Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
11.13

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

32

Natisni članek

volitve Svet Evrope Goran Klemenčič

Torek, 23. 1. 2018, 11.13

6 let, 3 mesece

Ko Svet Evrope odloča o Klemenčiču, po spletu kroži filmček o njegovi neprimernosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

32

V Parlamentarni skupščini Sveta Evrope od 10. ure potekajo volitve novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. Med tremi kandidati je slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič. Glasovanje bo potekalo do 17. ure. Čeprav Klemenčič naj ne bi imel veliko možnosti za izvolitev, po spletu kroži filmček, katerega avtorji želijo vse prepričati, da ni primeren kandidat.

V prednosti je Francoz

Poleg Klemenčiča se za položaj potegujeta še Dunja Mijatović iz BiH ter Francoz Pierre-Yves le Borgn, donedavni član parlamentarne skupščine. Francoza je na pogovorih tudi podprla velika večina članov pododbora skupščine, ki je referenčni seznam posredoval parlamentarni skupščini.

Sprva se je za komisarsko mesto potegovalo sedem kandidatov, trojico pa je na tajnem glasovanju novembra lani izbral odbor namestnikov ministrov Sveta Evrope. Novoizvoljeni komisar bo zdajšnjega Nilsa Muižnieksa na položaju nasledil 1. aprila. Če bi izvolili Klemenčiča, bi to pomenilo, da bi ministrsko mesto zapustil nekaj mesecev pred volitvami.

Postopek za imenovanje novega komisarja se je začel lani poleti, vlada pa je Klemenčičevo kandidaturo podprla oktobra. V največji opozicijski stranki SDS kandidature pravosodnega ministra ne podpirajo, ker menijo, da je kršil človekove pravice veliko ljudem.

Film: Klemenčič v Sloveniji velja za sinonim kršenja človekovih pravic

Podobno izhaja tudi iz petminutnega filmčka, ki je po spletu zaokrožil pred tremi dnevi. Njegovi avtorji želijo pokazati, da je Klemenčič neprimeren kandidat za komisarja.

Ob spremljavi glasbe iz mafijske filmske trilogije Boter avtorji omenjajo pranje iranskega denarja v NLB, kar naj bi Klemenčič pometel pod preprogo. Spomnijo tudi na njegovo vpletenost pri spornem najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi ulici v Ljubljani. Trdijo, da ščiti določena omrežja in da v Sloveniji velja za sinonim kršenja človekovih pravic, klientelizem in korupcijo.

Iz filma ni jasno razvidno, kdo ga je naredil. Objavil ga je Miran Podržaj, to pa je tudi njegova edina objava na YouTubu.

 

Ne spreglejte