Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
12.13

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Natisni članek

Robert Golob Emmanuel Macron Marine Le Pen Evropski parlament evropske volitve evropske volitve ministrstvo za finance Klemen Boštjančič

Petek, 21. 6. 2024, 12.13

3 mesece, 1 teden

Klemen Boštjančič o spornem intervjuju: Gre le za izseke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
Klemen Boštjančič | Slovenski finančni minister Klemen Boštjančič je povedal, da se s tujimi kolegi razume bolje kot s kolegi v lastni vladi. | Foto STA

Slovenski finančni minister Klemen Boštjančič je povedal, da se s tujimi kolegi razume bolje kot s kolegi v lastni vladi.

Foto: STA

Minister za finance Klemen Boštjančič je v danes objavljenem intervjuju za Politico dejal, da ne vidi težav v sodelovanju s francosko skrajno desnico. Prav tako je razkril, da se z večino tujih finančnih ministrov razume bolje kot s kolegi v vladi Roberta Goloba. V SD in Levici so v odzivu poudarili lastno zaskrbljenost glede vzpona skrajne desnice. Po objavi intervjuja pa se je Boštjančič oglasil s pojasnilom, da je Politico objavil le izseke, celoten intervju naj bi bil objavljen v naslednjih dneh. 

Finančni minister Klemen Boštjančič se je prek finančnega ministrstva Delu odzval na intervju, ki ga je danes objavil Politico. Boštjančič pojasnjuje, da so bili objavljeni le izseki. Minister je glede sodelovanja z ekstremno desnico v Franciji pravzaprav Politicu pojasnjeval, da njegova vloga ni, da sodi odločitve volivcev posameznih držav, in da meni, da je treba vedno spoštovati voljo volivcev. Zato Boštjančič meni, da mora kot minister za finance znotraj EU sodelovati s katerimkoli drugim ministrom ali vlado. Minister se ni opredeljeval do sprejemljivosti politike in vrednot, ki jih zagovarja Marine Le Pen

Boštjančič za Politico: Z večino finančnih ministrov se bolje razumem kot s kolegi v lastni vladi

In kaj piše v spornem intervjuju? Politico je citiral Boštjančiča, ki je dejal, da bi Slovenija lahko sodelovala s skrajno desno francosko vlado, če bi Nacionalni zbor Marine Le Pen zmagal na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ki jih je po porazu na evropskih volitvah sklical francoski predsednik Emmanuel Macron.

Odnosi med finančnimi ministri evropskih držav se bolj vrtijo okrog osebnosti in ne toliko okrog njihove politične usmeritve, je v intervjuju za Politico povedal slovenski finančni minister. "Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialistični ali konservativni, se bolje razumem kot s kolegi v lastni vladi," je bil iskren Boštjančič. 

Meni, da rezultati skrajne desnice na Evropskih volitvah ne bodo imeli negativnega vpliva. "Ne verjamem, da bodo volitve in obračanje politične plošče v desno imeli negativen učinek," je dejal za omenjeni medij.

Prav tako se mu v primerjavi z evropskim dogajanjem novembrske volitve v ZDA ne zdijo tako pomembne. "Vsi v Evropi so tako zelo osredotočeni na Združene države. Morali bi se osredotočiti nase in na to, kako narediti naš proces odločanja učinkovitejši," je prepričan Boštjančič. Ameriška administracija je izjemno učinkovita, zato ni tako pomembno, kdo bo zmagal, je še dodal. 

Emmanuel Macron
Novice Macron razpustil parlament in sklical predčasne volitve

V SD in Levici poudarjajo zaskrbljenost zaradi skrajne desnice

V SD in Levici so v odzivu na Boštjančičeve izjave, da ga ne skrbi sodelovanje z morebitno skrajno desno vlado v Franciji, poudarili lastno zaskrbljenost glede vzpona skrajne desnice.

Predsednika SD Matjaža Hana je zmotila tudi izjava, da se bolje razume s finančnimi ministri drugih držav kot s kolegi v vladi. Kot je sporočil Han, noben odmik v skrajnost ni ustrezen. "Tudi vzpon skrajne desnice v Evropski uniji je nevarnost, ki je ne smemo podcenjevati. Njihova ideologija razdvajanja, nestrpnosti in sovraštva je v popolnem nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarjamo - enakost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic," je dodal.

Skrbi pa ga izjava Boštjančiča, da se bolje razume s finančnimi ministri EU z različnih političnih polov kot s kolegi v vladi, in meni, da je podcenjujoča do ministrov v slovenski vladi. "Za napredek Slovenije je nujno, da ministri znotraj vlade sodelujemo, se spoštujemo in delujemo kot tim," je dodal.

Da jo zelo skrbi vzpon skrajne desnice v Evropi, je v odzivu zatrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in podpredsednica vlade. Kot je še menila, je vzpon skrajne desnice zaušnica demokraciji, grožnja stabilnosti, in negotovost za spopadanje s podnebnimi spremembami.

Podobno zaskrbljenost zaradi skrajne desnice so poudarili tudi v drugi koalicijski partnerici Gibanja Svoboda, ki mu pripada Boštjančič.

"Vzpon skrajne desnice ni samo zaskrbljujoč, gre za resno grožnjo povojni ureditvi Evrope, utemeljeni na socialni pravičnosti in demokraciji," je na omrežju X zapisal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Menil je, da gre pri navedbah Boštjančiča za zelo ponesrečeno izjavo, "ne glede na to, kako korektno sodeluje s finančnimi ministri z vseh političnih spektrov".

V stranki pa so ne Facebooku zapisali, da bi se na njegovem mestu "manj ukvarjali s tem, kako se evropski finančni ministri (tudi s skrajne desnice) odlično medsebojno razumejo - in bolj ukvarjali s tem, kako slabo se bodo finančni ministri razumeli z državljani in volivci EU, če bodo zagovarjali varčevalne ukrepe na račun pokojnin, plač in storitev".

Branimir Štrukelj
Novice Pogajanja v javnem sektorju se bodo še nadaljevala, tudi na ravni plačnih stebrov
Klemen Boštjančič
Novice Finančni ministri pozvali k pripravi predloga za uresničitev dogovora G7 o posojilu Ukrajini
Giorgia Meloni
Novice ECR se krepi v Evropskem parlamentu
Robert Golob
Mnenja Janez Šušteršič: Golobov samomor iz zasede
Emmanuel Macron
Novice Jure Požgan: To je računica, ki se lahko negativno izide za Macrona
Evropski parlament, atrij
Novice Delni rezultati potrjujejo večino EPP, socialistov in liberalcev v Evropskem parlamentu
Ne spreglejte