Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2015,
20.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goran Klemenčič Branko Masleša

Nedelja, 3. 5. 2015, 20.30

8 let

Klemenčič DZ ne bo predlagal Masleševe razrešitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je za TV Slovenija dejal, da DZ ne bo predlagal razrešitve predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Strinja se, da je zadeva Patria problematična, a ne podpira, da bi zaradi enega politika oziroma enega primera sprožili politično bitko v parlamentu za odstranitev predstojnika sodne veje oblasti.

Iz političnih razlogov razrešitve ne bo predlagal "Ne bom pravosodni minister, ki bi iz političnih razlogov predlagal razrešitev predsednika vrhovnega sodišča, ne da bi bila izkazana velika malomarnost ali naklepno kaznivo dejanje njegovih sodnih pristojnosti," je nocoj na TV Dnevniku še pojasnil Klemenčič.

K odstopu oziroma zamenjavi Masleše so sicer med drugim pozvali v SDS, v Odboru 2014 in v zunajparlamentarni SLS po tem, ko so ustavni sodniki, ki so z odločbo razveljavili obsodbe v zadevi Patria, med drugim ugotovili, da je bila Janezu Janši kršena pravica do nepristranskega sojenja. Pri sojenju na vrhovnem sodišču je namreč sodeloval Masleša, ki je v javnem govoru kritiziral ravnanje pritožnika.

Ustavno sodišče je po mnenju pravosodnega ministra s svojo odločitvijo v zadevi Patria rednemu sodstvu res dalo veliko zaušnico, vendar pa se, kot je poudaril, to dogaja dnevno. "Pri nas v takem odstotku kot tudi na primer v Nemčiji," je dodal.

Govor Masleše res ni bil posrečen, a ... Klemenčič je menil, da Maslešev govor na dnevih slovenskega sodstva, v katerem je kritiziral ravnanje pritožnika, res ni bil posrečen, a odločitve v zadevi Patria ni sprejel samo on, ampak ves kolegij obče seje vrhovnega sodišča. "Takšnih odločitev je v Sloveniji, v ZDA, v Nemčiji in na Hrvaškem tedensko veliko," je še pojasnil.

Glede primera generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ki je po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ravnal koruptivno, pa je Klemenčič danes ponovil, da bo počakal na mnenje državnotožilskega sveta. Kot je povedal, je svoje pristojnosti izčrpal s tem, ko je predsednici sveta podal zahtevo za pripravo posebnega poročila, to pa še ni pripravljeno.

Ne spreglejte