SiolNET. Novice Slovenija
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klakočar Zupančičeva: Čas je, da se Slovenija pridruži drugim razvitim zahodnim državam

1,02

termometer

Urška Klakočar Zupančič |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

V okviru festivala inkluzije Igraj se z mano je potekal shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo. Prizadevanja za odpravo te "diskriminatorne ureditve" so podprli tudi nekateri politiki, med drugim predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, evropski poslanec Milan Brglez ter predsednik DS Marko Lotrič.

Organizatorji shoda Zveza Sonček, Zavod Ris in Društvo za kulturo inkluzije si namreč prizadevajo za spremembo zakona o volitvah v državni zbor na način, da se zagotovi uresničevanje 29. člena konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanje diskriminacije zaradi invalidnosti. Sodišče namreč ob postavitvi posameznika pod skrbništvo posebej odloči o odvzemu pravice voliti in biti voljen.

V praksi je tako v nepravdnem postopku volilna pravica najpogosteje odvzeta polnoletnim državljanom z intelektualno oviranostjo, težavami v duševnem zdravju ali demenco. Načrtno izbiranje določene skupine ljudi za ocenjevanje, ali je "sposobna" razumeti pomen, namen in učinke volitev, je diskriminatorno in v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami. Število odvzemov volilne pravice narašča in trenutno že presega 3.500 oseb, so v sporočilu za javnost zapisali v Društvu za kulturo inkluzije.

Urška Klakočar Zupančič, 78. obletnica zadnjih bojev v drugi svetovni vojni Novice Na Koroškem so se spomnili zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je menila, da je čas, da se Slovenija pridruži drugim razvitim zahodnim državam, ki volilne pravice ne jemljejo, ne glede na to, ali je morda osebi odvzeta poslovna sposobnost oziroma ali je oseba postavljena pod skrbništvo. "Volilna pravica je ustavna pravica in menim, da se kot taka ne more odvzeti," so povzeli njene besede.

Evroposlanec Milan Brglez je prav tako podprl prizadevanja za spremembo obstoječega zakona in izrazil pričakovanje, da bo sprememba uvedena še pred evropskimi volitvami, ki bodo junija prihodnje leto.

Urška Klakočar Zupančič Novice Predsednica DZ o tem, kaj bi lahko storili za mir v Ukrajini

Jasna Murgel iz Zveze Sonček pa je opozorila, da bi skladno z določili ustave Slovenija to volilno pravico morala zagotoviti vsem svojim državljanom. Poudarila je, da ustava ne določa, da bi se ta pravica lahko odvzela osebam z invalidnostjo, kot to veleva zakon o volitvah v državni zbor.

Pot do odprave te diskriminatorne ureditve ne bo lahka, saj je za sprejem zakona potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru, so zapisali. Kot so dodali, bo to vprašanje na tematski seji 20. junija obravnaval odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Shod so podprle številne nevladne organizacije ter neparlamentarna stranka Vesna, so še navedli.

Prizadevanja organizatorjev zborovanja za uresničitev člena konvencije in spremembo zakona je podprl tudi državni svetnik, predsednik komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide Danijel Kastelic, so sporočili iz DS.

Urška Klakočar Zupančič Novice Klakočar Zupančičeva: Storjen je bil velik korak naprej Urška Klakočar Zupančič Novice Klakočar Zupančičeva: Stanje je skrb vzbujajoče Urška Klakočar Zupančič Novice Klakočar Zupančičeva: Dolžni smo komunicirati spoštljivo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin