Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
15.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

11

Natisni članek

Borut Pahor volitve predsednik predsedniške volitve 2017

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 15.49

6 let, 6 mesecev

Pahor: Nisem popoln in nisem moralna avtoriteta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

11

Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor se bo za ponoven mandat potegoval s podporo volivcev in enakim sloganom kot pred petimi leti: Skupaj. Prepričan je namreč, da je osrednja vloga predsednika republike povezovanje ljudi.

Pahorju se zdi prav, da se za vnovični mandat poteguje kot neodvisen kandidat, saj za enega od svojih pomembnejših dosežkov šteje to, da je funkcijo opravljal neodvisno. Za podporo bo v četrtek prosil tudi SD, ki jo je vodil 15 let. Sicer pa bo prihodnji teden uradno začel zbiranje podpisov podpore volivcev.

Pred petimi leti je na predsedniških volitvah zmagal s sloganom Skupaj, s katerim se je podal tudi na tokratne volitve. "Takrat sem bil in danes ostajam prepričan, da je sodelovanje, in ne izključevanje najpomembnejši vzvod našega narodnega razvoja in vsestranskega razvoja naše države," je dejal na novinarski konferenci. Kot je dodal, ostaja trdno prepričan, da je osrednja vloga predsednika republike, da povezuje ljudi v močno skupnost.

Video: Planet TV

Poleg tega je za predsednika republike zelo pomembno, da se izreče o najpomembnejših, vitalnih vprašanjih, ki zadevajo razvoj naroda in države, meni Pahor. A je po njegovih besedah enako pomembno, da se ne vtika v aktualno dnevno politiko. To po njegovih besedah ne pomeni, da predsednik republike nima stališč. A njegovo vodilo je, da se oglasi, ko lahko pripomore k rešitvi kakšnega vprašanja, ne pa tedaj, ko bi njegove izjave še poglobile spor, je pojasnil.

V prihodnjih petih letih si tako namerava prizadevati za nadaljevanje spravnega procesa, krepitev politične stabilnosti, za krepitev podpore reformam, posodobitev sistema nacionalne varnosti, krepitev dobrososedskih odnosov in urejanje vseh vprašanj po mirni poti ter za utrjevanje ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti.

Populizem da, a ne nacionalizem, rasizem ali šovinizem

Na očitke o populizmu Pahor odgovarja, da je "morda v moji politični drži nekaj elementov tega, kar se sicer imenuje populizem, toda nič od tega, kar se imenuje nacionalizem, rasizem ali šovinizem". "Nisem popoln in tudi nisem moralna avtoriteta in se to ne trudim biti. Tisto, kar potrebuje država, je človek, ki ima neko politično avtoriteto," je poudaril Pahor.

Po njegovih besedah ni res, da je "vse, kar je potrebno za dobro opravljanje dela predsednika republike, to, da posname fotografijo in jo objavi na Instagramu". Temveč s stiki z ljudmi krepi njihovo zaupanje v politiko, je prepričan. Dodal je, da funkcijo predsednika rad opravlja in jo opravlja tudi z "osebno strastjo".

Ne spreglejte