Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 1. 2022,
10.23

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

152

Natisni članek

Kitajska Janez Janša Janez Janša

Sreda, 19. 1. 2022, 10.23

2 leti, 3 mesece

Kitajska se je odzvala na Janšev intervju za indijsko televizijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

152

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljek sodeloval v pogovorni oddaji za indijsko nacionalno televizijo Doordarshan, v kateri je spregovoril o pandemiji covid-19 in spopadanju z njo, slovensko-indijskih odnosih, dogajanjih v indopacifiški regiji, odnosih med EU in Kitajsko ter drugih geopolitičnih temah. 

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so se danes odzvali na izjave slovenskega premierja Janeza Janše glede Tajvana. Janša je namreč v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev".

"Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti," je na današnji novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

"To je tudi politični temelj odnosov med Kitajsko in Slovenijo ter Kitajsko in Evropo," je dodal po poročanju kitajskega spletnega portala v angleškem jeziku CGTN. 

Tajvansko zunanje ministrstvo je medtem na Twitterju izrazilo "hvaležnost" slovenskemu premierju za "odločno podporo".

Celoten pogovor predsednika vlade za indijsko televizijo si lahko preberete na spodnji povezavi.

Janez Janša
Novice Janša o koronavirusu: Kitajske oblasti bi morale odgovarjati za to #video

Janša odgovarja Brglezu

V danes objavljenem tvitu se je medtem Janša odzval na kritiko evropskega poslanca Milana Brgleza (S&D/SD), ki je v torek na Twitterju zapisal, da gre pri premierjevih izjavah za "nesramno in noro privatizacijo zunanje politike". "Predsednik vlade se požvižga na zakon o zunanjih zadevah in državni zbor, medtem ko nas bo sprl z najmanj dvema velesilama," je zapisal Brglez.

Janša je v današnjem odzivu zapisal, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno. "Le ponosni nasledniki diktature v stranki SD lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki," je zapisal.

Ne spreglejte