SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kemične snovi morebiti krive za naraščanje številnih bolezni

4

termometer

Kemične snovi bi lahko bile krive za povišanje rakavih obolenj, naraščanje števila bolnikov s sladkorno boleznijo in prekomerno težo, za nižanje rodnosti in naraščanje težav nevrološkega sistema.

Poročilu o dejavnikih, ki motijo endokrinološki sistem je znanstvenikom britanske univerze Brunel naročila Evropska agencija za okolje (EEA). Znanstveniki ugotavljajo, da različne kemikalije, ki jih najdemo v hrani, zdravilih, pesticidih, izdelkih za dom in kozmetiki, motijo endokrinološki sistem tako pri živalih kot ljudeh. Ta kemična sredstva bi lahko bila vzrok za naraščanje številnih bolezni, kot so rak dojk in prostate, neplodnost pri moških in diabetes.

Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da so ta kemična sredstva vedno bolj razširjena, ljudje pa so jim vedno bolj izpostavljeni, so sporočili iz EEA.

"Motnje endokrinološkega sistema so resna težava z resnimi posledicami" "Znanstveni podatki, ki so bili zbrani, nam kažejo, da so motnje endokrinološkega sistema resna težava z resnimi posledicami na živali in morebiti tudi ljudi," je dejala direktorica EEA Jacqueline McGlade. Obenem je poudarila, da je potrebna velika previdnost pri uporabi in uživanju izdelkov, ki vsebujejo različna kemična sredstva, dokler njihovih učinkov ne pojasnijo.

Raziskave na tem področju težavne V poročilu, podatke za katerega so zbirali med letoma 1995 in 2011, so sicer poudarili, da so raziskave na tem področju težavne. Tovrstne kemikalije namreč lahko prizadenejo možgane, reproduktivni sistem, imunski in prebavni sistem, a so posledice vidne šele več let ali celo desetletij po začetku obolenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin