Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
19.07

Osveženo pred

2 uri, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

anketa Gibanje Svoboda SDS Robert Golob Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 19.07

2 uri, 51 minut

Razmerje sil med vodilnima strankama brez sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Robert Golob, Janez Janša |  Rezultati za obe stranki so podobni kot v anketah julija in avgusta. | Foto STA

Rezultati za obe stranki so podobni kot v anketah julija in avgusta.

Foto: STA

Na parlamentarnih volitvah bi po anketi Mediane za časopis Delo zmago slavila SDS z 22,9 odstotka glasov. Za Gibanje Svoboda bi se odločilo 15,5 odstotka vprašanih. Rezultati za obe stranki so podobni kot v anketah julija in avgusta. Delo vlade je kot pozitivno ocenilo 18,2 odstotka vprašanih, 45,5 odstotka pa negativno.

Na tretjem mestu je SD s 6,6 odstotka glasov, ki je v primerjavi z avgustovsko anketo pridobila 1,2 odstotne točke. Sledita NSi, za katero bi glasovalo 4,9 odstotka vprašanih (avgusta 5,6), in Levica s 4,8-odstotno podporo (avgusta 4,7).

Podpora raste SLS, zanjo bi glasovalo 3,1 odstotka anketirancev, stranki Resni.ca pa je od avgusta podpora padla na 2,6 odstotka (avgusta 3,2 odstotka). Vesna je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubila največ podpore, in sicer 1,4 odstotne točke, zanjo bi glasovalo 2,4 odstotka vprašanih.

Podporo je izgubila tudi Piratska stranka, ki bi prejela dva odstotka glasov (1,2 odstotne točke manj kot avgusta). Sledijo ji SNS (1,3 odstotka), Naša prihodnost (0,9 odstotka), Naša dežela (0,6 odstotka) in Konkretno (0,2 odstotka).

Znižal se je delež neopredeljenih, povečal se je delež tistih, ki ne bi glasovali 

Znižal se je delež neopredeljenih, 18,3 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo (avgusta 21,1). Za pet odstotnih točk pa se je povečal delež tistih, ki sploh ne bi glasovali, teh bi bilo 9,3 odstotka. Odgovoriti nista želela dva odstotka anketirancev, 0,9 odstotka pa bi oddalo prazno glasovnico.

Delo vlade je kot pozitivno ocenilo 18,2 odstotka vprašanih, 45,5 odstotka pa negativno. 33,2 odstotka vseh, ki so sodelovali v anketi, rezultate vlade Roberta Goloba ocenjuje kot srednje. Delo državnega zbora je kot pozitivno ocenilo 16,1 odstotka, kot negativno 41 odstotkov, kot srednje pa 34,7 odstotka vprašanih.

Srednja ocena dela vlade znaša 2,51 (avgusta 2,47), srednja ocena dela državnega zbora pa 2,58 (avgusta 2,6).

Priljubljenost politikov, novinec na lestvici je Vladimir Prebilič 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar ohranja vodstvo na barometru priljubljenosti, na drugem mestu je ostal tudi gospodarski minister in predsednik SD Matjaž Han. Novinec na lestvici, evropski poslanec Vladimir Prebilič, se je uvrstil na tretje mesto. Četrti je poslanec SDS Anže Logar, peta pa predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Sledijo poslanec NSi Janez Cigler Kralj, minister za finance Klemen Boštjančič, pravosodna ministrica Andreja Katič in evropski poslanec ter predsednik NSi Matej Tonin.

Na lestvici je najbolj napredovala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je pridobila osem mest in je po priljubljenosti deseta. Padec meseca je doletel poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca, ki je končal na zadnjem, 20. mestu.

Raziskavo je inštitut Mediana izvedel med 2. in 5. septembrom na reprezentativnem vzorcu 718 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Robert Golob
Novice Anketa Dela: večina dvomi v uspešno izvedbo napovedanih reform
Ne spreglejte