Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
13.03

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

Natisni članek

ministrstvo za javno upravo Urška Klakočar Zupančič Sanja Ajanović Hovnik dogovor plača sodniki

Četrtek, 6. 7. 2023, 13.03

9 mesecev, 3 tedne

Klakočar Zupančičeva: Končno postajamo država, kot se "šika" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

Vlada in predstavniki sodne veje oblasti so se dogovorili o povišanju sodniških plač in s tem enakopravnosti vseh treh vej oblasti. "V šestmesečnem roku, ki ga je treba spoštovati, se bo ta zadeva uredila. Vesela sem, da bomo končno država, kjer so vse tri veje oblasti enakopravne. Končno postajamo država, kot se 'šika'," je ob dogovoru izpostavila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi plačnega dogovora je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik dejala, da verjame, da se bo dogovor, ki ga mora potrditi DZ, uresničil, če se mogoče ne bo, pa bodo takrat iskali drugi načrt. "Z zadovoljstvom ugotavljam, da je dogovor prepoznan in potrjen ter da smo tudi na vladi prepoznali pomen sodstva in neodvisnosti sodstva," je povedala. Po njenih besedah se vlada strinja z uvrstitvijo sodne veje oblasti na novo plačno lestvico, danes sklenjeni dogovor pa določa tudi dodatek za nezdružljivost sodniškega poklica z drugimi poklici v višini 10 odstotkov osnovne plače.

Ob tem je pojasnila, da je vlada že januarja, ko je predlagala 600 evrov dodatka sodnikom, stanje v sodstvu prepoznala kot neustavno in da plače v sodstvu zaostajajo v primerjavi s preostalima vejama oblasti in z rastjo plač v preostalem delu javnega sektorja.

Sanja Ajanović Hovnik | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

ustavno sodišče
Novice Ustavno sodišče: Ureditev sodniških plač je neustavna

Slovenija se je zavezala, da bodo vse tri veje oblasti enakovredne

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je dodala, da se bo ta zadeva uredila "v šestmesečnem roku, ki ga je treba spoštovati". "Vesela sem, da bomo končno država, kjer so vse tri veje oblasti enakopravne. Končno postajamo država, kot se 'šika'," je povedala. Izpostavila je, da nikoli ni skrivala, da se zavzema za povišanje sodniških plač: "Ne zato, ker izhajam iz te veje oblasti, ampak ker sem spoznala, kako pomembna je materialna neodvisnost sodnikov za pravno stabilnost celotne države."

Poudarila je, da se je Slovenija z osamosvojitvijo zavezala, da bodo vse tri veje oblasti enakopravne: "Precej let je bila sodna veja oblasti v podrejenem položaju, razlog pa je v tem, da sodnike voli državni zbor. Mislim, da moramo to anomalijo odpraviti, saj si demokratična država ne sme privoščiti slabo plačanih sodnikov. Neprestano bom še naprej opozarjala na okrnitev neodvisnosti sodstva ali posameznega sodnika."

Dogovor vlade in predstavnikov sodne veje oblasti sta potrdili tudi predstavnici Slovenskega sodniškega društva Helena Miklavčič in Vesna Bergant Rakočević. Zadnja je povedala, da bo s tem dogovorom "sodniška služba končno zanimiva za najboljše pravnike, česar smo zelo veseli". Izrazila je tudi pričakovanje, da bo vlada v roku izvršila ustavno odločbo in da je zgodba o sodniških plačah "vsaj za zdaj in upam, da za čim dlje časa, z mize te vlade".

Miklavčičeva pa je sklenila, da sodniki in sodnice današnje dejanje vlade ocenjujejo kot korak v pravo smer: "Vlada je pokazala, da razume nastalo situacijo. Da je bilo v vseh teh letih poseženo v materialni položaj sodnikov, je ugotovilo tudi ustavno sodišče v nedavni odločbi. Pričakujemo, da bo dogovor med vlado in predstavniki sodnikov realiziran tudi z zakonom, in sicer v roku, ki ga določa odločba ustavnega sodišča."

Odločitev o dogovoru o sodniških plačah sledi nedavni odločbi ustavnega sodišča, ki je presodilo, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, s čimer je kršeno ustavno načelo sodniške neodvisnosti ter načelo delitve oblasti.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević | Foto: Matic Prevc/STA Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević Foto: Matic Prevc/STA

Urška Klakočar Zupančič
Novice Pod Najevsko lipo o pomenu ohranjanja slovenskega jezika in sodelovanja #video
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva: Parlamenti ne smejo biti besedne klavnice
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnik: Delamo na tem, da ponovno zgradimo blagovno znamko državne uprave
Ne spreglejte