Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
13.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

9

Natisni članek

Franc Križanič bančna luknja preiskovalna komisija DZ

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 13.23

6 let, 6 mesecev

Kdo je kriv za bančno luknjo? "Tega nisem dolžen povedati, niti za to nisem usposobljen."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

9

Franc Križanič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Pred preiskovalno bančno komisijo DZ je danes pričal nekdanji finančni minister France Križanič. Pričal je podobno kot na zaslišanju pred prvo preiskovalno bančno komisijo DZ maja 2014 in med drugim znova ocenil, da je bila velikost bančne luknje prenapihnjena. "Znesek je bil ocenjen s hudo ciljanim namenom," je dejal.

Križanič je bil finančni minister od konca leta 2008 do jeseni 2011 v času vlade Boruta Pahorja. Na vprašanje predsednika komisije DZ Anžeta Logarja (SDS), kdo je kriv za bančno luknjo, je odgovoril, da je ta nastala v organizaciji ljudi, katerih, pa morajo ugotoviti za to pristojni organi.

Križanič: Denar v primeru NLB še ni izgubljen

"Imena nisem dolžen povedati, niti za to nisem usposobljen," je dejal. Je pa dodal, da je v primeru Nove KBM, v katero je država vložila precej davkoplačevalskega denarja in je bila nato prodana, "podal ovadbo proti neznanemu storilcu", medtem ko denar v primeru NLB še ni izgubljen.

Na to, da je bil dokapitalizacijski znesek ocenjen "s ciljanim namenom", po njegovem kaže nadaljnje ravnanje. Ko je bilo na podlagi napačnih predpostavk v stresnih testih v banke vloženega preveč denarja oz. so se pokazale posledice "zgrešene presoje stanja gospodarstva", bi moral "nekdo izpeljati popravljalne ukrepe, pa jih ni".

Pred preiskovalno bančno komisijo DZ je danes nastopil kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan. Ta ga je zasliševala predvsem glede prodaje Mercatorja in ponovil je isto kot pred prvo bančno komisijo aprila 2014. Prodaji Mercatorja Agrokorju je kot kmetijski minister javno nasprotoval, ni pa imel vpliva na odločitev, je dejal.

Židan, kmetijski minister v času prve neuspele prodaje Mercatorja Agrokorju, druge uspele prodaje in danes, je znova ponovil svoje eno in isto stališče, da je prodaja Mercatorja "neposrednemu konkurentu in nekomu, ki je v slabši finančni kondiciji, napaka".

Zatrdil pa je, da se v to ni politično vpletal. "Svoje stališče sem povedal kot prehranski minister ... tako na sestanku, na katerega sem bil povabljen, kot javno sem vedno govoril o razlogih, zakaj je napačno prodati nekomu, ki neposredno ogroža slovensko proizvodnjo hrano," je povzel.

Ne spreglejte