SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V UKC Ljubljana ledvico odvzeli živemu darovalcu

Kirurgi UKC Ljubljana sina rešili z ledvico njegove žive mame

0,23

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Junija so v UKC Ljubljana prvič izvedli laparoskopski odvzem ledvice živemu darovalcu. S tem so v klinično prakso uvedli novo, minimalno invanzivno kirurško metodo.

Presaditve ledvic v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana izvajajo že več kot 45 let. Po pridružitvi Eurotransplantu leta 2000 so izvajali presaditve ledvic predvsem umrlih darovalcev. Nazadnje so odvzem ledvice živemu darovalcu s klasično kirurško metodo izvedli leta 2008.


Preberite še:
V ljubljanskem UKC rešili nosečnico z odpovedjo pljuč in njeno nedonošenko


Pri laparoskopskem odvzemu ledvice junija letos je mama darovala ledvico mladoletnemu sinu. Na laparoskopski poseg čaka še en par, pri katerem bo oče daroval ledvico hčerki. Presaditev bodo izvedli še letos, za prihodnje leto pa načrtujejo od pet do deset tovrstnih posegov.

Prednosti presaditve ledvice živega darovalca so po besedah vodje centra za transplantacijo ledvic v UKC Ljubljana Mihe Arnola poleg daljšega preživetja tudi zgodnje delovanje presajene ledvice in zato krajše bolnišnično zdravljenje, manj agresivno imunosupresivno zdravljenje z manj nezaželenimi učinki ter tudi osebno zadovoljstvo darovalca in prejemnika. Daljše preživetje je še posebej pomembno pri mlajših bolnikih.

Ledvice živih darovalcev bolj kakovostne

V ljubljanskem UKC so lani presadili 65 ledvic, kar je največ do zdaj, je spomnil Arnol. Opozoril je, da ledvice vse starejših umrlih darovalcev niso tako kakovostne kot ledvice živih darovalcev, kar ima za posledico krajše preživetje prejemnikov. Mlajši bolniki zato pogosto zelo dolgo čakajo na ustrezno ledvico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 97
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin