Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2018,
11.40

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Boris Koprivnikar Branimir Štrukelj SVIZ stavka

Petek, 12. 1. 2018, 11.40

6 let, 3 mesece

Kdo bo močnejši, vlada ali sindikati? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Na povabilo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki ga vodi Branimir Štrukelj, je potekal sestanek z vladno stranjo, na katerem so govorili o stavkovnih zahtevah sindikata, ki je za 14. februar napovedal stavko. Stavka v vzgoji in izobraževanju je le ena o štirih napovedanih stavk v javnem sektorju, prva nas čaka 24. januarja.

Novinarka: Sanja Hrgota/Video: Planet TV


Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju v Svizu zahtevajo od dva do tri plačne razrede višje plače. Na področju visokega šolstva primerljivo z dogovorom med vlado in zdravniki zahtevajo tudi, da se strokovne delavce po 10 oziroma 12 letih od pridobitve doktorata uvrsti na novo delovno mesto, ki je za pet plačnih razredov višje.

Kaj je po koncu pogovora z vlado povedal Branimir Štrukelj. Video: Planet TV

Po besedah Štruklja so danes razjasnili, kakšen bo okvir pogajanj, vladni strani so predstavili tudi svoje zahteve in podatke, s katerimi so jih podkrepili. Z vladne strani jim danes ni bil ponujen noben protipredlog, "je pa jasno, da so pogovori stekli", je dejal Štrukelj v izjavi za medije po sestanku.

Izjava ministra Koprivnikarja pred začetkom sestanka. Video: Planet TV

Na val stavkovnih zahtev, ki jih po navedbah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja postavlja že 27 sindikatov javnega sektorja, se je vlada v četrtek odzvala z napovedjo oblikovanja enotne pogajalske skupine, ki bo odgovorna za pogajanja z vsemi sindikati. Tem bodo predlagali, da bi vodili skupna pogajanja.

Že vnaprej vlada sporoča, da se ne more pogajati o zahtevah po linearnih dvigih plač, če noče ogroziti stabilnosti države, so se pa pripravljeni pogajati o tistih zahtevah, ki so nastale kot posledica višjih uvrstitev zdravnikov, in o zavezah, ki so predmet dogovora iz leta 2016. Do stavkovnih zahtev, ki neposredno niso vezane na povišanje plač in drugih prejemkov zaposlenih, se morajo do 15. januarja opredeliti resorna ministrstva.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je po sestanku pri Svizu napovedala, da se vlada želi pogajati, in sicer na način, da do stavke, ki jo je omenjeni sindikat napovedal za 14. februar, ne bi prišlo. S pogajanji bi po njenem mnenju lahko začeli že konec prihodnjega tedna, če bo vlada v četrtek imenovala pogajalsko skupino.

Rok se izteka

Ena od zavez omenjenega dogovora iz leta 2016 je bila tudi odprava plačnih anomalij v javnem sektorju, a se je po prvem delu, ko so iskali rešitve za tiste do 26. plačnega razreda in pooblaščene uradne zahteve, zataknilo pri tistih višje na plačni lestvici. Pogajanja so se ob izteku prejšnjega leta končala na točki, ko se je vladna stran odločila, da sindikatom, čeprav s sindikalnima skupinama ni mogoče doseči dogovora, v podpis ponudi aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Danes se izteka rok sindikatom, da se izrečejo o tem, ali so aneks pripravljeni podpisati, glede na njihova dozdajšnja stališča pa ni prav verjetno, da bi lahko dosegli kvorum za uveljavitev ponujene rešitve, po kateri bi vlada za drugi del odprave plačnih anomalij namenila še 8,4 milijona evrov.

V stavko 24. januarja tudi sindikata, ki zastopata zaposlene v Furs

Za 24. januar stavko napovedujeta tudi sindikata, ki zastopata zaposlene v Finančni upravi Republike Slovenije (Furs). Zahtevajo, da se finančni upravi prizna ustrezen status in da zaposleni za svoje delo dobijo ustrezno plačilo. Tokratna stavka bo opozorilna, če jim ne bodo prisluhnili, pa jo bodo verjetno napovedali do preklica.

Video: Planet TV

furs | Foto: Monika Oset Foto: Monika Oset

Predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik je poudaril, da Furs nima statusa, ki bi ga moral imeti. "Uslužbenci finančne uprave so napolnili državni proračun, iz katerega se črpa vse, od plač, socialnih transferjev, pokojnin," je poudaril Pečnik. Lani so po njegovih besedah pobrali prek 15 milijard evrov. Ob pobiranju dajatev pa skrbijo tudi za varovanje zunanje carinske meje EU.

Kot je dodal, ne nameravajo več pristajati na to, da bodo "tretjerazredni organ z najnižjimi plačami". Če drugim premikajo uvrstitve plač zaradi primerljivosti z zdravniki za tri ali štiri plačne razrede, potem po njegovih besedah tudi sami pričakujejo, da bodo deležni najmanj takih premikov.

Ne spreglejte