Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2019,
20.14

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,07

17

Damijan Janković Zoran Janković Electa

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2019, 20.14

4 leta, 10 mesecev

Kdo je skrivnostni poslovnež, ki je Jankovićevim pomagal pri odpisu dolga #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,07

17

Kdo je skrivnostni poslovnež Jan Bec, ki je Damijanu Jankoviću pomagal pri sodnem odpisu kar 29 milijonov evrov dolga? Uradno gre za človeka, ki so mu tri Jankovićeva podjetja dolžna daleč največ med vsemi. Neuradno pa za slamnatega upnika, kar je Janković v našem studiu sinoči skopo zanikal.

Dejstvo je, da je Jan Bec v preteklosti vodil blejski Hotel Jelovica v lasti Jankovićeve Electe. Leta 2010 je bil tudi eden od donatorjev v županski kampanji Zorana Jankovića. Njegova podjetja so odkupovala milijonske terjatve do podjetij iz skupine Electa, s čimer je dobil Bec glavno besedo v stečajnih postopkih Electe. Človeka, ki ga ne boste našli na nobeni javno objavljeni sliki, je danes iskal novinar Planeta Vitomir Petrovič.

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića za vroče
Novice To so odgovorni, da se je družina Janković rešila milijonskih dolgov

Medtem ko je ljubljanski župan Zoran Janković svoje KLM naložbe že zdavnaj zaprl, so si tri Electe pospešeno nabirale dolgove. V 15 letih, odkar sta jih iz rok očeta vzela sinova Damijan in Jure Janković, so se dolgovi nekoč uspešnega podjetja povzpeli do astronomskih višav. Ustavili so se le korak pred 33 milijoni evrov. Poenostavljena prisilna poravnava je razkrila, da je večino terjatev, skoraj 19 milijonov evrov in pol, priglasil Jan Bec prek svojih podjetij.

Novice Kako Damijan Janković odgovarja na očitke o odpisu dolgov

"Bec v tem poslu vidi možnost zaslužka," zatrjuje Damijan Jankovič, lastnik Electe. Na vprašanje, od kod Becu tako veliko denarja, Janković odgovarja: "To morate pa vprašati njega."

Prvo Bečevo podjetje registrirano za Bežigradom

Zato smo Beca poskušali poiskati. Prvi na seznamu iskanih, podjetje Aegis, je registrirano v nakupovalni galeriji za Bežigradom na Dunajski 158. Primernejšega kraja skoraj ni, saj je pokupilo večino Electinih dolgov.

Ko smo spraševali po njem, so nas napotili v butik tik nad trgovino najboljšega soseda. Ta je zaprt, tablica nad vrati pa razkrije, da je lastnica M Butika nihče drug kot žena ljubljanskega župana. O tem, da obratuje, priča tudi vključen POS-terminal.

Marjan Šarec. Zoran Janković.
Novice Kaj o odpisu dolgov Jankovićevim pravi Šarec

Vse, kar na Dunajski 158 lahko neposredno povežemo s podjetjem Aegis, je poštni nabiralnik. Preden se je Aegis letos preimenoval, je bil Glanc, d. o. o. No, ta poštni nabiralnik je do dveh Elect priglasil za 11 milijonov in 700 tisočakov terjatev.

Bečev kozmetični salon uveljavljal za 7,7 milijona evrov terjatev

Naslednje Bečev podjetje je v elitni soseski na Mesarski ulici, na naslovu, kjer obratuje kozmetični salon. A tudi tu Beca nismo našli. Ko je Electa sprožila postopek prisilne poravnave, je kozmetični salon Bodi uveljavljal za kar 7,7 milijona evrov terjatev.

"Družbe v njegovi lasti so odkupile večji del terjatev skupine Electa. Realno je odkupil realne terjatve. Absolutno ga poznam, seveda ga poznam. Poznam ga že precej časa," je v včerajšnji oddaji Planet ob 18.00 zatrjeval Damijan Janković.

Zoran Janković
Novice Da Janković od leta 2004 nima nič z Electo?

Preostal nam je le še naslov, ki ga Bec podaja pri registraciji podjetij; Štihova 4 v Zupančičevi jami. A tu ga nihče ne pozna.

Očitno gre za še enega v vrsti bogatih poštnih nabiralnikov.

Ne spreglejte