Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

4

Natisni članek

Slovenska ljudska stranka 25 let Slovenije Marko Zidanšek

Četrtek, 12. 5. 2016, 10.35

6 let, 6 mesecev

Kje je SLS po 28 letih obstoja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

4

Marko Zidanšek Aleš Primc

Predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Zidanšek pravi, da se novih strank Franca Kanglerja in Aleša Primca ne boji. "Ponudba bo širša, a mi predlagamo svoj program, svoje rešitve za to državo."

Na današnji dan leta 1988 je bila na javni kmečki tribuni z naslovom Ali mora kmet res le ubogati? v dvorani Hotela Union v Ljubljani ustanovljena Slovenska kmečka zveza. Najprej se je preimenovala v Slovensko kmečko zvezo – Ljudsko stranko, nato pa v Slovensko ljudsko stranko (SLS). Ime je prevzela od zgodovinske SLS, ki je po drugi svetovni vojni delovala le v izgnanstvu. Stranka se je aprila 2000 združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati, nastala je SLS+SKD. Stranka se je na kongresu leta 2002 znova preimenovala v SLS.

Potem ko je na zadnjih parlamentarnih volitvah izpadla iz državnega zbora, je decembra 2014 vodenje stranke prevzel Marko Zidanšek, magister znanosti s področja državnih in evropskih študij, od leta 1998 celjski mestni svetnik. Tri mandate je bil celjski podžupan, v četrtem in trenutnem petem pa je pooblaščenec župana Mestne občine Celje.

Ob nastopu mandata je napovedal "novo širino, desno sredino in zgodbo, ki jo bomo pisali skupaj do vrnitve na pot uspeha". Ob 28. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze smo ga povprašali o njegovem pogledu na slovenskih 25 let in viziji Slovenske ljudske stranke.

Kaj vam vrednostno ostaja od stoletne tradicije, ki jo ima vaša stranka, če vštejemo še zgodovinsko SLS?
SLS je predvsem ljudska stranka in slovenska stranka. To pomeni, da se zavzema za nacionalni interes Slovencev, ne skrivamo, da izhajamo iz Slovenske kmečke zveze. Ob tem je pomembno, da SLS ni samo stranka slovenskih kmetov in podeželja, ampak široka stranka, ki nagovarja tako urbani kot ruralni del prebivalstva. Zmore in zna zagovarjati interese slovenskega kmeta kot pomembnega dela slovenskega gospodarstva.

Kaj za SLS pomeni slovenski nacionalni interes?
Slovenska zemlja slovenskemu kmetu – kar se tiče kmetijskega dela. Sicer pa predvsem to, da bi se Slovenke in Slovenci dobro počutili v tej državi, kar pomeni, da si želimo dobrega gospodarjenja. Najprej želimo, da bo uspešno slovensko gospodarstvo, ker iz tega lahko črpamo vse ostalo – odpiramo nova delovna mesta, prihajamo do nove dodane vrednosti, mladim omogočamo zaposlitev. Tako bi s svojim delom lahko vsak dostojno živel.

Ocenjujem, da je za to vlado leto in pol zamujenih priložnosti, da se v tej državi ne dogaja tisto, kar bi si želeli.

Kaj smo z vidika nacionalnega interesa in privatizacije v 25 letih naredili dobro in kaj slabo?
Naredili smo marsikatero napako. Šlo je za nacionalni interes, ki ni bil nacionalni, ampak interes nekaterih posameznikov ali lobijev. Tu se zadeve niso odvile pravilno, tega si ne želimo. Mi smo za to, da se zadeve uredijo po načelih poštenega tržnega gospodarstva. Podjetja naj dobijo svoje lastnike, a ne za vsako ceno. Po drugi strani seveda želimo, da gospodarske javne službe in javna infrastruktura ostanejo v državni lasti. Vse ostalo pa naj deluje v skladu s tržnimi pravili in načelom dobrega gospodarja.

"Podjetja naj dobijo svoje lastnike, a ne za vsako ceno. Po drugi strani seveda želimo, da gospodarske javne službe in javna infrastruktura ostanejo v državni lasti. Vse ostalo pa naj deluje v skladu s tržnimi pravili in načelom dobrega gospodarja." | Foto: Ana Kovač "Podjetja naj dobijo svoje lastnike, a ne za vsako ceno. Po drugi strani seveda želimo, da gospodarske javne službe in javna infrastruktura ostanejo v državni lasti. Vse ostalo pa naj deluje v skladu s tržnimi pravili in načelom dobrega gospodarja." Foto: Ana Kovač

Kako komentirate očitke, da je stranka ujetnica kmetijskih zadružnih lobijev?
Morda je kdo v preteklosti imel te občutke, a jaz vam zagotavljam, da ni tako. Res je sicer, da so naši člani prisotni v različnih kmetijskih organizacijah. Vse te organizacije, ki delujejo v kmetijstvu, se morajo povezovati, predvsem zato, da pride do najboljših rešitev. Z aktualno kmetijsko politiko in zakonodajo nismo zadovoljni, ker premalo upošteva naravne danosti slovenskega podeželja in škoduje slovenskem kmetu.

 

V začetku ste poudarili, da je SLS slovenska stranka, kar se kaže tudi v vaših nastopih v zvezi z migrantsko politiko. Se boste poskušali v parlament vrniti prav prek tega vala, poudarjanja slovenstva?
Začutili smo, da gre za organizirane migracije v Evropo, da je v tej zgodbi Evropa padla na izpitu. Na to nismo začeli opozarjati zato, da bi v tej zgodbi igrali politične igre, ampak da bi (prvi) jasno in glasno povedali, da to ni samo begunska kriza. Evropa je dovolila, da je milijon migrantov destabiliziralo celotno Evropsko unijo. Smo ujetniki tega, da si sami zapiramo notranje meje. Danes jez začasno drži na makedonski meji, a nisem optimist, da bo zdržal.

Politika SLS glede migrantov je domoljubna politika. Pričakoval bi, da bi nekateri pravočasno spregledali, a smo zamujali. Ne pristajamo na to, da bi se mi nekomu prilagajali. Do zadnjega se bom boril za to, da si to, kar smo si v Sloveniji in Evropi izborili, tudi vzamemo in imamo. To je naš prostor.

Ne zdi se mi narobe, če je SLS, ki ni radikalna stranka, opozorila na to, kaj so slovenske in evropske vrednote, če jih nekateri niso hoteli ali nočejo še pravočasno spoznati. Prav je, da nekdo to pove naglas. Ni pa res, da je zato SLS radikalna stranka, ki ne premore sočutja do pomoči nujno potrebnih. SLS je odprta, široka, desno sredinska stranka. V tem delu, ko gre za interese evropskih vrednot, pa jasno povemo, da smo domoljubna stranka.

"Angela Merkel je nasedla kapitalu in destabilizirala Evropo. Delovno silo bi lahko poiskala tako, da bi nemško gospodarstvo odpiralo delovna mesta v članicah EU in s tem naredilo dobro kohezijo. Zdaj so se stvari zapletle. Nemčija je ujetnica volje turškega predsednika Erdogana." | Foto: Ana Kovač "Angela Merkel je nasedla kapitalu in destabilizirala Evropo. Delovno silo bi lahko poiskala tako, da bi nemško gospodarstvo odpiralo delovna mesta v članicah EU in s tem naredilo dobro kohezijo. Zdaj so se stvari zapletle. Nemčija je ujetnica volje turškega predsednika Erdogana." Foto: Ana Kovač

Udeležili ste se zborovanja v obrambo Slovenije, a medijsko niste bili izpostavljeni, ker se niste vpletali v obračune med večjima pomladnima strankama. Kako gledate na delitve na pomladni strani?
Sredi marca smo v Celju v okviru našega Inštituta dr. Antona Korošca organizirali odmevno okroglo mizo o tej tematiki, kjer so spregovorile vse tri stranke – SLS, SDS in NSi. Na Trgu republike je dobila zgodba neko čisto drugo konotacijo, ko je spregovorila Ljudmila Novak. Ali je bilo to posrečeno ali ne, ne želim komentirati. Oba sem pozval, da poiščemo sinergijske točke, da se pogovarjamo. Res je, tudi nam so odvzeli nekaj tistega, kar smo želeli povedati. Jaz sem govoril o véliki Sloveniji, kar ne pomeni kakršnih koli ozemeljskih teženj, ampak o véliki Sloveniji za državljanke in državljane, o Sloveniji blaginje.

Verjamete v Demos 2.0? Bi bil potreben?
SLS je samostojna stranka. Sposobna se je pogovarjati tako v okviru pomladne opcije in tudi s sredinskimi strankami. SLS na splošno daje prednost interesu države pred strankarskimi interesi. V tej državi je treba marsikaj spremeniti. Nekomu je z zanimivimi volitvami poleti 2014 uspelo doseči izredno velik rezultat. Danes lahko ocenimo, da so bile besede, ki so govorile o "nadmoralnosti", puhlice.

Vse je zvodenelo in še kar vodeni. Ukvarjamo se z nekaterimi stvarmi v državi (z migrantsko krizo in še čim), po drugi strani pa se nam dogaja neka čudna privatizacija, da ne govorim o SDH ali NLB. Ukvarjamo se z nekaterimi manj perečimi stvarmi, o bolj aktualnih stvareh pa odloča peščica ljudi v državi, a se tega sploh ne zavedamo.

Dejali ste, da bi se lahko povezovali s sredinskimi strankami. Katere so to?
Želim si, da bi na naslednjih volitvah Slovenija dobila desno  vlado, tudi v sodelovanju s katero od sredinskih strank, če bo potrebno. Politike desnih strank so tiste, ki gospodarijo zato, da država pridobiva, leve stranke pa predvsem trošijo.

Pričakujem, da tisti, ki bo izpeljal nujne reforme, ne bo dobil drugega mandata.

"Prepričan sem, da bo SLS na naslednjih volitvah prišla v parlament. V ospredje bomo postavili državni interes, torej ne bomo blokirali države zaradi nekih parcialnih interesov. Želim si, da bi pomladni trojček dosegel dober rezultat." | Foto: Ana Kovač "Prepričan sem, da bo SLS na naslednjih volitvah prišla v parlament. V ospredje bomo postavili državni interes, torej ne bomo blokirali države zaradi nekih parcialnih interesov. Želim si, da bi pomladni trojček dosegel dober rezultat." Foto: Ana Kovač

Glede na izkušnje je izredno težko najti sogovornika v SMC, ker smo do njihovega delovanja izredno kritični. Dobili so veliko odgovornost, ki je niso oddelali. Izredno smo kritični tudi, ker se država centralizira. Če bi me zdajle vprašali, bi se s SMC težko povezoval, ker ni dobrih izkušenj.

Pustimo času čas, prepričan sem, da bo SLS na naslednjih volitvah prišla v parlament. V ospredje bomo postavili državni interes, torej ne bomo blokirali države zaradi nekih parcialnih interesov. Želim si, da bi pomladni trojček dosegel dober rezultat.

Pa druge stranke?
Kolikor se programi prekrivajo, kolikor se lahko koalicijsko dogovoriš, ni nemogoče, da bi bila SLS v taki navezavi. Že na prvo žogo pa lahko rečem, da bi bila zelo težko z Združeno levico, ker so njene ideje za nas, po domače povedano, odštekane.

"Sem človek, ki je napisal le eno pristopno izjavo." | Foto: Ana Kovač "Sem človek, ki je napisal le eno pristopno izjavo." Foto: Ana Kovač

V politiko ste vstopili leta 1990, ravno ko se je osamosvojitev začela pospešeno odvijati. Kako vidite strankarsko in svojo osebno pot?
Zapomnil sem si: v Slovenske krščanske demokrate, ki so se potem združili z SLS leta 2000, sem vstopil 6. junija 1990. Sem človek, ki je napisal le eno pristopno izjavo. Tega ne moremo reči niti za Lojzeta Peterleta, saj se je moral pozneje včlaniti v Novo Slovenijo.

To očitno kaže, kdo je pravna naslednica SKD:  to je SLS, ker sem ves čas v eni stranki. Tu je kontinuiteta jasna.

Vam pa nekateri očitajo, da ste zgodovinski SLS ukradli ime, ko se je kmečka zveza po osamosvojitvi preimenovala v SLS.
Če se dobro spomnim, kot so mi razlagali, ker takrat še nisem bil tako visoko, naj bi bilo ime zgodovinske ljudske stranke rezervirano za čas, ko se bodo Krščanski demokrati in Slovenska kmečka zveza združili. Marjan Podobnik naj bi prehitro uporabil ime SLS. Ta poteza je bila v bistvu popravljena leta 2000. Iz združene stranke SLS+SKD je na naslednjem kongresu izšla le Slovenska ljudska stranka.

"Preživel sem osamosvojitveno vojno. Nisem sicer uporabljal orožja, je bila pa naša hiša pod orožjem. Imeli smo lokal ob vojaškem skladišču v Bukovžlaku. V naših prostorih je bil ves čas vod slovenske vojske. Skozi cevi so se gledali iz naše hiše do skladišča. Doživel sem prebege iz JLA, njihove stiske in težave. Spomnim se vojakov JLA, ki so bili v hudih dilemah, kako se odločiti. Naši teritorialci so jih namreč vabili, naj gredo domov in se ne vračajo. A to so bile težke odločitve, to so bile kritične situacije. Dvakrat smo se ob nevarnosti zračnih napadov evakuirali, saj smo živeli med Plinarno Celje, Petrolom in vojaškim skladiščem." | Foto: Ana Kovač "Preživel sem osamosvojitveno vojno. Nisem sicer uporabljal orožja, je bila pa naša hiša pod orožjem. Imeli smo lokal ob vojaškem skladišču v Bukovžlaku. V naših prostorih je bil ves čas vod slovenske vojske. Skozi cevi so se gledali iz naše hiše do skladišča. Doživel sem prebege iz JLA, njihove stiske in težave. Spomnim se vojakov JLA, ki so bili v hudih dilemah, kako se odločiti. Naši teritorialci so jih namreč vabili, naj gredo domov in se ne vračajo. A to so bile težke odločitve, to so bile kritične situacije. Dvakrat smo se ob nevarnosti zračnih napadov evakuirali, saj smo živeli med Plinarno Celje, Petrolom in vojaškim skladiščem." Foto: Ana Kovač

Je stranka storila kakšno politično napako?
Napakice ali napake so se dogajale. Dogaja se tudi, da nekateri malo izgubijo stik z realnostjo. Vedno se trudim, da živim v prostoru in času, se pogovarjam z ljudmi, da začutim, kaj se dogaja.

Hitro so se menjavali predsedniki, kar ni dobro. Neka tradicija mora biti. Morda je bilo tudi nekaj neučakanosti. V okviru stranke je vedno treba počakati, da te ljudje prepoznajo in dajo v ospredje. Ljudje se skozi neko obdobje preverijo.

Zgodbo smo zdaj postavili čisto na nove temelje, prenovil sem zasedbo tajništva, še vedno smo najboljše organizirani na terenu, a imamo tudi sive lise, ki pa jih odpravljamo. Tudi Maribor znova vzpostavljamo – brez Franca Kanglerja.

SLS znova postavlja odbor v Mariboru - brez Franca Kanglerja. | Foto: Ana Kovač SLS znova postavlja odbor v Mariboru - brez Franca Kanglerja. Foto: Ana Kovač

Kako komentirate njegove napovedi, da bo šel na svoje? Vendarle gre za vidno osebo vaše stranke.
Z njim se v letu in pol svojega predsednikovanja stranki še nisem srečal. V nekaj njegovih intervjujih pa tudi s kakšnim tvitom smo bili napadeni. A z njim se ne ukvarjamo. Ko pa je izjavil, da bo delal novo Slovensko ljudsko stranko in da bo to delal na naš rojstni dan 12. maja, je pa bila moja dolžnost, da povem, da je Slovenska ljudska stranka samo ena. Razumem sicer provokacijo in mu želim, da ustanovi stranko, ki jo želi, to je njegova demokratična pravica, a ne s tem imenom.

Morda kot zanimivost: napovedal je nekaj imen, ki naj bi se udeležila ustanovnega zbora. Vprašali so recimo nekdanjega murskosoboškega župana Antona Štihca, celjskega Bojana Šrota, nekdanjega kmetijskega ministra Cirila Smrkolja, nekdanjega direktorja Darsa Matjaža Kneza – vsi ti so rekli, da ne mislijo nikamor iti, da ne bodo zamenjali stranke. Tisti njegov nabor imen tako splahni. Ne vem, ali je bila to le neka "šnopc ideja". Morda je hotel le malo ponagajati SLS.

"Ker je Aleš Primc bolj desen od SLS, ne vidim razloga, da bi to vplivalo na naš rezultat." | Foto: Ana Kovač "Ker je Aleš Primc bolj desen od SLS, ne vidim razloga, da bi to vplivalo na naš rezultat." Foto: Ana Kovač

V bistvu ni edini, ki naj bi šel po svoje. Tudi Aleš Primc, ki je prav tako vaš (nekdanji) član, ustanavlja novo stranko.
Predvsem zato, ker je on bolj desen od SLS, ne vidim razloga, da bi to vplivalo na naš rezultat. Vmes je bila narejena neka javnomnenjska raziskava, ki je vključevala tudi nove stranke. Po tej raziskavi naj bi njegova stranka dobila sedem odstotkov. Od teh sedmih je stranka tri pobrala SDS, en odstotek Novi Sloveniji, nam pa nič. Mislim, da ni nevaren nam, ampak bolj kateri od večjih pomladnih strank – v tem trenutku večjih strank. SLS bo velika stranka.

Ponudba bo širša, a mi predlagamo svoj program, svoje rešitve za to državo.

V rubriki 25 let Slovenije predstavljamo zgodbe iz časa slovenskega osamosvajanja in dogodke, ki so na drug način povezani s časom pred 25 leti. Brali boste lahko o dogodkih ob osamosvojitvi in njihovih akterjih, o tem, kakšno je bilo življenje v tistem času, kakšna je bila povprečna plača in kaj je bilo mogoče kupiti zanjo, s kakšnimi vozili smo se prevažali Slovenci, kdo so uspešni posamezniki, rojeni v žlahtnem letu 1991, in druge prispevke, povezane s slovensko petindvajsetico.

Ne spreglejte