Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2023,
11.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

Natisni članek

kmetija kmetje Robert Golob

Sreda, 29. 3. 2023, 11.40

1 leto

Kmetje na sestanek z Robertom Golobom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

protest kmetov | Foto STA

Foto: STA

Potem ko so kmetje v petek z opozorilnimi protesti zahtevali spodbudno okolje za kmetovanje, bodo prihodnji teden s predstavniki vlade sedli za skupno mizo. Sestanek kmetijske ministrice Irene Šinko s predstavniki kmetov bo v ponedeljek popoldne pri predsedniku vlade Robertu Golobu, so za STA povedali na kmetijskem ministrstvu.

Proteste je v petek na več lokacijah po državi organiziral Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu.

Povod so bile predvsem okoljske zahteve do kmetov. "Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, zdaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah," je prejšnji teden za STA dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Opozoril je, da kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča.

Protestov na približno 30 lokacijah se je po oceni sindikata udeležilo najmanj 5.000 kmetov, ki so s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in dali politiki jasen znak, da jim je treba prisluhniti. Vladi so dali deset dni časa, da se sestane z njimi, sicer bodo proteste stopnjevali.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v osem točk. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preuči in zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in preostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest.
Novice Kmetje pred državnim zborom: Dovolj nam je #video
Anton Medved
Novice Kmetje v pripravah na petkov opozorilni protest po več krajih
Ne spreglejte