Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
19.44

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

PU Nova Gorica neenakost med spoloma

Četrtek, 10. 9. 2015, 19.44

1 leto, 3 mesece

Kljub ustrezni izobrazbi med novogoriškimi policisti na visokem položaju ni niti ene ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz uradnih evidenc MNZ izhaja, da na novogoriški policijski upravi na delovnih mestih, ki zahtevajo višjo in visokošolsko izobrazbo, ni niti ene ženske, ugotavljajo v Sindikatu policistov Slovenije.

"Molk sindikata ob vseh obvestilih, ki jih prejemamo od prizadetih, bi lahko razumeli kot podporo takšnemu ravnanju, ki mu v moderni organizacijski strukturi ni mesta. Ta bi morala zagotavljati najvišjo raven spoštovanja človekovih pravic, med njimi je tudi pravica do enakopravne obravnave," Sindikat policistov Slovenije (SPS) pojasnjuje, zakaj se je odločil, da na vprašanje opozori tudi javnost.

Takšni rezultati so po mnenju sindikata posledica dolgoročnih vplivov na organizacijsko ozračje in dejavnik, ki vpliva na posameznike glede interesa po pridobitvi izobrazbe in kandidaturi na zahtevnejša delovna mesta.

"Zdravo delovno okolje bi moralo spodbujati interes po pridobitvi izobrazbe in skozi postopke zagotavljati pošteno, enakopravno obravnavo posameznika," poudarjajo.

Sindikat je namreč po uradnih podatkih MNZ analiziral razmere za vzpostavitev varnega in zdravega delovnega okolja: "PU Nova Gorica v tem delo izstopa izrazito negativno."

Na drugih upravah približno polovica žensk Tako se odstotek višje- ali visokoizobraženih policistk, ki zasedajo delovna mesta, ustrezna izobrazbi, giblje od 31,7 na PU Novo mesto do kar 57,8 na PU Celje. Povprečen odstotek izobraženih žensk po policijskih upravah, ki zasedajo delovna mesta v VI. ali VII. tarifni skupini, znaša 48,10 odstotka.

Največ izobraženih žensk je zaposlenih na sektorjih kriminalistične policije posameznih PU. Velika večina žensk je razporejena na delovna mesta s sedmo stopnjo izobrazbe, medtem ko jih je na delovnih mestih s šesto stopnjo izobrazbe nekoliko manj.

"Podatki iz primerjalne študije kažejo, da na PU Nova Gorica nobena ženska – policistka ne zaseda delovnega mesta, ustreznega svoji izobrazbi," poudarja sindikat, ki meni, da je takšen rezultat nesporno odklonski pojav v korelaciji z večjim številom pritožb, ki se nanašajo na neenakopravno obravnavo v postopkih za zasedanje delovnih mest.

Okolje, ki zavira emancipacijo, ne nastane v kratkem času Zato sindikat poziva notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in generalnega direktorja policije Marjana Fanka, da nemudoma najdeta način za zagotovitev enake obravnave in možnosti ne glede na spol.

"Takšno delovno okolje, ki zavira ali ovira emancipacijo, ne nastane v kratkem času. Je posledica osebnostne širine in dometa vodij, ki sprejemajo odločitve na vseh ravneh vodenja. Posledica takšnega delovnega okolja z vrednotami, ki jih predstavljajo vodje, pomeni tudi utrditev prepričanja, da je nesmiselno sodelovati v izbirnih postopkih, po katerih bo posameznik glede na spol ali drugo okoliščino izločen, drugače obravnavan ali bo možnost izbora zgolj teoretična," je prepričan predsednik sindikata Zoran Petrović.

Za pojasnila smo zaprosili tako ministrico kot direktorja policije, odgovore pa bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Ne spreglejte