Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Natisni članek

izseljevanje AmCham Slovenija mladi talent izobraževanje

Torek, 31. 1. 2017, 13.05

6 let, 6 mesecev

Kdaj bo Slovenija nehala odganjati talente in jih začela privabljati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Med prvimi desetimi državami sveta, ki so najbolj privlačne za talente, jih je šest, ki so le malo večje od Slovenije, je na poslovnem zajtrku v organizaciji AmCham Slovenija povedal Miro Smrekar iz Adecca. Kako naj se torej tudi naša država pridruži tistim, ki znajo privabiti največje talente?

Direktor prihodnosti bo tisti, ki bo privlačil največje talente, je prepričan Matej Potokar iz Microsofta. Sogovorniki, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ustanovitelj in direktor za organizacijsko energijo iz podjetja PTHR Perry Timms ter kadrovska menedžerka leta 2016 Bojana Zupanič iz podjetja Danfoss, so se strinjali, da bodo v prihodnosti ključni povezovalci – med ljudmi, znanjem in talenti.


Preberite še:

Ustvariti je treba prostor, svobodo, kjer mladi lahko raziskujejo, iščejo svoje talente in jih razvijajo. Talente moramo najti, verjeti vanje in jim dati priložnost, je dejala Makovec Brenčičeva. Za talente pa je treba skrbeti tudi znotraj podjetja, jih motivirati in stimulirati, je poudarila Zupaničeva.

Talent je potovanje, ne destinacija, je dejal Perry Timms. Poudaril je, da se razvijanje talentov ne sme ustaviti pri 30 letih, ampak moramo biti fleksibilni in izkoristiti tudi talente starejših. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Talent je potovanje, ne destinacija, je dejal Perry Timms. Poudaril je, da se razvijanje talentov ne sme ustaviti pri 30 letih, ampak moramo biti fleksibilni in izkoristiti tudi talente starejših. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po podatkih statističnega urada več kot 13 tisoč državljanov Slovenije, starih od 25 do 39 let, živi v tujini, tretjina jih je visoko izobraženih. Slovenijo vsako leto zapusti 8.500 ljudi, med njimi pa je 40 odstotkov univerzitetno izobraženih.

Globalni indeks konkurenčnosti talentov (GTCI) Slovenijo med 118 državami uvršča na 27. mesto. Rezultati raziskave kažejo, da naša država slabo privablja talente iz tujine in ima težave pri ustvarjanju spodbudnega okolja, prav tako ji ne uspe talentov zadržati.

Ker bo Slovenija po napovedih leta 2030 deveta najstarejša država na svetu (tretjina prebivalstva bo starejša od 60 let), bo po mnenju ministrice Maje Makovec Brenčič med drugim treba odpreti državo za tuje investicije, da se ne bo dogajalo le odseljevanje, ampak tudi kroženje možganov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ker bo Slovenija po napovedih leta 2030 deveta najstarejša država na svetu (tretjina prebivalstva bo starejša od 60 let), bo po mnenju ministrice Maje Makovec Brenčič med drugim treba odpreti državo za tuje investicije, da se ne bo dogajalo le odseljevanje, ampak tudi kroženje možganov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Finski veleposlanik, pristojen tudi za Slovenijo, Petri Tuomi-Nikula je na kratko predstavil finsko šolstvo in opozoril tudi na socialno dimenzijo selitev. Za vsakogar se potrudijo, da dobi čim višjo izobrazbo. Učitelji so dobro izobraženi, dobro plačani, najboljši v družbi želijo postati učitelji. Zelo so spoštovani in so pomemben del finske kulture.

Dobro je spodbuditi mlade, da gredo v tujino in razvijejo svoje talente. Gredo pa tja, kjer se lahko razvijajo, kjer so socialno varni, kjer vidijo prihodnost za svoje otroke, je še poudaril veleposlanik.

Odlično je, če gredo naši mladi v tujino, vprašanje pa je, ali nam jih uspe privabiti nazaj. Kako pritegniti tujce? Kadrovska menedžerka leta 2016 Bojana Zupanič se poleti seli na Dansko, kjer tujci prvih pet let za davke dajejo le 32 odstotkov svojega zaslužka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Odlično je, če gredo naši mladi v tujino, vprašanje pa je, ali nam jih uspe privabiti nazaj. Kako pritegniti tujce? Kadrovska menedžerka leta 2016 Bojana Zupanič se poleti seli na Dansko, kjer tujci prvih pet let za davke dajejo le 32 odstotkov svojega zaslužka. Foto: Žiga Zupan/Sportida

 

 

Ne spreglejte