitalij v tujino. Operacija na zasebni kliniki v Beogradu je stala približno 24 tisoč evrov, stroške pa je v celoti pokril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

"Ministrici za zdravje zato dajemo pobudo, da nemudoma poskrbi za dopolnitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na način, da ZZZS ne bo več porabljal davkoplačevalskega denarja za financiranje postopkov medicinske potrditve spolne identitete, temveč bo denar raje namenil za nujnejše storitve," so navedli.

V NSi poudarjajo, da trenutno nad dopustno čakalno dobo čaka 156.753 ljudi, kar predstavlja že več kot polovico vseh čakajočih na zdravstveno storitev, v enem letu pa se je število nedopustno čakajočih dvignilo za 13 odstotkov. "Zato je še toliko bolj potrebna ustrezna presoja, katere storitve so nujne in potrebne, da se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, in katere ne," so zapisali.

Sam Smith
Trendi Zvezdnikovo razkritje: Še vedno razmišljam o spremembi spola
Trendi Nekdanji olimpijec in TV-zvezdnik: "Ženska sem!"
Trendi Očim Kim Kardashian vsak dan bolj podoben ženski
Ne spreglejte