SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Knovs na Sovi preverjal morebitne pritiske na zaposlene

0,21

termometer

Sova
Pooblaščena skupina Knovsa je opravila nenapovedan nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Foto: STA

Pooblaščena skupina Knovsa je opravila nenapovedan nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Kot so sporočili iz državnega zbora, je pooblaščena skupina nadzor med drugim opravila zaradi morebitnih notranjih pritiskov vodstva Sove na zaposlene v Sovi in morebitnega vplivanja drugih organov, posebej je omenjen kabinet predsednika vlade, na delovanje Sove v zadevi Farrokh.

Janez Janša Novice Janša: V rdečih regijah maske obvezne tudi na prostem #video

Nenapovedanega nadzora na Sovi so se udeležili predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD), Anja Bah Žibert (SDS), Jerca Korče (LMŠ), Primož Siter (Levica) in Blaž Pavlin (NSi). Kot so sporočili iz državnega zbora, je bil predmet nadzora vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke, ki se nanašajo na pristojnosti Knovsa glede dejavnosti Sove in njenega naznanila suma storitve kaznivega dejanja v zadevi Farrokh ter morebitnih notranjih pritiskov vodstva Sove na zaposlene v Sovi in morebitnega vplivanja drugih organov, posebej je omenjen kabinet predsednika vlade, na delovanje Sove v omenjeni zadevi.

Komisija je sicer na dnevnem redu današnje dopoldanske seje imela točko o vplivu ministrstva za notranje zadeve na delo nadzorovane varnostne službe pri izvajanju nadzorovanih ukrepov.

Knovs že opravil nadzor na GPU in NPU

Spomnimo, da je Knovs v minulih tednih v okviru obravnave vpliva ministrstva za notranje zadeve na delo nadzorovane varnostne službe že opravil nadzor na Generalni policijski upravi (GPU), na upravi kriminalistične policije in na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Ti nadzori so bili povezani z obveznimi navodili, ki jih je notranji minister Aleš Hojs konec julija izdal vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču. Šlo je za zahtevo za revizijo nekaterih primerov, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja NPU.

Poleg revizije preiskave v primeru lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh je Hojs z njimi odredil tudi revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic in primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji, poroča STA.

janez Janša, Damijan Florjančič Novice Ostra debata Janše in Florjančiča o jugoslovanskem sodstvu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin