Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
11.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

podjetje občina požar okolje

Petek, 6. 7. 2018, 11.20

5 let, 9 mesecev

Kemis za boljšo komunikacijo z Občino Vrhnika, občinski svetniki vztrajno za odhod podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Kemis | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Prokurist podjetja Kemis Emil Nanut je vrhniškemu občinskemu svetu v četrtek predstavil njihove aktivnosti dobro leto po požaru, ki je precej uničil obrat za predelavo kemičnih odpadkov. Nanut se zavzema za oblikovanje skupne delovne skupine, a občinski svetniki ter lokalna civilna iniciativa vztrajajo pri zahtevi po selitvi Kemisa iz občine.

Vrhniški občinski svet se je v četrtek zvečer na pobudo podjetja za predelavo kemičnih odpadkov Kemis seznanil z dejavnostmi in ukrepi, ki so jih v podjetju izvedli v tem letu. Po poročanju Radia Slovenija so predstavniki Kemisa bolj kot na vprašanja odgovarjali na očitke občinskih svetnikov. Ti so znova zavrnili pobudo za sodelovanje in vztrajajo pri uresničitvi sklepa, da mora Kemis z Vrhnike.

Tajska, jama
Novice Elon Musk ima idejo, kako iz jame rešiti mlade nogometaše

Kemis se želi pogovarjati z lokalno skupnostjo

Nanut je za STA pojasnil, da so se želeli srečati z občinskimi svetniki, saj si želijo več neposredne komunikacije z lokalno skupnostjo. Ozračje je na Vrhniki morda še bolj nastrojeno proti Kemisu tudi zaradi prihajajočih lokalnih volitev, se je strinjal Nanut, ob tem pa dodal, da se z lokalno skupnostjo želijo pogovarjati, zato ne taktizira in ne čaka na čas po volitvah.

Kot je dejal, so deležni napadov z dezinformacijami in do zdaj še niso bili uspešni v svoji pobudi po oblikovanju delovne skupine predstavnikov Kemisa in občine, na kateri bi se pogovarjali na osnovi argumentov. "Treba se bo usesti za mizo in najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani," je dejal Nanut za STA.

Netta
Trendi Je zmagovalna evrovizijska pesem plagiat? Znana založba grozi s tožbo.

"Ni res, da je Kemis z odškodninami po požaru zaslužil"

Med dezinformacijami, ki da se širijo po občini, je po njegovem na primer ta, da je Kemis z odškodninami po požaru zaslužil. Po navedbah Kemisa so od zavarovalnice za sanacijo objekta po požaru prejeli 5,3 milijona evrov, k temu so dodali še en milijon evrov lastnih sredstev za nadgradnjo požarno-varnostnih ukrepov. Več kot 100.000 evrov so doslej namenili za povrnitev škode občanom na osnovi zahtevkov. Tako je 15. maja 2017 zagorel Kemis.  | Foto: STA , Tako je 15. maja 2017 zagorel Kemis. Foto: STA ,

Med občinskimi svetniki je slišati tudi trditve, da je Slovenija zadnje leto ravno tako dobro shajala tudi brez Kemisa. Nanut pa je opozoril, da se veliko odpadkov še vedno nahaja pri njihovih poslovnih partnerjih, ki čakajo, da bo Kemis začel spet polno delovati.

"V Sloveniji delujemo dve do tri podjetja, ki lahko oskrbujemo večje industrijske obrate. Če še eno neha delovati, bi slovensko industrijo to lahko ustavilo," je opozoril Nanut, ki meni, da vrhniških občinskih svetnikov težave industrije ne zanimajo.

"Kemis mora z Vrhnike"

A občinski svetniki in civilna iniciativa Eko Vrh vztrajajo pri svojem stališču, da Kemis mora z Vrhnike. To sta za Radio Slovenija ponovila tudi občinska svetnika Andrej Podbregar (SDS) in Viktor Sladič (Lista za razvoj vrhniškega podeželja). Predstavnik civilne iniciative Eko Vrh Andrej Markovič je spomnil na 2600 podpisov pod peticijo proti obstoju Kemisa na Vrhniki.

Občina vodi različne pravne postopke, s katerimi skuša doseči izselitev Kemisa. Vrhniški župan Stojan Jakin, ki se na novembrskih lokalnih volitvah ne bo potegoval za nov mandat, saj odhaja v pokoj, je za STA pojasnil, da so do zdaj za odvetniške stroške porabili že okoli 30.000 evrov, v občinskem proračunu pa je za ta namen predvidenih 50.000 evrov.

Novice Kup dragih uničenih računalnikov, ki zadnje dni buri duhove

"Pravega učinka še ni bilo"

Priznal je, da pravega učinka od teh njihovih naporov še ni bilo. Tudi sodba upravnega sodišča, ki je odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku, se po besedah Jakina v nadaljevanju še lahko izkaže za pirovo zmago, če bo v ponovljenem postopku inšpekcija izdala enako odločbo, le z drugo utemeljitvijo.

Jakin je za STA še ocenil, da je nasprotovanje Kemisu morda tako veliko tudi zaradi prihajajočih lokalnih volitev. Sam meni, da so na Vrhniki druga še pomembnejša vprašanja od Kemisa. Izpostavil je promet, ki Vrhniko ohromi ob vsaki nesreči na avtocesti, in s tem povezano obljubljeno obvoznico, prostorsko stisko v šolah ter težave v zdravstvu.

Michael Jackson
Trendi Fotografije zvezdnikov, kot jih še niste videli #foto
Klemen Bunderla
Trendi Znani voditelj čaka na operacijo
Ne spreglejte