Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2018,
8.52

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

delavci študenti mladi prekarni delavci

Ponedeljek, 23. 4. 2018, 8.52

5 let, 12 mesecev

Kljub višji brezposelnosti prekarnost med mladimi ostaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Delavci | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sanje diplomantov, ki po študiju upajo na zaposlitev in dobre zaposlitvene pogoje, se razblinjajo. Žalostnih zgodb o mlajših posameznikih in brezposelnosti ni malo. V dobi prekarcev namreč prostora za socialno varnost in dostojanstvo ni.

Prekarni delavec je po uradni definiciji tisti, ki opravlja delo redno zaposlenega delavca, čeprav ima z delodajalcem sklenjeno pogodbo civilnega ali avtorskega prava. Kot poudarja direktor Inštituta za študije prekariata Črt Poglajen, je natančno število prekarcev v Sloveniji težko opredeliti.

Prekarnost med mladimi je še vedno močno prisotna. | Foto: Bor Slana Prekarnost med mladimi je še vedno močno prisotna. Foto: Bor Slana

Največ brezposelnosti med ekonomisti

Po zadnjih podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo konec marca registriranih 588 brezposelnih s sedmo stopnjo izobrazbe ekonomske smeri, po številu brezposelnosti sledijo pravniki, arhitekti, profesorji razrednega pouka in socialni delavci.

Po navedbah vladnega urada za komuniciranje se je v obdobju vlade Mira Cerarja brezposelnost zmanjšala s skoraj 130 tisoč v letu 2014 na manj kot 85 tisoč lani.

Ob koncu novembra lani je bilo registriranih 82.415 brezposelnih, kar je 14,9 odstotka manj kot novembra predlanskim. Brezposelnost med mladimi se je v tem mandatu prepolovila.

V mandatu Mira Cerarja se je brezposelnost zmanjšala. | Foto: Ana Kovač V mandatu Mira Cerarja se je brezposelnost zmanjšala. Foto: Ana Kovač

Mladi se odločijo za prekarnost iz nuje

Številke so sicer spodbudne, a prekarno delavstvo še vedno ostaja pereča tematika, saj se po besedah generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije Sonje Šmuc za samozaposlitev mnogo posameznikov odloči neprostovoljno.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič opozarja, da je prekarno delo mnogo širše področje, kot si marsikdo misli, saj je prisotno na vseh področjih.

Največ kršitev v gostinstvu in gradbeništvu

V dobi prekarnih delavcev so inšpektorji Finančne uprave RS tudi lani odkrili 11.363 primerov kršitev delovnopravne zakonodaje, kar je 425 manj kot predlanskim.

Številka sicer z nekaj manjšimi nihanji narašča, nasprotno pa se število nadzorov zmanjšuje, kar je po navedbah inšpektorata predvsem posledica vse bolj zahtevnih nadzorov.

Pri kršitvah glede zaposlovanja na črno sta po zadnjih navedbah inšpektorata najbolj tvegani panogi gradbeništvo in gostinstvo, pri kršitvah dela na črno pa so bolj tvegane storitvene dejavnosti, predvsem dejavnosti opravljanja storitev na domu.

 

 

Ne spreglejte