Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2017,
18.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

SMC SDS Janez Janša Janez Janša Miro Cerar volitve predsednik predsedniške volitve 2017

Torek, 29. 8. 2017, 18.26

6 let, 7 mesecev

Kdaj bosta znana predsedniška kandidata SMC in SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Maja Makovec Brenčič | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko nekateri najavljeni kandidati že zbirajo podpise za vstop v predsedniško tekmo, pa sta aduta dveh največjih parlamentarnih strank še skrivnost. Po neuradnih informacijah bi lahko širši vrh SMC odločitev o kandidatu sprejel konec tega tedna, v SDS pa so napovedali, da bo svet stranke o kandidatu odločal 9. septembra.

Prvak SDS Janez Janša je na srečanju članov in simpatizerjev SDS Savinjsko-Šaleške regijske koordinacije v Ravnah pri Šoštanju v nedeljo povedal, da imajo v stranki 12 evidentiranih kandidatov. Po njegovih besedah vedo, "komu in katerim javnomnenjske raziskave dobro kažejo, je pa tudi med njimi veliko pomislekov, ali se spustiti v tekmo z Damjanom Murkom in raznimi eksoti, ki so zraven".


Preberite še:

Pahor: Nisem popoln in nisem moralna avtoriteta #video


Resni ljudje, tako Janša, pravijo, "kaj je meni tega treba, saj gre za funkcijo, na kateri ne odločaš veliko". "To je sicer res, toda predsednika se voli neposredno, funkcija pa je simbolno pomembna," je dejal prvak SDS in dodal, da bodo tudi predsedniške volitve pokazatelj, v katero smer gre država. Med mogočimi kandidati SDS se je sicer najpogosteje omenjalo evropsko poslanko Romano Tomc, ob njej pa tudi nekaj poslancev SDS.

Pri Cerarjevih največ omenjajo Majo Makovec Brenčič

S katerim kandidatom bi se na predsedniških volitvah najbolje odrezala, preračunava tudi največja vladna stranka, ki prav tako poudarja pomen programa. Med najbolj resnimi mogočimi kandidati omenjajo predvsem ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. Odločitev širšega vrha stranke, ki naj bi zasedal konec tega tedna, mora sicer potrditi tudi svet stranke.

Za favorita na predsedniških volitvah, ki bodo 22. oktobra, še vedno velja aktualni predsednik Borut Pahor, ki se bo za ponoven mandat potegoval s podporo volivcev in enakim sloganom kot pred petimi leti: Skupaj. Pričakovati je mogoče, da bo njegovo kandidaturo podprla SD, o čemer bo predvidoma v četrtek odločalo predsedstvo stranke. Kandidatka NSi bo predsednica stranke Ljudmila Novak, medtem ko odločitve parlamentarnih DeSUS, Levice in Zavezništva ali o lastnih kandidatih ali o podpori drugim še niso znane.

Se je pa nabralo še kar nekaj bolj ali manj znanih posameznikov, ki želijo v predsedniško tekmo. Med bolj znanimi so kamniški župan Marjan Šarec, veleposlanik v Skopju Milan Jazbec, v. d. predsednika zunajparlamentarne LDS Luj Šprohar, pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza ter pevca Damjan Murko in Dominik Kozarič.

Ne spreglejte