Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Janković Alenka Bratušek kongres

Petek, 25. 4. 2014, 8.53

8 let

Kdo bo zmagovalec: ustanovitelj PS ali premierka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Članice in člani največje vladne stranke bodo na kongresu odločili ali bodo krmilo PS zaupali aktualni vodji Alenki Bratušek ali prvemu predsedniku in ustanovitelju stranke Zoranu Jankoviću.

Odločitev na Brdu pri Kranju bo prelomna tudi za nadaljnji obstoj sedanje vladne koalicije. Koalicijski partnerji v primeru Jankovićeve zmage pričakujejo odstop premierke in čim prejšnje predčasne volitve, če bo mogoče, že pred poletnimi počitnicami.

Sedanja koalicija je namreč nastala prav pod pogojem, da se Janković, obremenjen s sumom korupcije, umakne s čela PS. Danes ni nič drugače, zato koalicijske partnerice zagotavljajo, da s PS, če jo bo vodil Janković, ne bodo sodelovale.

Bratuškova v primeru poraza napovedala odstop Janković sicer vztraja, da ima PS lahko premierko in župana glavnega mesta. A je Bratuškova že povedala, da si težko predstavlja voditi vlado, če nima podpore v stranki.

Tudi če Bratuškova zmaga, pa težav morda še ne bo konec, saj utegne v tem primeru poslansko skupino PS zapustiti nekaj Jankovićevih podpornikov. Podporniki vlade se bodo tako "prešteli" na glasovanju o zaupnici, ki jo je Bratuškova že napovedala.

Veliko zanimanje za kongres Kongres PS je bil načrtovan že za oktobra lani, a so ga v imenu politične stabilnosti prenesli na čas pred parlamentarnimi volitvami. Nedavno pa sta se tako Janković kot Bratuškova zavzela za to, da kongres izpeljejo.

V stranki pričakujejo, da se ga bo udeležilo okoli 800 članov in članic. V luči njegovega vpliva na politična razmerja v Sloveniji, je za kongres tudi veliko medijsko zanimanje. Do četrtka zvečer je bilo akreditiranih okoli 90 novinarjev iz 30 medijskih hiš, med njimi je sedem tujih, so pojasnili v PS.

Ne spreglejte